Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Compleet, een betere naam bestaat er niet voor deze reis. Naast de standaard hoogtepunten zoals Havana, Trinidad, de Viñales vallei en enkele dagen rondom Varadero, bezoek je ook Holguin en Santiago de Cuba. Maar liefst 4 excursies zijn inbegrepen. Erg bijzonder vinden wij de Op stap met een Cubaan, waarbij afhankelijk van jouw interesse de tocht bepaald wordt. Vanzelfsprekend kom je in contact met de locals, waardoor je helemaal wordt ondergedompeld in de cultuur van dit bijzondere eiland. Bovendien is er tijdens deze reis ook ruimte voor ontspanning op de parelwitte stranden.

Dag 1 - Aankomst Havana

Accommodatie: Hotel Havana 612

Welkom in Cuba! Bij aankomst op de luchthaven van Havana staat een transfer klaar om je naar je hotel in de stad te brengen. Havana is UNESCO werelderfgoed, wat zich uit in de koloniale architectuur, levendige cultuur en imposante theaters. Ook muziek is een belangrijk onderdeel van het leven in Havana.
De stad ligt aan een baai en is opgedeeld in verschillende wijken: La Habana Vieja, het oude stadcentrum, en Vedado, het nieuwe gedeelte van de stad.

Dag 2 - Havana

Accommodatie: Hotel Havana 612

La Habana Vieja is het beste te voet te ontdekken, vandaar dat je vandaag hier begint en met een gids door kleurrijke straten en langs het oude plein wandelt. Je gids vertelt je van alles over over de geschiedenis, politiek en cultuur van Havana. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Na de stadswandeling neemt een chauffeur je mee in een klassieke oldtimer uit de jaren 50. De bezienswaardigheden die je ziet zijn het centrum van Havana, Malecon, 5th Avenue van Miramar en Plaza de la Revolución.

Dag 3 - Havana

Accommodatie: Hotel Havana 612

Vandaag heb je een heel speciale excursie en ga je op stap met een Cubaan. In de vroege morgen word je bij je accommodatie opgehaald. De gids, je vriend voor vandaag, bespreekt de mogelijkheden. Afhankelijk van de beschikbaarheid en je eigen belangstelling bezoek je een lokale huisarts of een sociaal project, een markt en een ‘gewone’ Cubaanse winkel, waar producten op de bon worden verkocht. Na de bezoeken ontmoet je een Cubaanse familie of neem je plaats in een paladar waar je luncht. Ook is het mogelijk een sociaal project in de wijk je Cubaanse vriend te bezoeken. Deze excursie maakt het mogelijk om Cuba van binnenuit te ervaren. Je zult gemiddeld 5 km lopen, dus goede schoenen zijn noodzakelijk. Bij verre afstanden zal lokaal transport worden gebruikt, voor alle leeftijden geschikt.
In de middag haal je de huurauto op, want morgen begin je aan een mooie rondreis door Cuba.

Dag 4 - Havana - Las Terrazas (ca. 77 km)

Accommodatie: Hotel La Moka

Op ongeveer een uur rijden van Havana ligt Las Terrazas, het bekendste dorp in de Sierra del Rosario. Het heeft haar naam te danken aan de voor de pijnbomen aangelegde terrassen, die nu het kenmerkend gezicht van deze ongerepte regio zijn. Je verblijft in een bijzonder hotel dat omgeven is door een weelderige, tropische vegetatie.
De middag is vrij te besteden. Breng een bezoek aan een oude gemoderniseerde koffieplantage genaamd de Buena Vista, waar je bovendien lekker kunt eten in het bijbehorende restaurant. Een andere optie is een tocht langs de San Juan rivier naar de Canada del Infierno. In deze schaduwrijke poel ontdek je vele vogelsoorten. Wil je liever iets actiefs doen? Huur een mountainbike en ga er op uit in de omgeving of maak een canopy-tour over het meer van Las Terrazas.

Dag 5 - Las Terrazas - Viñales (ca. 123 km)

Accommodatie: Hotel E Central

Tijd om erop uit te trekken met de huurauto naar je volgende bestemming Viñales. Dit rustige, koloniale stadje is ideaal voor een kort verblijf. Viñales ligt in de Valle de Viñales, een uniek landschap met de zogeheten mogotes. Mogotes behoren tot de oudste rotsen in Cuba en zijn de enige resten van het oude kalksteenplateau.

