Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Wil je in november, net voor het begin van de winter, nog een keer op vakantie naar de zon? Of in maart ontsnappen aan winterse temperaturen? Wil je niet te ver weg? Dan is een reis naar Cyprus wat je zoekt! De ligging in het uiterste zuiden van Europa zorgt voor een aangenaam klimaat. In november is de zee nog warm, in maart zijn er veel zonnige dagen, barst de natuur van het voorjaarsleven en kan de temperatuur oplopen tot rond de 20 graden.

Dag 1 - Aankomst Larnaca en met huurauto naar Kalavassos

Accommodatie: Library Hotel

Na het ophalen van de huurauto op de luchthaven van Larnaca rijd je in ongeveer 30 minuten naar je hotel. Het Boutique Library Hotel is je basis voor de komende vier nachten en ideaal gelegen om veel van Cyprus te zien en te ontdekken.  Zowel Limassol als Nicosia liggen op iets meer dan een half uur rijden. Dit unieke hotel ligt aan het pleintje in het centraal op het eiland gelegen dorp Kalavasos. Kom bij in de wellness (laat je vermoeide benen masseren, ontspan in de sauna en neem een modderbad - apart te boeken), ga pootje baden in het kleine zwembad of zak weg in een comfortabele fauteuil bij de open haard in de bibliotheek.
N.B.: met de huurauto mag je niet de grens over naar het noorden van Cyprus.

Dag 2 -3 - Kalavassos en omgeving

Accommodatie: Library Hotel

Het dorp waar je verblijft ligt in de regio Larnaca. Breng een bezoek aan de Lazaros kerk in Larnaca, één van de oudste kerkjes van Cyprus beschermd door UNESCO. Ook het middeleeuwse kasteel aan het eind van de boulevard langs het water is leuk om te bekijken.

Rijd daarna naar de bergdorpen Lefkara en Kato Drys aan. Deze zijn bekend van het kantklossen en typisch zilverwerk. Rustig wandelend door smalle straten kom je langs schilderachtige huizen.

Maak op de terugweg nabij Kalavasos een stop bij de ruïnes van Chirokitia, een neolithische nederzetting (7.000 jaar voor Christus). Chirokitia staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO als één van de oudste steden ter wereld.
Vandaag is een prima dag om de hoofdstad Nicosia, gelegen in het hart van Cyprus, te ontdekken. In de historische binnenstad, omgeven door 16e-eeuwse muren, vind je het Archeologisch museum, het Byzantijns museum en de St. John’s kathedraal. Verken de kleine straatjes van de oude stad te voet. Loop je naar het bezette deel, dan zie je de sporen van de verdeelde stad, de strook niemandsland. Laat je meevoeren door nostalgische sferen en door de moderne tijd. Het is raadzaam om je paspoort mee te nemen.

Rijd naar het oosten richting de Famagusta regio. De stad Famagusta ligt in de bezette kant van Cyprus. Neem daarom je paspoort mee. Aan de zuidelijke zijde van de stad, het vrije deel van Cyprus, vind je de mooiste stranden van het eiland: Breed, goudkleurig en kristalhelder zeewater…heerlijk.

Strand en zee zijn niet de enige bezienswaardigheden: ook het Cavo Greco schiereiland met de ruige kustlijn en de wandelpaden van de E4 route mag je niet missen. Historisch gezien is Dherynia interessant. Vanaf het uitkijkpunt zie je Ghost City Famagusta. Dit deel van Famagusta is bekend onder de naam Varoshia. Voor de Turkse invasie was Famagusta en vooral de wijk Varosha de meest bekende toeristische plaats van Cyprus. De wijk ligt voor een deel aan de kust. Voor de invasie waren veel hotels nog in aanbouw. Nu is het een "spook"wijk, afgesloten door hekken, en is het verboden gebied.

Optioneel bij te boeken: een begeleide tour met een taxi (ervaren chauffeur die veel kan vertellen) door de bezette Famagusta regio.

Dag 4 - Kalavassos - Pafos

Accommodatie: Anemi Hotel Appartement

Combineer vandaag geschiedenis met cultuur. Bezoek authentieke dorpen op weg naar de stad Pafos. In de oudheid was Pafos lange tijd de hoofdstad van Cyprus. Pafos is nu een sfeervolle, moderne toeristische badplaats met een nostalgische haven. In de oude haven struin je bijvoorbeeld door het uitgestrekte (oudheden)park met de beroemde mozaïekvloer van het Huis van Dionysos en de ondergrondse koningsgraven. 

Dag 5 -7 - Pafos en omgeving

Accommodatie: Anemi Hotel Appartement

Aan de zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte liggen vele wijndorpen. Optioneel kun je een wijnproeverijworkshop doen, waarbij je kennismaakt met de Komandaria. Deze port heeft zijn oorsprong uit de tijd van de kruisvaarders. Pak één van de kleine weggetjes naar de kust of rij langs pittoreske dorpjes zoals Omodos en Fini richting Platres, het grootste dorp van de regio . Een leuke wandeling start in Platres. Vanuit hier loop je naar de Kaledonian watervallen.

Dag 8 - Pafos - Larnaca en vlucht naar huis

Op het vliegveld lever je de auto in en neem je de vlucht terug naar huis. Hopelijk met een koffer vol leuke ervaringen en herinneringen.