Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een 12 daagse fly-drive reis naar het noorden van Cuba met veel aandacht voor natuur en cultuur. Aan het einde verblijf je op basis van volpension in een hotel op Cayo Levisa, één van de vele cayo’s (eilanden) van Cuba met parelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee. Kies uit een reis waarbij je verblijft in een mix van hotels en casa particulares, homestays bij de lokale bevolking ofwel de B&B van Cuba, of ga voor een variant waarbij je, op de nachten op de cayo na, alleen maar bij Cubanen thuis overnacht in casas particulares. De drie inbegrepen karakteristieke excursies maken de reis helemaal af!

Dag 1 - Aankomst Havana

Accommodatie: Hotel Sevilla

Vandaag kom je aan op Habana International Airport Jose Marti. Welkom in Cuba! Er staat een privé transfer klaar die je naar je hotel in Oud-Havana brengt. 

Dag 2 - Havana

Accommodatie: Hotel Sevilla

Het is tijd om Havana te ontdekken. Eerst ga je met een gids te voet het oude historische centrum, La Habana Vieja, verkennen. Wandel samen door kleurrijke straten, langs het oude plein en leer meer over de geschiedenis, politiek en cultuur van Havana. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Na de stadswandeling word je opgehaald door een chauffeur die je meeneemt in een klassieke oldtimer, eentje uit de jaren 50. De rit  brengt je langs het centrum van Havana, Malecon, 5th Avenue van Miramar en de Plaza de la Revolución.

In de namiddag haal je je huurauto op, waarmee je vanaf morgen zelf op pad gaat.

Dag 3 - Havana – Matanzas (ca. 105 km)

Accommodatie: Hotel Velasco

Vertrek vanuit Havana via de Via Blanca naar Matanzas. Wil je een mooie rit, rijd dan langs de Atlantische kust en de stranden Playa de Este en Playa Jibacoa. Voor de lekkere dorst en de leuke ervaring, stop je bij één van de Piña Colada Barretjes. De bekende cocktails worden hier klaargemaakt door jonglerende bartenders.
Ongeveer 20 kilometer voor Matanzas rijst de Puente de Bacunagayua op, de hoogste brug van Cuba. Voor en na de brug zijn er stopplaatsen met een adembenemend uitzicht. Let op, je kunt niet op de brug stoppen!

Matanzas is de stad van de bruggen en de stad van Piet Hein. In de baai van deze stad heeft deze kaper zijn zilvervloot binnen gehaald. Er staat een klein beeld van hem aan de kade. Voor de Cubanen is Piet Hein een gewone piraat.
Het centrale plein van Matanzas is je uitvalsbasis om de bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. Voor de architectonische schoonheid hoef je het niet te doen. Aan dit belangrijkste plein van de stad, het Parque Libertad, staat het Farmaceutisch Museum. Het plein wordt omringd door interessante gebouwen, musea en monumenten, waaronder het Provinciale Historisch Museum, het Sauto Theater en de San Carlos kathedraal. Matanzas is daarnaast de bakermat van de Cubaanse cultuur, vanwege de schoonheid van de baai, de Yumurí-vallei en vanwege de muziek

Dag 4 - Matanzas - Santa Clara (ca. 220 km)

Accommodatie: Hotel Los Caneyes

Een bezoek aan Santa Clara is een must als je in Cuba bent. Het is de stad van Che Guevara, de stad van de victorie! Bezoek in ieder geval het Plein van de Revolutie en het mausoleum van Ernesto Che Guevara & medestrijders. Tijdens de revolutie in 1959 in Santa Clara overmeesterde Che de trein van dictator Batista, waardoor de weg naar Havana open was.  Andere bezienswaardigheden in Santa Clara zijn o.a. het monument van de gepantserde trein (Tren Blindado) en het beeld van Che Guevara voor het gebouw van de communistische partij, op loopafstand van Tren Blindado.  Santa Clara heeft ook nog een leuk centrum met het levendige pleintje Parque Vidal. Overnachting in hotel op basis van logies/ontbijt.

Dag 5 - Santa Clara - Trinidad (ca. 163 km)

Accommodatie: Casa particulares

Onderweg naar Trinidad kom je langs Sancti Spíritus. Een goede plek voor een stop voor wie interesse heeft in het rijjke koloniale verleden. Na dit stadje rijd je door de vallei van de suikermolens naar Trinidad. In Valle de los Ingenios, het belangrijkste suikerrietgebied van Cuba, woonden de rijke suikerboeren met hun grote plantages. Een bezoek aan de Managa Iznaga mag niet ontbreken. Dit is één van de huizen van de suikerbaronnen met een grote uitkijktoren. Van hieruit overzag men de hele omgeving: de slaven werden in de gaten gehouden en eventuele branden konden op tijd worden ontdekt. In de stad zelf zie je prachtige oude huizen. Velen van het worden gebruikt als Casa Particular en in één van deze overnacht je.
Trinidad is gesticht door de Spanjaarden in 1514 en uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Gebruik je vrije tijd om in het oude centrum met de typische cobblestone straatjes rond te dwalen. Door de hele binnenstad is een artistieke markt waar je verschillende handwerkmethoden, keramiek, houtbewerking en schilderkunst treft; misschien leuk als souvenir? Strijk voor het diner neer een paladares, zoals SolAna of El Museo 1514. Dit zijn verrassende restaurantjes met veel antiek en een goede keuken. Ga na afloop dansen bij de trappen van de kathedraal waar lokale muzikanten spelen of bezoek de Casa de la Trova. Overnachting in hotel op basis van logies/ontbijt  

