Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Ontdek Cuba's cultuur, natuur en stranden met deze groepsreis Hoogtepunten van Cuba. Deze internationale reis gaat door met een minimum van 2 personen. Naast de oude stad Havana, maak je een tour door de tabaksvelden van de Viñales. Je ziet hoe sigaren worden gemaakt. Daarnaast verken je het koloniale Trinidad en eindig je de reis aan het parelwitte strand bij Cayo Santa Maria.

Dag 1 - Aankomst Havana

Accommodatie: homestay casa particular

Je komt aan op de luchthaven van Havana. De vlucht zit niet inbegrepen maar kunnen wij voor je bij boeken. Met een transfer word je naar een casa particular gebracht, waar je twee nachten verblijft.

Dag 2 - Havana

Accommodatie: homestay casa particular

Het historische centrum van Havana heeft een rijke geschiedenis. Lang was Cuba de grootste suikerproducent ter wereld. Er stroomde veel geld de stad in. Dit zie je terug in de mix van neoklassieke en barokke monumenten. Dit samen met de oude auto's geeft je het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan.
Sluit je aan bij de rondleiding door oud Havana en bezoek te voet de belangrijkste pleinen. In de middag heb je vrije tijd. Tip: maak een ritje in een oldtimer. 

Dag 3 - Viñales

Accommodatie: homestay casa particular

Met een transfer ga je naar Viñales, waar je de Cuevas de los Indios bezoekt, een grot met een ondergrondse rivier. Duizenden jaren geleden leefde hier de inheemse indianengroep Guanahatabey. Het grottenstelsel dankt haar naam, letterlijk vertaald de Grot van de Indianen, aan deze eerste bewoners van de Viñales vallei. Pas in 1920 werd het grottenstelsel herontdekt en is nu één van de populairste bezienswaardigheden van het gebied. Door een smalle opening ga je naar binnen. De eerste paar honder meter leg je te voet af, op naar het water van de rivier San Vicente. Daar aangekomen stap je in een bootje en laat je je meevoeren over de ondergrondse rivier. 
De middag staat vrij om de regio op eigen gelegenheid te ontdekken. Je verblijft twee nachten in een casa particulares.

Dag 4 - Tabaksvelden in vallei van Viñales

Accommodatie: homestay casa particular

Je bent op het platteland van Cuba. Rode aarde, grijze karstrotsen die uit het landschap omhoog rijzen en groene tabaksvelden domineren het beeld. Vandaag maak je een tocht te voet door de tabaksvelden in deze Viñales vallei. Je krijgt te zien hoe sigaren worden gemaakt.

Dag 5 - Cienfuegos

Accommodatie: homestay casa particular

De volgende plaats in deze reis is Cienfuegos, waar een city tour is inbegrepen. Cienfuegos heeft op het eerste oog een industrieel karakter, waardoor het misschien niet een plek is die je graag zou aan doen op reis. De veelzijdigheid van de stad door het indrukwekkende historische centrum wat hier tegenover staat, maakt dit echter helemaal goed. In de koloniale tijd noemde men de stad ook wel de Parel van het Zuiden. De binnenstad staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook de wijk Punta Gorda is een hoogtepunt.

Dag 6 - Trinidad

Accommodatie: homestay casa particular

Smaken verschillen maar misschien is Trinidad ook voor jou wel de mooiste stad van Cuba. Onder andere dankzij de werelderfgoedstatus van UNESCO is het één van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. In het historische centrum zijn de kleurrijke huizen een lust voor het oog. De autovrije klinkerstraten in het centrum geven je het gevoel alsof je in het verleden terecht bent gekomen. Je bezoekt het koloniale centrum en een museum met een stadstour. Geniet daarna van een lekkere cocktail in de bar La Canchanchara.

Dag 7 - Trinidad

Accommodatie: homestay casa particular

Vandaag is ter vrije besteding. Plaza Mayor is het middelpunt van de stad. Vanuit hier loop je naar leuke marktjes, musea en kunstgalerijen. Wil je de stad van bovenaf zien? Vanaf de toren naast het museo de la Lucha Contra Nandios heb je een prachtig uitzicht.
Heb je zin om te luieren, dan ben je binnen 10 minuten rijden bij een aantal stranden. Ze zijn misschien niet zo mooi als bij Varadero maar ideaal om even bij te komen.

Dag 8 - Cayo Santa Maria

Accommodatie: Memories Paraiso

Je neemt vandaag afscheid van de gids. Op weg met de transfer naar Cayo Santa Maria bezoek je Santa Clara, de Manaca Iznaga toren en het mausoleum van Che Guevara. 

De Manaca Iznaga toren ligt 12 kilometer buiten Trinidad en kijkt uit over de Valle de los Ingenios, de vallei van de suikermolens. Over het waarom van de bouw gaan meerdere verhalen. Volgens een legende hebben de Iznaga broers een weddenschap afgesloten wie van hun het beroemdst zou worden. Zo bouwde de ene deze 45 meter hoge toren en de andere maakte een bron van 28 meter diep. Een andere legende vertelt dat één van de broers de toren bouwde om zijn overspelige echtgenote in op te sluiten. 
Een rationelere interpretatie geeft de toren een filosofischer doel, namelijk een uitkijktoren voor branden, stormen, weglopende slaven en het onder controle houden van de gekleurde slaven die in de plantages werkten. De vroegere beltoren was bedoeld om het begin en einde van de werkdag van de slaven aan te geven.
Gedurende de jaren is de toren een architectonisch en cultureel symbool geworden van de belangrijkste suikerproducerende regio van heel Cuba tijdens de koloniale tijd.

Dag 9 - Cayo Santa Maria

Accommodatie: Memories Paraiso

Cayo Santa Maria is een eiland voor de noordelijke kust van Cuba. Het is via de weg en een brug verbonden met het hoofdeiland. Relax  op de witte zandstranden en in het all-inclusive resort waar je verblijft.

Dag 10 - Havana

Accommodatie: homestay casa particular

Vandaag ga je met een collectieve transfer (ook met gasten van andere accommodaties, niet alleen van deze groepsreis) terug naar Havana. Heb je zin in een avond uit? Ga dan eens naar een show zoals Tropicana of Buena Vista Social Club.

Dag 11 - Vertrek

Vandaag is je laatste dag van je reis door Cuba. Je wordt met een collectieve transfer (ook met gasten van andere accommodaties, niet alleen van deze groepsreis) naar de luchthaven gebracht voor je vlucht terug naar huis.