Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Laat je verrassen door de diversiteit van Île de Beauté Corsica. Tijdens deze reis, die je van noord naar zuid brengt, kom je bij verscholen baaitjes en rijd je over slingerende kustweggetjes. Geniet van vers gevangen vis in een liefelijk havenstadje en maak kennis met de lokale bevolking in de eeuwenoude bergdorpen.

Dag 1 - Aankomst Bastia en rit naar Erbalunga

Accommodatie: Hotel Castel Brando / Hotel Castel Brando

Afhankelijk van je keus, kom je vandaag aan met je vlucht of per auto. Indien je kiest voor een vlucht, kun je op de luchthaven je huurauto ophalen.

Kies je voor de superior variant van de accommodaties, dan slaap je in Hotel Castel Brando in Erbalunga. Erbalunga is schilderachtige vissersplaatsje dat grenst aan een kiezelstrand. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De vissershaven, de smalle straatjes, de trappetjes, de doorkijkjes en de Genuese toren hebben een onweerstaanbare uitwerking op romantische zielen en beroemdheden, maar dat laatste heb je niet van ons.

Dag 2 -3 - Cap Corse & Bastia

Accommodatie: Hotel Castel Brando / Hotel Castel Brando

Bastia is de belangrijkste havenstad van Corsica. Een leuke bestemming met Italiaanse allure waar je heerlijk kunt rondslenteren. Met name de buurt rond de oude haven ademt een gemoedelijke sfeer. Vele gezellige terrassen, smalle straatjes, sfeervolle pleinen en elegante oude huizen vormen het decor voor een ontspannen kennismaking met de temperamentvolle Bastias. De vele barokke kerken en de citadel zorgen juist voor een mooi rustpunt. Dicht bij de stad liggen diverse stranden.

Het schiereiland Cap Corse (Capicorsu) is het meest noordelijke deel van Corsica en wordt door zijn vorm ook wel “De Vinger” genoemd. Vanaf de boot ziet het er misschien onherbergzaam uit, maar niets is minder waar: de kaap is bezaaid met lieflijke dorpjes, gezellige haventjes, stranden, eilanden en bossen. Vanaf het uiterste puntje van de kaap heb je een prachtig uitzicht op de vuurtoren van Ile de Giraglia.

Dag 4 - Rit naar de regio Calanques de Piana & Balagne

Accommodatie: Hotel Escale Côté Port / Liberata

Het volgende deel van je reis staat in het teken van de sprookjestuin van Corsica: de Calanques de Piana en natuurreservaat Scandola (UNESCO); een van de mooiste natuurgebieden op Corsica.

Dag 5 -6 - Calanques de Piana & Balagne

Accommodatie: Hotel Escale Côté Port / Liberata

Buiten spectaculaire natuurfenomenen vind je in West-Corsica ook Cargèse, een dorpje met 2 gezichten. Girolata, een plaatsje dat onbereikbaar is per auto, is absoluut de sportieve inspanning waard. Vanaf de D81 volg je het 4,4 kilometer lange wandelpad naar het bijzondere schiereiland. Een andere optie om de kleine, natuurlijke haven van Girolata te bereiken, is per boot vanaf Osani, ten zuiden van de Golf van Girolata.

Balagne, een vruchtbare streek in het noordwesten van Corsica, wordt ook wel ‘De Tuin van Corsica’ genoemd. Een ontdekkingstocht door het Désert des Agriates is een absolute must. Dit spectaculaire beschermde natuurgebied, ook wel de groene woestijn van Corsica, is een vrijwel onbewoond gebied tussen Ile Rousse en St. Florent. De panoramische D81 loopt door deze naar kruidige maquis geurende woestenij. Door het ruige karakter van het gebied, is het alleen geschikt voor terreinwagens en wandelaars. Het Désert des Agriates grenst aan zee en is vanuit St. Florent per boot te bereiken. De stranden van Saleccia en Loto staan bekend als de mooiste stranden van Corsica.

Calvi is de stad die alles heeft: een middeleeuwse citadel die ver in zee steekt, een luxe jachthaven en een kilometerslang zandstrand. Een hoop charme. Wandel over de wallen van deze trotse stad, die een roerige geschiedenis kent. Je struikelt er over de historische gebouwen. Ten zuiden van de oude stad vind je de benedenstad met zijn enorme jachthaven, de grootste van Corsica.  Niet te missen zijn het schiereiland van Revellata, met een buitengewoon boeiende zeebodem en de Notre Dame de la Serra, voor een schitterend uitzicht op de baai.

