Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Corsica, een prachtig Frans eiland dat ongeveer net zo groot is als half Nederland. Je vindt er cultuur, natuur maar kunt ook heerlijk relaxen op de stranden van met name de schitterende zuidkust. Tijdens deze 10-daagse reis zie je alle hoogtepunten van het eiland. Je kiest zelf tussen standaard of superior accommodaties. Het allermooiste? Ze hebben allemaal iets charmants. Chambre d'hôtes, auberges of iets luxer.

Dag 1 - Aankomst Ajaccio en rit naar Bastelica

Accommodatie: B&B A Bella Scusa / Hôtel Artemisia

Afhankelijk van je keus, kom je vandaag aan met je vlucht of per auto. Indien je kiest voor een vlucht, kun je op de luchthaven je huurauto ophalen.

Afhankelijk van de tijd van aankomst, kun je een kort bezoek aan de geboortestad van Napoléon brengen. Bastelica, bekend om zijn worsten en appels, ligt in het ruige hart van Corsica. Hier, in de bovenste vallei van Prunelli, vind je het thuisland van Sampiero Corso, een belangrijke historische figuur. In de zestiende eeuw vocht hij als een leeuw om het eiland te bevrijden van de Genuese overheersing.
Was Bastelica voorheen een traditioneel boerendorp, de laatste jaren is het steeds meer in trek bij toeristen. Niet alleen het cultureel erfgoed van de stad en de traditionele architectuur trekken jaarlijks vele bezoekers, ook het nabijgelegen skigebied Val d'Ese maken het een populaire bestemming.

Dag 2 - Bastelica en Corte

Accommodatie: B&B A Bella Scusa / Hôtel Artemisia

Een must is de wandeling naar de waterval van Ortala. Een soms pittige (met name het begin is een uitdaging) wandeling van ca. 2 uur. Via het Canal de la Volta, een irrigatiekanaal dat in de 18e eeuw werd aangelegd om Bastelica van water te voorzien, wandel je naar de mooie waterval. Het pad begint in het noordoosten van Bastelica. Volg de borden naar restaurant Chez Paul, waar je de bewegwijzering naar de start van de trail vindt.

Ook bijzonder zijn de Pozzines d'Ese, een natuurfenomeen van poeltjes (pozza, puzzina) in een soort veenmoeras, gevormd door smeltwater vanuit de bergen. De vennetjes staan door ondergrondse kanalen met elkaar in verbinding. De vegetatie is er bijzonder: een unieke grassoort vermengd met een verscheidenheid aan mossen op een ondergrond van turf. Hier zie je grazers in alle soorten en maten, maar vooral ook veel wandelaars (GR20).

Dag 3 - Rit naar de regio Bastia & Cap Corse-de Balagne

Accommodatie: Sud'Hotel / Hôtel Castel Brando

Vandaag is het direction Bastia, stoere havenstad aan de Oostkust en toegangspoort tot de Cap Corse. We raden je aan via Corté te rijden, de oude hoofdstad van het eiland. In Corté staat de enige universiteit van Corsica. Het is een levendig stadje, mooi gelegen tegen een steile berghelling. Een imposante citadel domineert de voormalige bakermat van de onafhankelijkheidsstrijd. Wanneer je geen zin hebt om te lopen kun je het centrum van Corte ook per toeristisch treintje bezoeken. 

Vanuit Corte loopt de Restonica Vallei langs de gelijknamige rivier (je kunt op sommige plekken zwemmen) naar de spectaculaire gletsjermeren Melo (Melu) en Capitello (Capitellu). Rijd door de vallei van de Restonica naar Bergeries de Grotelle en Lamoghjosu om je auto te parkeren. Beide locaties zijn goede startpunten voor een wandeling door de vallei.

