Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer
Ik wil naar
Ik wil doen
Ik wil naar
Ik wil doen

Milieubewuster op reis met VvAA

todo

“Als de laatste vis gevangen is, de laatste boom geveld en de laatste beek vervuild, zul je erachter komen dat je geld niet kunt eten.”

Alles leek te kunnen, niks was te gek, de reismogelijkheden waren eindeloos. Het begon bijna ‘normaal’ te worden om voor een habbekrats naar een bestemming te vliegen, gewoon omdat het kan. En toen was het 2020. We werden met zijn allen keihard teruggefloten, met de neus op de feiten gedrukt, om te beseffen hoe belangrijk het is om zuinig te zijn op onze aarde.

Iedere reiziger laat een voetafdruk achter. Elke reis heeft invloed op het milieu, de natuur, de leefomgeving van dieren, mensen en de lokale cultuur. Lees hoe wij hier mee om gaan, wat wij doen, welke groene reizen wij aanbieden, ons speciale duurzaamheidsteam, wat je zelf kan doen om milieu bewuste stappen te zetten en hoe wij de CO2-uitstoot compenseren.

We hopen je te inspireren om groene stappen te zetten om de schoonheid van de aarde te behouden en te realiseren dat echt elke kleine stap een belangrijke is!

Een goed milieubeleid begint bij jezelf
Elke groene stap die je zet is er een, hoe klein ook. Milieubewuste keuzes kan je maken bij het plannen van je reis en ter plekke op de bestemming. Alleen al bewuster nadenken over hoe je je vakantie wilt beleven, zal stimuleren om hier verandering in te brengen. 

De reis is natuurlijk extra groen als je jouw eigen benen gebruikt als vervoermiddel! Een wandel-, fiets- of wintersportvakantie sluit daar goed op aan. Denk ook eens aan reizen per trein

Zelfs bij een autorondreis kun je bewuste keuzes maken, door te rijden in een hybride auto bijvoorbeeld. En heb je al eens nagedacht over de accommodatie waarin je verblijft tijdens je reis? Wat dacht je van overnachten in een boomhut in Costa Rica, sowieso een bestemming waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, waarbij alle stroom wordt opgewekt door zonnepanelen.

Sta ook stil bij de keuze van de excursies die je maakt. Een paar groenere belevenissen? Neem een modderbad bij de dode zee in Jordanië, wandel in het Skaftafell nationale park in IJsland en doe een tapas-citytour te fiets in het Spaanse Sevilla. 

Tips voor jou als reiziger
- Neem je eigen hervulbare drinkfles mee op reis. Afhankelijk van jouw bestemming, kan je deze ter plekke vullen met kraanwater of drinkwater uit tanks of zelfs uit bergriviertjes. Je kunt ook grote 5 liter flessen kopen om te vullen.
- Kies een actieve excursie waarbij je loopt of fietst, goed voor je eigen gezondheid en het milieu.
- Gebruik vaker je handdoek in een hotel.
- Heb je de keuze, vlieg dan rechtstreeks naar je bestemming en kies voor openbaar vervoer als je over land reist.
- Voeg duurzame overnachtingen toe aan je reis.
- Denk out of the box bij de keuze voor een nieuwe reis of korte trip; maak bijvoorbeeld een fietsvakantie of een reis per trein. Het geeft voldoening dat je een steentje kan bijdragen en draagt dus ook bij aan je vakantiegeluk.

Hoe zie je duurzaamheid terug in ons aanbod?
Wij proberen bij de organisatie en uitvoering van onze reizen zoveel mogelijk rekening te houden met de gevolgen van de uitstoot en voetprint van het reizen. Niet zo gek natuurlijk, als natuur de bindende factor is tussen veel van onze bestemmingen. We zijn ons er maar al te zeer van bewust: natuur is overweldigend, maar ook kwetsbaar. En het maken van keuzes voor een mooie vakantie hoeft helemaal niet ten koste te gaan van je reisplezier.

Ons doel is steeds meer van deze duurzame vakanties aan te bieden. Wel zijn we afhankelijk van verschillende zaken: Zijn er hybride auto’s op de bestemmingen, hoe is het aanbod laadpalen voor elektrische auto’s en sluit het accommodatieaanbod aan bij ons groene denken? En als dat niet het geval is, gaan we in gesprek met onze leveranciers om aan te geven dat het echt milieubewuster moet. Zo zetten we stappen in de goede richting. Beetje bij beetje wordt reizen groener. 

Wat we overigens áltijd doen bij VvAA Reizen (voorheen VvAA Quality Time), is de compensatie van de CO2-uitstoot bij al onze reizen. Hoe we dat doen? We vertellen het je graag op deze speciale CO2-pagina.

Extra groene reizen
Wij bieden speciale groenere reizen aan, waarbij de meeste onderdelen duurzaam zijn: groen reizen én overnachten.

Bij de rondreis IJsland op duurzame wijze overnacht je voornamelijk in duurzame hotels en een paar nachten in een vakantiehuisje. De ritten zijn kort. Speciaal voor deze reis kun je alleen kiezen uit huurauto's waarbij de CO2-uitstoot lager is.