Dag 7 - Rit naar het binnenland

Accommodatie: Hotel U Frascone / Dominique Colonna

Op weg naar het derde gebied dat je gaat verkennen tijdens Corsica Compleet. Je rijdt de binnenlanden in, met de stad Corté en de Restonica-vallei.

Dag 8 -9 - Corté en de Restonica-vallei

Accommodatie: Hotel U Frascone / Dominique Colonna

Aan de voet van de Monte Cinto en Monte Ritondu, de hoogste bergen van Corsica, ligt Corté, de oude hoofdstad van het eiland. In Corté staat de enige universiteit van Corsica. Het is een levendig stadje, mooi gelegen tegen een steile berghelling. Een imposante citadel domineert de voormalige bakermat van de onafhankelijkheidsstrijd. Corté is gebouwd voor voetgangers. De straten zijn smal en er is een behoorlijk hoogteverschil tussen de boven- en benedenstad. Place Paoli is het kloppend hart. Waar in Corté je ook bent, overal zie je in de verte bergen. Het stoere stadje is een ideale basis om het binnenland te verkennen.

Vanuit Corté loopt de Restonica Vallei langs de gelijknamige rivier (op sommige plekken kun je zwemmen) naar de spectaculaire gletsjermeren Melo (Melu) en Capitello (Capitellu). Rij door de vallei van de Restonica naar Bergeries de Grotelle en Lamoghjosu om je auto te parkeren. Beide locaties zijn goede startpunten voor een wandeling door de vallei. Let op: Restonica kan in het hoogseizoen druk en heet zijn. De indrukwekkende vallei van de Tavignano, een 89 kilometer lange rivier, is dan een goed alternatief. De schoonheid van de goed bewaarde muilezelpaden, die nu eens onbeschut zijn en dan weer door kastanjeboomgaarden en naaldbossen voeren, is ongeëvenaard!

Dag 10 - Op weg naar Le Grand Sud

Accommodatie: Hotel SantaTeresa / Roi Theodore

Deze etappe van je rondreis trip staat in het teken van Zuid-Corsica: bruisend, veelzijdig en enorm geliefd bij jong & oud. Surfers paradise Tonnara, de schelpvormige baai van Rondinara, de rotseilandjes in de ondiepe baai van Santa Giulia en het bountystrand van Palombaggia: al deze parelwitte zandstranden met hun heldere, turkooizen water geven je het gevoel op een tropisch eiland te zijn. Ervaar het miljonairsgevoel in privébaaitjes of plan een excursie in het stoere binnenland.

Dag 11 -12 - Le Grand Sud

Accommodatie: Hotel SantaTeresa / Roi Theodore

Porto-Vecchio, ook wel de stad van zout genoemd, is na Ajaccio en Bastia de grootste stad op Corsica. Net als meerdere steden op Corsica heeft Porto-Vecchio een boven- en een benedenstad. In en om de haven in de benedenstad vind je een wirwar aan straatjes, terrasjes en winkeltjes. Het is er luidruchtig en gezellig. In de bovenstad is de Place de la République niet te missen; de gezellige bedrijvigheid maakt het tot een geliefde stop voor een ijsje of een drankje. En er is altijd schaduw: Le Bel Ombra, een boomachtige plant bij de kerk op het plein, houdt hier al sinds 1901 de wacht.

Het op witte kliffen gelegen Bonifacio is de stad met de meest spectaculaire ligging van Corsica. Een toeristisch treintje brengt je vanaf de levendige haven in de benedenstad naar de middeleeuwse bovenstad met de citadel en pittoreske pleintjes en het Cimetière des marins, een prachtig gelegen necropolis op het uiterste puntje van de klif.

Vanuit Bonifacio kun je een boottocht naar de Iles Lavezzi maken. Vanaf de boot heb je een schitterend zicht op de prachtige falaises (kliffen), waar deze unieke stad om bekend staat. Neem de 187 treden van de Escalier du Roi d’Aragon, een in de krijtrotsen uitgehouwen trap, die afdaalt naar zee of maak een boottochtje naar Sdragonato, de drakengrot net buiten de haven. De opening in het ‘plafond’ van de grot is precies de landkaart van Corsica.