Voordat je naar je eindbestemming rijdt voor vandaag, moet je zeker even ‘de vinger van Corsica’ bezoeken. Cap Corse heeft prachtige natuur en schilderachtige dorpjes. Vooral Erbalunga is de moeite waard. Flaneer tegen het einde van de middag door de haven van Saint-Florent en word verliefd op de wijngaarden van Patrimonio. Installeer je in het hotel en ga op zoek naar het échte Bastia: stad met vele gezichten (en evenzoveel fonteinen), maar vooral Italiaans!

Dag 4 - Bastia & Cap Corse-de Balagne

Accommodatie: Sud'Hotel / Hôtel Castel Brando

Gebruik vandaag om Balagne, een vruchtbare streek in het noordwesten van Corsica, ook wel De Tuin van Corsica, te ontdekken. Het bekende rode treintje U Trinighellu, dat stopt bij alle stranden, brengt je in de zomermaanden van Calvi naar l’Ile-Rousse en vice versa. Een unieke rit!

Calvi is de stad die alles heeft: een middeleeuwse citadel die ver in zee steekt, een luxe jachthaven en een kilometerslang zandstrand. Een hoop charme. Wandel over de wallen van deze trotse stad, die een roerige geschiedenis kent. Je struikelt er over de historische gebouwen. Ten zuiden van de oude stad vind je de benedenstad met zijn enorme jachthaven (de grootste van Corsica). Niet te missen zijn het schiereiland van Revellata, met een buitengewoon boeiende zeebodem en de Notre Dame de la Serra, voor een schitterend uitzicht op de baai.

Ile Rousse is de andere badplaats van de noordwestkust. De stad heeft een heerlijk zacht klimaat. Slenter in de schaduw van eeuwenoude platanen over Place Paoli of speel een potje pétanque met de locals op de met dadelpalmen omzoomde Grande Place. Bezoek de 19e eeuwse, neoklassieke markthal met 21 zuilen en maak een schitterende wandeling langs de kust: Ile Rousse heeft genoeg te bieden om je bezoek nóg gedenkwaardiger te maken

Dag 5 - Rit naar het zuiden van Corsica

Accommodatie: Ferme Auberge Domaine de Piscia / Hôtel Roi Théodore & Spa

Het zuiden van Corsica is bruisend, veelzijdig en enorm geliefd bij jong & oud. Surfers paradise Tonnara, de schelpvormige baai van Rondinara, de rotseilandjes in de ondiepe baai van Santa Giulia en het bountystrand van Palombaggia: al deze parelwitte zandstranden met hun heldere, turkooizen water geven je het gevoel op een tropisch eiland te zijn. Ervaar het miljonairsgevoel in privébaaitjes of ga de uitdaging aan en plan een excursie in het stoere binnenland.

Dag 6 - Zuiden van Corsica

Accommodatie: Ferme Auberge Domaine de Piscia / Hôtel Roi Théodore & Spa

Porto-Vecchio, ook wel de stad van zout genoemd, is na Ajaccio en Bastia de grootste stad op Corsica. Net als in andere steden op Corsica vind je hier een boven- en een benedenstad. In en om de haven in de benedenstad is het een wirwar van straatjes, terrasjes en winkeltjes. Het is luidruchtig en gezellig. In de bovenstad is de Place de la République niet te missen; de gezellige bedrijvigheid maakt het tot een geliefde stop voor een ijsje of een drankje. En er is altijd schaduw: Le Bel Ombra, een boomachtige plant bij de kerk op het plein, houdt hier al sinds 1901 de wacht.

In zuidelijke richting rijd je vanuit Porto-Vecchio in een half uur naar vestingstad Bonifacio, qua ligging de meest karakteristieke stad van het eiland. Bonifacio bestaat uit twee delen: een benedenstad nabij de haven en een oude bovenstad. Het is een hele klim naar boven, maar je wordt rijkelijk beloond: sfeervolle middeleeuwse steegjes en pleintjes met restaurantjes, barretjes, ijssalons en boetiekjes; keuze te over. En overal doorkijkjes en een prachtig uitzicht! Neem de 187 treden van de Escalier du Roi d’Aragon, een in de krijtrotsen uitgehouwen trap, die afdaalt naar zee of maak een boottochtje naar Sdragonato, de drakengrot net buiten de haven. De opening in het plafond van de grot is precies de landkaart van Corsica!