Kies je voor de reis Groen Sri Lanka dan is voor je vervoer met gids een hybride auto geregeld. Je overnachtingen in boomhutten en de ecolodges maken deze reis echt bijzonder! Er zijn leuke excursies inbegrepen waarbij contact met de vriendelijke, gastvrije lokale bevolking hoog in het vaandel staat.

Fiets-, wandel- en wintersportvakanties
Er naartoe zonder te vliegen. Toch een vlucht nodig om er te komen? Ter plaatse maak je in ieder geval zoveel mogelijk gebruik van je eigen lichaam om je te verplaatsen. Wandelend, te fiets of met de lange latten of een snowboard onder. Beleef de middeleeuwen met een fietsreis in de Languedoc, kies voor een voor het hele gezin geschikte vakantie in Toscane op het stalen ros of trek je wandelschoenen aan voor een sportieve wandelreis Vulkanisch Cran Canaria. Naast deze actieve reizen, met onder andere Mallorca, de Dolomieten, de Franse Dordogne en all-inclusive genieten van wintersport met Club Med in Italië of in het autovrije Les Arcs in Frankrijk, hebben we nog veel meer mogelijkheden in en buiten Europa.

Treinreizen
We hebben een selectie treinreizen voor je gemaakt. Enkele voorbeelden zijn de spectaculaire treinritten door de Alpen met de beroemde Glacier Express tijdens de rondreis Zwitserse hoogtepunten en het wild spotten met de Shongololo Express in Namibië en Zuid-Afrika. Dit is echter lang niet alles: wil je per spoor reizen in Japan, Canada of in Europa? Wij denken graag met je mee. 

Wat wij doen op kantoor
Er is een speciaal VvAA team Groen dat bestaat uit verschillende medewerkers van VvAA en ons moederbedrijf Askja reizen, die regelmatig bij elkaar komen om groene ideeën en dromen te bespreken en tot uitvoering te brengen. We inspireren vervolgens alle collega’s om mee te doen aan de projecten zoals een prikactie. Met prikstokken van de gemeente gaan we in onze pauze op pad in het Sonsbeekpark in Arnhem om plastic en ander afval op te ruimen. Leuk en nuttig tegelijk !

Op ons kantoor hebben we de smaak ook te pakken! Groene stroom hadden we al, de lampen zijn vervangen door ledlampen, er wordt zo weinig mogelijk meer uitgeprint en we werken toe naar een digitaal archiefsysteem waarbij helemaal geen papier meer nodig is. Mocht er dan toch wat worden uitgeprint, dan doen we dit dubbelzijdig. Daarnaast zijn apparaten zoals koelkasten en printers vervangen. Af en toe houden we een warme-truien dag en het fietsen naar het werk wordt gestimuleerd. 

Onze eigen groene ervaringen op reis
Tijdens het reizen komen we oog in oog te staan met bijzondere initiatieven of andere bijdragen aan milieubewuster reizen. Een aantal van onze ervaringen op reis:

Silvia: ”Vorig jaar was ik op het bloemeneiland Madeira, in de haven van Funchal was een kunstwerk gemaakt van allerlei verzameld plastic uit de zee: flippers, emmertjes, flessen etc. in de vorm van een grote vis. Het inspireert mij dat je afval kan hergebruiken en er zelf mooie producten of kunst van kan maken.”

Marieke: ”Noorwegen is trots op zijn natuur én de inwoners zijn er zuinig op. Er ligt amper rotzooi langs de weg, een enorm verschil met hier! Het allerfijnst in dit ruige land? Dat we met onze hybride auto van Avis ook aanzienlijk minder brandstof hoefden te verbruiken: leuk voor de portemonnee maar nog beter voor het milieu!”

Léonie: "Naast dat we genoten van het prachtige landschap tijdens de wandelingen op Spitsbergen, waren we ook bezig met het opruimen van de Svalbard oevers. Alle aangespoelde spullen namen we mee aan boord om in Longyearbyen op correcte wijze weg te gooien."

Sanne: "In 2017 ben ik in Botswana geweest en heb daar verschillende ecokampen bezocht o.a. middenin de Okavango Delta. Deze kampen zijn op duurzame manier gebouwd, veelal op palen en bruggen, met minimale impact op de omgeving. Olifanten en zelfs nijlpaarden komen soms zo dichtbij, dat je ze bijna kunt aanraken! Mij viel op dat hoewel sommige kampen eenvoudig lijken zij wel beschikken over de nieuwste technologie wat betreft het opvangen van zonne-energie en afvalverwerking. Zij bieden activiteiten aan die de flora en fauna zo weinig mogelijk aantasten, zoals wandelsafari’s en mokorotochten, en steunen vaak overheidsprojecten om het behoud van de wilde dieren te garanderen. De ecokampen in de Okavango Delta hebben een positief effect op het wild: zo zijn er de laatste jaren weer veel neushoorns gespot! En één van de navulbare waterflessen die ik in één van de kampen kreeg, gebruik ik overigens nog steeds." 


“De natuur vergeeft geen vergissingen. Haar ja is ja en haar nee, nee.”