Dag 6 - Viñales

Accommodatie: Hotel E Central

Vandaag ga je met je eigen auto naar finca Coco Solo, een boerderij waar je uitleg krijgt over de tabaksteelt en de verwerking van de tabak tot sigaar. De middag is ter vrije besteding.
Viñales bestaat sinds 1607 en heeft haar naam te danken aan de door een immigrant van de Canarische Eilanden aangelegde wijngaard. Cuba heeft Viñales bestempeld tot schoolvoorbeeld van een authentieke koloniale nederzetting. Deze invloeden zie je onder andere in de hoofdstraat van het stadje: veel koloniale huizen met karakteristieke arcaden. De arcaden bieden beschutting tegen de zon en de onverwachte tropische regenstormen.

Dag 7 - Viñales - Playa Larga (ca. 355 km)

Accommodatie: Casa particular Playa Larga

Op naar Playa Larga, een tropische bestemming. De zee is helderblauw. Playa Larga is nog redelijk onontdekt, waardoor er geen hotels zijn maar enkel casas particulares. Snorkelliefhebbers kunnen hun lol op, maar ook duikers zijn hier aan het goede adres. Playa Larga ligt aan de varkensbaai, Bahía de Cochinos, en is met name in aantrekkelijk vanwege de natuur: een uitgestrekt grote moeras- en mangrovegebied ten westen van het plaatsje.

Dag 8 - Playa Larga

Accommodatie: Casa particular Playa Larga

Dag vrij te besteden.

Dag 9 - Playa Larga - Cienfuegos (ca. 115 km)

Accommodatie: Hotel La Union

De rit vandaag naar Cienfuegos is niet heel lang maar zeker mooi. Onderweg rijd je langs een fraaie kust met goed uitzicht over de zee. Cienfuegos wordt ook wel  de Parel van het Zuiden genoemd, vanwege de mooie koloniale gebouwen en Franse invloeden. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Langs de baai is een levendige wandelboulevard langs de baai, je vindt er een buurt vol mooie villa’s en één van de best voorziene winkelstraten van heel Cuba. Ook culinair zit je hier goed, met een paar zeer goede restaurants.

Dag 10 - Cienfuegos – Trinidad (ca. 81 km)

Accommodatie: Casa particular Trinidad

Pak je spullen weer in en reis door naar Trinidad. Trinidad is één van de zeven steden die in de 16e eeuw door een kleine groep Spanjaarden onder leiding van Diego Velázquez werd gesticht. Originele keienstraatjes en pastelkleurige huizen; het lijkt of er niets veranderd is sinds de koloniale tijd.

Dag 11 - Trinidad

Accommodatie: Casa particular Trinidad

Verken Trinidad op eigen houtje. De moeite waard is de Iglesia y Convento de San Francisco, een oud klooster. Vanuit de klokkentoren van het klooster, dat dateert uit 1853 en ook het symbool van de stad is, heb je een weids uitzicht over de stad en haar omgeving. Ook buiten het centrum valt veel te beleven. Een bezoek aan het Parque Céspedes bijvoorbeeld. Jong en oud komen hier ’s avonds bij elkaar om te dansen en van de muziek te genieten. Iets waar Cubanen erg goed in zijn, evenals in het spel der flirten. 

Dag 12 - Trinidad – Camagüey (ca. 261 km)

Accommodatie: Hotel Colon

Je laat Trinidad achter je en rijdt verder naar Camagüey. Camagüey, dat in een groot veeteeltgebied ligt, heeft een bloeiend cultureel leven en een groot historisch koloniaal centrum.
Het valt niet mee om de weg te vinden in al deze pleinen, kronkelstraatjes, doodlopende wegen en splitsingen. Gebruik de middag om rond te struinen door dit doolhof of maak gebruik van een typisch Cubaans vervoermiddel, de Bicy Taxi.
Sla een bezoek aan de Iglesia del Carmen niet over. Deze bijzondere kerk werd pas in 1825 gebouwd maar heeft een duidelijk barok karakter. Een andere aanrader is het Museo Provincial Ignacio Agramonte, het enige militaire gebouw in de stad uit de 19e eeuw. Sinds 1948 is het een groot museum dat is gewijd aan de geschiedenis van het gebouw, de natuurlijke historie en kunst van de stad en provincie.

Dag 13 - Camagüey - Santiago de Cuba (ca. 340 km)

Accommodatie: Hotel Punta Gorda

De route brengt je langs de vlaktes rondom Camagüey naar de bergen richting Santiago de Cuba. Zoals bij bijna elke route in Cuba zul je weer versteld staan van de grote diversiteit in landschappen.

