Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een nog onontdekt pareltje in noordwest-Griekenland, dat is de Zagori regio. Goede wandelroutes, de lekkerste lokale gerechten en charmante stenen huisjes. Het landschap bestaat uit dramatische kliffen en helderblauwe riffen. De kinderkopvoetpaden, kalderimia, verbinden de authentieke dorpen al honderden jaren met elkaar. Vanuit Zagori rijd je via Ioannina naar Meteora. Ontdek het centrum van de Grieks-orthodoxe spiritualiteit en treedt in de voetsporen van de monniken op de kronkelende paden tussen de rotsformaties.

Dag 1 - Aankomst in Thessaloniki, ophalen huurauto en rit naar Kipi

Accommodatie: Machalas boutique hotel

Vanaf Thessaloniki is het 4 uur rijden naar Kipi. Afhankelijk van het vluchtschema op de door jou gewenste reisdatum kan het goed zijn een extra nacht in Thessaloniki te boeken, want de rit in het donker maken is af te raden.
Kipi is een pittoreske plaats met indrukwekkende stenen boogbruggen. Deze bruggen zijn eeuwen geleden gebouwd om de dorpen met elkaar te verbinden, zeker ’s winter een noodzaak wanneer de rivieren ondoorkruisbaar waren. De namen van de bruggen komen van de rijke familie of nobelen die ze gebouwd hebben. Heb je na het inchecken in je gastvrije guesthouse zin om de benen te strekken? Maak dan een 1,5/2,5 uur durende rondwandeling langs deze bouwwerken waar Kipi bekend om is.

Afstand: 3,5/6,5 km, 1,5/2,5 uur
Stijgen: 90/270 m
Dalen: 90/270 m

Dag 2 - Wandeling van Vradheto terug naar Kipi

Accommodatie: Machalas boutique hotel

Een korte transfer brengt je naar het dorp Vradheto. Wil je een de grootse Vikos kloof van bovenaf bewonderen? Loop dan optioneel naar het uitzichtpunt. Vanaf Vradheto stijg 100 meter over 2 kilometer naar een hoger gelegen vlakte. Via een voetpad van kinderkopjes bereik je Beloi.
Je wandeling terug naar Kipi begint met een afdaling. Eerst zigzag je over het Skala van Vradheto. Na een kort stuk naar boven kom je aan in Kapesovo, een leuk dorp voor een stop. Je kruist een asfaltweg naar Tsepelov waarna je afdaalt door een dicht schaduwrijk bos naar de Vikos rivier. Volg het water naar de Lazaridi brug om uit te komen bij Kipi.

Afstand: 12,7 km, 4,5 uur
Stijgen: 175 m
Dalen: 745 m

Dag 3 - Rit naar Papingo via Monodendri

Accommodatie: Hotel Saxonis Houses

Nadat je gepakt hebt rijd je naar Monodendri. Neem een paar uur om vanaf verschillende plekken op de Vikos kloof uit te kijken. Aanrader is om op z’n minst te voet naar het nabijgelegen verlaten klooster Agia Paraskevi te gaan. En wacht dacht je van een wandeling naar het minder bekende uitzicht bij de kapel Agioi Apostoloi? Het beroemdste punt vanwaar je de kloof kunt bewonderen is Oxya. Om hier te komen rijd je door een bijzonder bos van geërodeerde rotspilaren of loop je over een steil voetpad. Vervolg je weg naar Papingo, je verblijfplaats voor de komende drie nachten. Je slaapt in een traditioneel hotel. De eigenaar Vassilis is een outdoorinstructeur en kent de omgeving op z’n duimpje. ’s Ochtends word je getrakteerd op een smakelijk ontbijt.

Afstand: 1,6/2,1 km, 30/50 min
Stijgen: 60/50 m
Dalen: 60/50 m

Dag 4 - Wandeling van Vikos naar Papingo

Accommodatie: Hotel Saxonis Houses

Met een goed gevulde maag ga je per auto op weg naar Vikos, waar je de auto parkeert. Dit kleine dorp kijkt uit over de gelijknamige kloof die in het Guinness Book of Records is opgenomen vanwege ’s werelds diepste kloof ten opzichte van de breedte. Je daalt af naar de Voidomatis bronnen. Op de weg er naartoe kun je optioneel een omweg maken naar de kerk van het ooit grotere klooster Panagia tou Vikou. Bij de ijskoude wateren van Voidomatis steek je de rivier over. Tot juni bestaat de kans dat je je schoenen moet uit doen hiervoor. Daarna brengt een zigzaggend pad je bergopwaarts naar Mikro Papingo, gelegen onder de zogenaamde Torens van Astraka, grote kalkstenen pilaren. Je vervolgt de route naar de Rock Pools, ofwel Kolymbithres in het Grieks. Onze tip? Breng wat tijd door bij deze door de natuur gevormde watertjes voor je terug loopt naar Megalo Papingo. Je auto blijft een nachtje staan in Vikos, zodat je twee mooie lijnwandelingen kunt maken.