Dag 13 - Rit naar Sartène & Groot-Valinco

Accommodatie: Hotel Rossi / Hotel Rossi

Wanneer je vanuit Bonifacio westwaarts de grillige kustlijn volgt, passeer je slaperige dorpjes als Pianotolli en Monacia tot aan de kaap bij Roccapina, met als topattractie Le Lion de Roccapina: een versteende leeuw die de toegang tot de baai bewaakt.
Roccapina is misschien wel het mooiste strand van Corsica: een fraai gevormde baai met fijn, wit zand en verleidelijk helder water. Er is geen horeca en er zijn doorgaans weinig toeristen. Het oogt ongerept en puur. Je moet er wel wat moeite voor doen en lef hebben: een bumpy road bij Auberge Coralie van circa 2 kilometer brengt je naar beneden. Misschien is lopen wel de beste optie.

Vanuit Roccapina gaat het landinwaarts richting Sartène, volgens de Franse schrijver Prosper Mérimée de meest Corsicaanse stad van Corsica. Het stadje is in 1507 na Christus gesticht door de Genuezen en heeft een roerige geschiedenis. Het werd gebouwd op een strategisch gelegen rots, om inwoners zo te beschermen tegen aanvallen en plunderingen door piraten.
De strategische ligging van Sartène en de verschillende verdedigingswerken konden echter niet voorkomen dat het plaatsje in het jaar 1583 veroverd werd door de koning van Algiers. Deze wrede heerser maakte meer dan vierhonderd inwoners tot slaaf en vermoordde vele Sartenais. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis.
Na deze inktzwarte periode werd Sartène opnieuw bevolkt door boeren uit de omgeving. Ondanks de roerige geschiedenis kon het alsnog uitgroeien tot een van de mooiste stadjes van Corsica. De Placa Porta vormt het sfeervolle centrum van het stadje. Direct achter dit plein ligt een historische wijk met smalle, schilderachtige straatjes.

Dag 14 - Sartène & Groot-Valinco

Accommodatie: Hotel Rossi / Hotel Rossi

Wie nog een stuk eeuwenoude cultuur wil meepikken, raden we aan om vanuit Sartène in de richting van Tizzano het circuit van menhirs en megalieten te volgen. Verspreid over het landschap staan door prehistorische bewoners uitgehouwen steenblokken die mensenfiguren uitbeelden.

Verder landinwaarts zijn plaatsjes als Levie, San-Gavino-di-Garbini, Quenza, Sainte-Lucie-de-Tallone de moeite van een stop waard. 

Filitosa, met een verzameling menhirs en de overblijfselen van een prehistorische nederzetting, ligt bij Sollacaro, aan de andere kant van de rivier de Taravo. Deze archeologische vindplaats werd bewoond van het einde van het neolithicum tot de Romeinse tijd. Het is enige plek op het eiland waar megalithische menhir-standbeelden en Torreaanse torens samen voorkomen. De site staat bekend als de grootste archeologische opgraving van Corsica. Een unicum dat je goed vanuit Sartène kunt bezoeken.

Dag 15 - Rit naar Ajaccio en einde reis

Ajaccio is je eindbestemming. Heb je een vlucht, bezoek dan Ajaccio en bekijk nog iets van de omgeving.

Ajaccio is een geliefde bestemming. Van een bezoek aan het geboortehuis van Napoléon Bonaparte tot night shopping in de Rue Fesch: dit is een échte stad. Vanuit Ajaccio kun je via de mooie D111 (Route des Îles Sanguinaires) naar het uiterste puntje, de Pointe de la Parata rijden.

Een bezoek aan de Îles Sanguinaires is een must. Deze wilde eilandengroep, sommige niet meer dan rotsen in zee, bieden een thuis aan talloze vogelsoorten, zoals aalscholvers en zilvermeeuwen. Het bezoek gaat per boot. Romancier Alphonse Daudet bewoonde ooit de vuurtoren op het grootse eiland en noemde als ander wild ook nog arenden, wilde geiten en kleine paarden.

Badplaats Porticcio ligt 15 km ten zuiden van Ajaccio, in de Golf van Ajaccio. In Porticcio is een langgerekt zandstrand en veel horeca en winkeltjes. Porticcio is tevens het vertrekpunt van twee bekende wandeltochten: de Mare e Monti Sud (van Porticcio naar Propriano) en de Mare a Mare Centre (van Porticcio naar Ghisonaccia). Voor de minder fanatieke wandelaars is er een boswandeling in het domein van Chiavari, ten zuiden van Porticcio, uitgezet.