Dag 6 - Trinidad - Cienfuegos (ca. 80 km)

Accommodatie: Hotel La Union

Vandaag heb je ook nog tijd om Trinidad te bezoeken, want het is maar 80 kilometer naar de volgende bestemming. Een rit langs de blauwe Caribische kust brengt je naar Cienfuegos, de op twee na grootste stad van Cuba met veel Franse invloeden. Het centrum zit vol pracht en praal uit de tijd van de suikerbaronnen. Ontspan daarna bij een bezoek aan de pier, Punta Gorda, gelegen naast hotel Jagua. Zie hoe de zeilschepen op afstand rustig voorbij dobberen. Voor een leuke afsluiting van de dag bezoek je het dak van Palacio del Valle, eens het buitenhuis van een rijke Fransman en later een casino, voor een cocktail. Overnachting in hotel op basis van logies/ontbijt  

Dag 7 - Cienfuegos - Viñales (ca. 460 km)

Accommodatie: Casa particulares

Vroeg uit de veren, want vandaag heb je een lange rit voor de boeg. Ga je vanuit Cienfuegos direct naar de A1, dan heb je wat meer tijd voor je rit naar Viñales. De route naar groene westen van Cuba voert langs Havana. Nadat je de hoofdstad gepasseerd bent, zie je in het achterland het gebergte Cordillera de Guanicanico, de ruggengraat van de provincie Pinar del Rio. In de natuurgebieden Sierra del Rosario en Sierra de los Organos kun je interessante plaatsen bezoeken en vogels spotten, maar bewaar dit maar voor de terugweg naar Havana, want vandaag heb je al een flinke rijdag. In het gezellige dorpje Viñales in de Vallei van Viñales overnacht je in een Casa Particular op basis van logies/ontbijt.

Dag 8 - Viñales

Accommodatie: Casa particulares

Vandaag leer je alles over tabak, waar deze regio bekend om is, tijdens een excursie naar Coco Solo. Bij deze boerderij krijg je uitleg over de tabaksteelt en de verwerking van de tabak tot sigaar. Je rijdt op eigen gelegenheid naar finca Coco Solo.

Viñales is misschien wel de mooiste streek van Cuba met de rode aarde en kalksteen formaties die zo uit de grond lijken te rijzen (Mogotes). Het is het gebied waar de beste kwaliteit tabak groeit ter wereld en waarvan de beroemde Cubaanse sigaren worden gemaakt.

Wil je meer van de omgeving zien? Rijd na de excursie met je huurauto op eigen gelegenheid door de Vallei van Viñales. ’s Avonds kun je genieten van de knusse dorpsstraat van Viñales en de muziek in Casa de la Musica. Overnachting in een Casa particular op basis van logies/ontbijt.

Dag 9 - Viñales - Cayo Levisa (ca. 50 km)

Accommodatie: Hotel Cayo Levisa

Via het mooie achterland van Viñales rijd je naar Cayo Levisa, één van de prachtige cayo’s (eilanden) van Cuba. De route gaat over smalle wegen en komt door kleine dorpen zodat de rit al met al wel ruim een uur duurt. In Palma Rubia parkeer je je auto en neem je de veerpont naar de overkant. Let op: deze gaat maar 2 tot 3 keer per dag. Cayo Levisa is een tropisch paradijs. Duiken, snorkelen of gewoon luieren, jij bepaalt hoe je van dit pittoreske eiland geniet. Je verblijft in hotel Cayo Levisa op basis van volpension.

Dag 10 - Cayo Levisa

Accommodatie: Hotel Cayo Levisa

Een vrije dag op dit eiland om helemaal tot rust te komen of om via het hotel diverse wateractiviteiten te ondernemen. Overnachting in hotel op basis van volpension.

Dag 11 - Cayo Levisa - Havana (ca. 140 km)

Accommodatie: Hotel Sevilla

Neem de ochtendboot en haal je huurauto weer op voor een rit naar Havana, door het nog onbekende achterland. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Cueva de los Portales, de grot waar Che Guevara zich schuil hield tijdens de raketcrisis in 1962. Een andere aanrader is het plaatsje Soroa, waar je een weelderige orchideeëntuin vindt. Aan de overkant van de weg is een rivier met toegang tot het pad naar de waterval Salto del Arco Iris. Een bezoek aan Las Terrazas is ook zeker de moeite waard. Deze zelfvoorzienende leefgemeenschap is in 1968 door de Cubaanse regering als modelproject aangelegd op de terrassen van de oude koffieplantage. Het gebied waar Las Terrazas ligt is uitgeroepen door UNESCO als Biosfeerreservaat. In de namiddag rijd je door naar Havana, levert de auto in voor 15:30 en geniet nog van een laatste avond in de hoofdstad. Overnachting in hotel op basis van logies/ontbijt 

Dag 12 - Naar huis

Afhankelijk van je vlucht heb je wat tijd om een laatste bezoekje te brengen aan de oude binnenstad en afscheid te nemen van de oude dame Havana. Met een privé transfer vanaf je hotel word je naar het vliegveld in Havana gebracht, voor de internationale vlucht terug naar Nederland