Afstand: 8,3/9,3 km, 3/3,5 uur
Stijgen: 750/830 m
Dalen: 600/680 m

Dag 5 - Van Papingo naar Vikos via Kleidonia

Accommodatie: Hotel Saxonis Houses

De wandeling van Papingo naar Ano Klidonia heeft redelijk wat lange eenvoudige en bijna vlakke delen. Dat geeft je de mogelijkheid om de omgeving, waar je uitkijkt op de vallei en de Torens van Astraka, goed in je op te nemen. Je daalt af naar de boogbrug bij het dorp Kato Klidonia en loopt de vallei in waar de Voidomatis rivier stroomt. Het pad langs de rivier is veelal vlak en het lopen onder de bomen brengt een aangename schaduw voor de warmere dagen. Vanaf de Aristis brug is het een laatste kort maar pittige klim naar het dorp Vikos. Met de auto rijd je terug naar je accommodatie in Papingo.

Afstand: 19,3 km, 7 uur
Stijgen: 700 m
Dalen: 870 m

Dag 6 - Rit naar Kastraki (Meteora) via Ioannina

Accommodatie: Hotel Doupiani

Je laat de Zagori-regio achter je voor een rit van 1,5 uur naar Ioannina, de hoofdstad van Epirus. De stad ligt aan het Pamvotis meer. Leuk voor een stop onderweg. Er is een kasteel, de Arslan moskee en het Ali Pasha museum. Ali Pasha was de belangrijkste overheerser in dit gebied tijdens de laatste periode van het Ottomaanse Rijk. Vanuit het oude centrum van Ioannina kun je met een motorboot naar een klein eiland in het meer. Als je verder rijdt doorkruis je de Pindos bergketen. Via de hooggelegen pas Metsovo en de vallei Trikala kom je aan bij Kastraki. Dit dorpje is je uitvalsbasis voor je bezoek aan Meteora met zijn kloosters en rotspilaren. Je overnacht met uitzicht op deze formaties. De eigenaren doen alles om het je naar de zin te maken. De ochtenden smikkel je van het traditionele Griekse ontbijt dat het beste is van de wijde omgeving.

Dag 7 - Rondwandeling Kastraki

Accommodatie: Hotel Doupiani

De “zwevende” kloosters van Meteora zijn één van de grootste trekpleisers van Griekenland. Hoewel velen ze bezoeken zijn er maar enkele die de tijd nemen voor een wandeling op de paden onderaan. Vanuit deze trails heb je een uniek perspectief erop vanuit een ongelooflijk landschap.
In totaal zijn er zes grote kloosters. Elk van hen is één dag per week gesloten. Welke je kunt bezoeken hangt dus af van de openingstijden.
De wandeling vandaag is een pittoreske tocht naar Megalo Meteora, ofwel The Great Meteoron, het grootste klooster en vernoemd naar een monnik uit Mount Athos die leefde rond 1340. Vanwege de imposante muurschilderingen is het niet voor niets één van de meestbezochte kloosters. Langs een route met weer een ander uitzicht loop je terug naar het hotel.

Afstand: 9,4 km, 4 uur
Stijgen: 400 m
Dalen: 400 m

Dag 8 - Rondwandeling Kastraki

Accommodatie: Hotel Doupiani

De laatste flinke wandeldag is aangebroken. Agia Triada (Heilige Drie-eenheid), bekend geworden door James Bond, is de minst bezocht én meest indrukwekkend gelegen klooster hoog boven het dorp Kalambaka. Aannemelijk is dat de 140 treden iets te maken hebben met de lagere aantallen bezoekers. Het klooster is vredig met rijke decoraties in de kapel en één van de beste uitzichten vanaf de top op een smalle rotspilaar. De rondwandeling om Agia Triada te bereiken vanuit je hotel brengt je langs de basis van het Meteora massief. Je ziet de rotsen vanuit alle hoeken op deze rustige paden die veelal in de schaduw liggen. Soms is de route steil. Als je wilt, loop dan een stuk extra op je weg omhoog voor een bezoek aan het klooster Roussanou Nunnery. Nog een tip: een leuke lunchplek onderweg is het oude gedeelte van Kalambaka.

Afstand: 9 km, 4 uur
Stijgen: 500 m
Dalen: 500 m

Dag 9 - Rit terug naar Thessaloniki

Accommodatie: Hotel Astoria

Werp een laatste blik op de kloosters en rij via Grevena en de snelweg Egnatia Odos naar Thessaloniki. Wil je de reis iets opbreken, bezoek dan de archeologische vindplaats Vergina. De vindplaats staat ook bekend als oud Aigai, naar de eerste hoofdstad van het oude Macedonische Rijk. De koninklijke tombes met het graf van Philip II, de vader van Alexander de Grote, is een must bij dit UNESCO werelderfgoed.
De nacht in Thessaloniki breng je door in een net hotel in het centrum, niet ver van de oude haven.

Dag 10 - Vlucht naar huis

Je levert de huurauto in op de luchthaven van Thessaloniki.