Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Onder leiding van een Engels-/Duitssprekende gids in internationaal gezelschap maak je een reis in het teken van het noorderlicht. Je wandelt naar de beste plekken om het Aurora Borealis te zien en volgt presentaties, lezingen en workshops. Tel daar de gletsjer Vatnajökull, het Reykholtsdal en schiereiland Sneafellsnes en je hebt het beste van winters IJsland.

Dag 1 - Aankomst in IJsland en naar Reykjavík (ca. 50 km)

Vanaf Schiphol vliegt je ’s middags naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. Per flybus ga je naar Reykjavík. De Flybus staat op de grote parkeerplaats voor de aankomsthal. Je geeft aan de chauffeur door bij welk hotel je afgezet wilt worden. Vandaag is er geen reisleiding. Je hebt een vrije avond in Reykjavik. Kijk rond in in het oude centrum van Reykjavík: langs de vijver Tjörnin, het stadhuis, de haven en de winkelstraat Laugavegur. Hier vind je vele winkels en restaurants. 

Dag 2 - Reykjavík en het Reykholtsdal met Hraunfossar waterval (ca. 245 km)

Je ontmoet de gids en start de reis met een rondrit door de stad Reykjavík. Daarna rijd je richting Borgarnes. Deze omgeving is bekend als de Saga vallei omdat er veel historische verhalen zijn over dit gebied. Je brengt een bezoek aan de vulkaankrater Grábrók en gaat naar de grootste warmwaterbron Deildartunguhver. Deze bron produceert wel 180 liter water per seconde. Uiteraard staan ook de mooie watervallen Hraunfossar en Barnafoss op het programma. 's Middags wordt er een lezing gehouden over het noorderlicht. Na het diner is er een begeleide wandeling om op zoek te gaan het noorderlicht. Het Reykholtsdal is door Japanse wetenschappers aangewezen als één van de beste plekken om het te zien.

Dag 3 - Gehele dag op schiereiland Snaefellsnes, boottocht op de Breidarfjördur (ca. 250 km)

Snaefellsnes is de uiterste westpunt van IJsland. Er loopt een bergrug over het gehele schiereiland. Je reist naar het vissersplaatsje Stykkishólmur waar een cruise over de Breidafjördur begint. Je vaart in een prachtige omgeving langs een aantal eilanden. Onderweg gooit men een visnet uit en krijg je de gelegenheid om de vangst te proeven. Hierna gaan we naar Bjarnarhöfn, een plaats waar ze Hákarl maken, een 'delicatesse' van haai. Er is een museum met historische voorwerpen. Door de lavavelden en langs de oceaan rijd je weer terug en als de tijd het toe laat gaan we nog naar Grundarfjördur, een havenplaats met op de achtergrond de zeer markante en veel gefotografeerde berg Kirkjufell. Onderweg naar Borgarnes geeft de gids praktische tips over het fotograferen van noorderlicht. Vanavond kunnen we hopelijk proberen dit gelijk toe te passen. Als het donker is proberen we het noorderlicht te zien. Idealitair zelfs vanuit de hotpot bij het hotel.

Dag 4 - Gouden cirkel: Thingvellir, Geysir en Gullfoss (ca. 220 km)

Via het Hvalfjördur fjord met mooie vergezichten kom je bij Nationaal Park Thingvellir. Dit park is geologisch en historisch erg interessant. Hier is de breuklijn tussen het Europese en Amerikaanse continent zichtbaar.  De volgende stop is bij Geysir. Hier zie je de vulkanisch activiteit bij de borrelende bronnen maar ook de spuitende geiser, Strokkur. Deze spuit gemiddeld om de acht minuten. Je blijft elke keer weer wachten op de volgende uitbarsting! De chef van Restaurant Geysir neemt je meer naar het hete bronnen gebied. Je kunt hier vers, onder de grond gebakken brood, met IJslandse boter, geothermisch gekookte eieren en haring proeven. Uiteraard met een ijskoude Geysir Schnapps er bij. De route gaat verder naar Gullfoss, de gouden waterval die in twee trappen naar beneden valt. Op weg naar het overnachtingsadres stoppen we bij een manege, waar je informatie krijgt over de bijzondere IJslandse paarden en je bezoekt een geothermische verwarmde kas. 's Avonds kun je weer in alle rust vanuit de hotpot de lucht afspeuren naar de Aurora Borealis.