Dag 7 - Zuiden van Corsica

Accommodatie: Ferme Auberge Domaine de Piscia / Hôtel Roi Théodore & Spa

Vrije dag in het zuiden van Corsica.

Dag 8 - Naar Sartène

Accommodatie: Chambres d’hôtes U Ciattinu / Rossi Hôtel

Vandaag staat de kaap bij Roccapina op het programma, met als topattractie Le Lion de Roccapina: een versteende leeuw die de toegang tot de baai bewaakt. Roccapina is misschien wel het mooiste strand van Corsica: een fraai gevormde baai met fijn, wit zand en verleidelijk helder water. Er is geen horeca en er zijn doorgaans weinig toeristen. Het oogt ongerept en puur. Het kost wel wat moeite en lef: een bumpy road bij Auberge Coralie van circa 2 kilometer brengt je naar beneden. Lopen is misschien een betere optie.

Vanuit Roccapina gaat het landinwaarts richting Sartène, volgens de Franse schrijver Prosper Mérimée de meest Corsicaanse stad van het eiland. De Placa Porta vormt het sfeervolle centrum van het stadje. Direct achter dit plein vind je een historische wijk met smalle, schilderachtige straatjes. Op en top charme!

Dag 9 - Sartène

Accommodatie: Chambres d’hôtes U Ciattinu / Rossi Hôtel

Wie nog een stuk eeuwenoude cultuur wil meepikken, raden we aan om vanuit Sartène in de richting van Tizzano het circuit van menhirs en megalieten te volgen. Verspreid over het landschap staan er door prehistorische bewoners in steenblokken uitgehouwen mensfiguren. Verder landinwaarts zijn plaatsjes als Levie, San-Gavino-di- Garbini, Quenza, Sainte-Lucie-de-Tallone de moeite van een stop waard.

Een andere must see in dit gebied is de Pointe de Campomoro: beklim de Genuese Tour de Campomoro en geniet van het uitzicht op de Golf van Valinco. Maar het absolute hoogtepunt is het pad dat je naar de rotsen leidt (Anse des Genois). Laat je betoveren door dit verpletterend mooie spel der elementen: grillige rotsen met gaten of rotspartijen met afgeslepen ronde vormen en in vele kleurschakeringen; ze zijn allemaal even mooi. De geërodeerde rotsformatie die bekend staat als De Hanenkam mag natuurlijk niet ontbreken op je vakantiekiekjes.

Dag 10 - Rit terug naar Ajaccio

Terug naar Ajaccio voor het einde van je mooie road trip Mocht je wat extra tijd hebben omdat je vlucht laat vertrekt, pak dan nog een laatste beetje Corsica mee.

Vanuit Ajaccio kun je via de mooie D111 (Route des Îles Sanguinaires) naar het uiterste puntje, de Pointe de la Parata rijden. Een bezoek aan de Îles Sanguinaires is een must. De wilde eilandengroep, sommige niet meer dan rotsen in zee, bieden een thuis aan talloze vogelsoorten, zoals aalscholvers en zilvermeeuwen en bezoek je per boot. Romancier Alphonse Daudet bewoonde ooit de vuurtoren op het grootse eiland en noemde verder als wild ook nog arenden, wilde geiten en kleine paarden.

Het heuvelachtige Filitosa is een belangrijke archeologische vindplaats. De oudste vondst gaat terug tot de oudere steentijd (6000 voor christus). Hoofdreden voor een bezoek aan Filitosa zijn de goed bewaard gebleven menhirs. Hierop zijn nog gezichten, zwaarden en andere versieringen te zien. Uniek in de wereld!