Dag 14 - Santiago de Cuba - optionele excursie

Accommodatie: Hotel Punta Gorda

Santiago de Cuba is waarschijnlijk de meest Afrikaanse, de meest muzikale en de meest hartstochtelijke stad van Cuba. Indien gewenst boeken we een optionele excursie door de oude hoofdstad voor je. Je gaat naar hét uitzichtpunt, wandelt door de binnenstad en bezoekt Plaza de Martes, Parque Céspedes en de Tivoli wijk. De beroemde begraafplaats Santa Ifgenía is een bezoek waard. Met een boot ga je naar het eiland Granma om vervolgens daar te lunchen. De tour wordt afgesloten met een bezoek aan het Spaanse fort Morro.

Dag 15 - Santiago de Cuba – Baracoa (ca. 235 km)

Accommodatie: Hotel El Castillo

Rit naar Baracoa over de farola, de beroemde weg die aangelegd is in de jaren ’60 om Baracoa met de rest van Cuba te verbinden. Aan het begin van de rit kom je door een woestijnlandschap langs zee. In de verte zie je Guantanamo Bay en de Amerikaanse basis. Later tijdens deze route kom je rit door de bergen. Onderweg bieden verkopers lekkernijen aan.
Baracoa wordt omringd door cacao- en koffieplantages. Het oude centrum neemt je mee de geschiedenis in, met koloniale huizen, antieke auto’s en onverharde wegen. Net als in veel Cubaanse plaatsen draait het ook hier op het centrale plein vaak om live muziek.

Dag 16 - Baracoa

Accommodatie: Hotel El Castillo

Dag vrij te besteden in Baracoa. Bezoek in ieder geval het centrale plein: Plaza de Indepencia, waar overdag de bevolking samenkomt om in de schaduw de laatste nieuwtjes uit te wisselen en waar het ’s avonds goed toeven is door de muziek vanuit de leukste Casa de Trova van Cuba. Aan dit plein ligt ook de oudste kerk van Cuba, Nuestra Señora de la Asunción. In deze kerk bevindt zich het 500 jaar oude kruis Cruz de la Parra. Overdag is de kerk gesloten, alleen geopend tijdens mis.
De collectie van het Museo Municipal in het fort Matachín geeft een goed kijkje in de geschiedenis van Baracoa en heeft een leuke collectie polimita picta, kleurrijke slakkenhuisjes. Deze slakken komen nog steeds voor in dit gebied en zijn beschermd. Buiten Baracoa kun je een de Tafelberg El Yunque bezoeken voor een wandeling of mountainbiketocht. Ook zijn er diverse stranden rond Baracoa en kun je lunchen en meer leren over de cacaoteelt bij de ranch bij de rio Duaba.

Dag 17 - Baracoa – Holguín (ca. 256 km)

Accommodatie: Mirador de Mayabe

Je rit naar Holguín kan op twee manieren. De tocht door het Parque Nacional Alejandro de Humbolt kan alleen gemaakt worden als de wegen goed zijn. Vraag dit altijd ter plaatse na voor vertrek. Is het af te raden, neem dan de weg die je gekomen bent.

Dag 18 - Holguín - Santa Clara (ca. 483 km)

Accommodatie: Hotel Los Caneyes

Vandaag rijd je verder richting Santa Clara. De stad Santa Clara is een must voor wie geïnteresseerd is in het leven van de Argentijnse revolutionair Che Guevara. In 1958 vonden hier de laatste gevechten van de door Che geleide guerrilla-oorlog plaats. Santa Clara wordt daarom ook wel de stad van de heldhaftige guerrilla genoemd.
Parque Vidal is het centrale plein van Santa Clara dat zijn oorspronkelijke sfeer van de periode rond 1925 behouden heeft. Het monument Commandante Ernesto Che Guevara werd opgericht ter herinnering aan de Slag van Santa Clara en is gewijd aan de held zelf en zijn medestrijders in Bolivia. Het complex bevat een museum en het mausoleum van Che.

Dag 19 - Santa Clara - Varadero (ca. 230 km)

Accommodatie: Hotel Gran Memories Varadero

De rit wordt vervolgd naar Varadero. Varadero is het meer exclusieve deel van Cuba, met een overvloed aan hotels, stranden met helderblauw warm zeewater. Kortom, een waar paradijs. Varadero is de perfecte bestemming voor zonaanbidders maar ook voor watersporters. Voor 15:30 lever je je huurauto in.

Dag 20 - Varadero

Accommodatie: Hotel Gran Memories Varadero

Dag vrij te besteden in Varadero om bij te komen van de mooie rondrit door Cuba. Verlengen is natuurlijk ook een optie.

Dag 21 - Naar huis

Vandaag is het tijd om naar huis te gaan. Je wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Havana gebracht.