Dag 5 - Langs de zuidkust van IJsland (ca. 220 km)

Vandaag staat een rit langs de zuidkust op het programma. In het Lava center leer je meer over geologie en actieve vulkanen. Bij Skogar staat een volksmuseum dat een goed beeld geeft van het leven van de IJslanders aan het begin van deze eeuw. Ook staan er de typische turfhuisjes met grasdaken van vroeger. De Skogafoss waterval valt 60 meter naar beneden. Vaak is hier een mooie regenboog te zien. We nemen ook een kijkje bij het zwarte strand en de rotsen en kliffen bij Reynisfjara. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur. De avonden zijn hier erg donker, dus weer zeer geschikt om het noorderlicht te spotten, als het zich laat zien.

Dag 6 - Het ijsbergenmeer en de gletsjers van Skaftafell (ca. 280 km)

Vandaag draait het om gletsjers, ijs en ijsbergen! Allereerst bezoeken we het adembenemende Jökulsárlón. Dit meer ligt vol met ijsbergen in alle wonderlijke vormen en kleuren. Je hebt hier voldoende tijd om rond te lopen en de prachtige ijsbergen te fotograferen. Het is ook de moeite waard om naar het zwarte strand te lopen waar de ijsbergen weer aanspoelen. Hier zie je echt ijs en vuur naast elkaar! 's Middags stoppen we bij het kleine turfkerkje van Hof en rijden dan door naar het Skaftafell Nationaal Park om een wandeling te maken naar de gletsjer of een tentoonstelling te bekijken in het informatie centrum. 's Avonds wordt er een film getoond over het noorderlicht. 

Tussen 15 november en 15 maart is het mogelijk om een optionele excursie te ondernemen naar een ijsgrot. Bekijk het blauwe ijs en de bijzondere ijssculpturen onder de Vatnajökull gletsjer. Je gaat op pad met een ervaren gids. Dit is echt een unieke ervaring! De tocht duurt circa 2,5 uur in totaal waarvan je 30 minuten in een 4WD naar de grot toe rijdt en daarna dien je nog 5-15 minuten te wandelen voor u de grot bereikt. Je kunt deze excursie boeken tijdens de reis. De kosten zijn ISK 23.000 (circa € 210) per persoon. Je dient dit in IJslandse kronen te betalen. 
Je wordt rond 14.00 uur opgehaald bij het ijsbergenmeer. Daardoor mis je een deel van het programma maar je zult zeker tijd hebben voor het ijsbergenmeer.

Dag 7 - Terug langs de zuidkust naar Reykjavík en Blue Lagoon (ca. 370 km)

Een mooie rit brengt je naar de zwarte stranden bij Vík. Zelfs in de winter zie je hier vogels op de kliffen. De Seljalandsfoss waterval is mooi om te zien. Wellicht is deze zelfs deels bevroren. Als de omstandigheden goed zijn kun je er achterlangs lopen. Langs de zuidkust rijd je weer terug en dan gaan we naar de Blue Lagoon, gelegen op het schiereiland Reykjanes, waar je kunt badderen in het blauwwitte water dat altijd rond de 38 graden is. De avond is vrij te besteden in de hoofdstad. De overnachting is in Reykjavík

Dag 8 - Flybus naar luchthaven, vlucht naar Amsterdam

In de vroege ochtend ga je op eigen gelegenheid per flybus naar de luchthaven Keflavík. In drie uur tijd vlieg je terug naar Amsterdam.