Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Tijdens deze 8-daagse cruise van Holland America Line met de Nieuw Statendam of Rotterdam verken je het prachtige zuiden van Noorwegen. Naast de mooie plaatsen Bergen, Alesund of Molde, Geiranger, bezoek je het Eidfjord met de indrukwekkende waterval Vøringfossen en cruise je door het Hardangerfjord.

Dag 1 - Amsterdam, Nederland

Inscheping om 17:00 uur.

Dag 2 - Dag op zee

Maak gebruik van alle faciliteiten aan boord. Het ontbreekt je aan niets en er is een groots aanbod in vermaak.

Dag 3 - Eidfjord, Noorwegen, en cruise door Hardangerfjord

Het kleine knusse Eidfjord, met minder dan 1.000 inwoners, trekt jaarlijks veel bezoekers door de omliggende natuur. Het ligt in de schaduw van besneeuwde bergtoppen, in de buurt van blauwgroene fjorden.

In de buurt van het dorp ligt de Hardangervidda, Europa's grootste hoogvlakte en tevens het grootste nationale park van Noorwegen. Door de legendarische poolreiziger Roald Amundsen, die de eerste expeditie naar de Zuidpool leidde, en Fridtjof Nansen, de eerste die succesvol het Groenlandse binnenland doorkruiste, werd Hardangerviddag gebruikt als voorbereiding op hun expedities. Geniet van de hoogvlakte te voet of per fiets. Onderweg kom je misschien een rendier tegen.

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Eidfjord vind je de Vøringfossen waterval. Maar liefst 182 meter dondert het water met veel lawaai het fjord in. Een indrukwekkend gezicht.

Het Hardangerfjord is met 160 kilometer het op drie na langste fjord ter wereld. Op het diepste punt is het maar liefst 914 meter diep. Vanaf het eiland Sotrd vaar je op de steeds imposanter wordende bergen van het Hardangerviddag nationaal park af. Onderweg laten watervallen, eilanden en idyllische dorpjes een indruk achter op je netvlies. In de diepe wateren van het fjord zwemmen grote aantallen vissen en de rivieren en meren vormen de woonplaats van bruine forel en wilde zalm.

Dag 4 - Ålesund of Molde, Noorwegen

De afvaart van 23 mei met de Nieuw Statendam en van 12 september met de Rotterdam leggen aan in Ålesund. Ålesund, met 45.000 inwoners, wordt de mooiste stad van Noorwegen genoemd. Het visserstadje werd in 1904 verwoest door brand en daarna herbouwd in Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd. De kleurrijke gebouwen hebben kasteelachtige en spitse torens met gedetailleerde gevels en sierbloemen, waterspuwers en door Vikingen geïnspireerde decoraties.
Wie een actief uitstapje wil, kan hier in de omgeving wandelen, mountainbiken of kajakken. Maar liefst 418 traptreden leiden je naar de top van de Aksla-berg, vanwaar je een groots uitzicht op de Sunnmøre Alpen hebt.

De overige afvaarten in 2021 leggen aan in Molde, 400 kilometer ten noorden van Bergen, gelegen aan een groots fjord. Is het helder, dan kun je meer dan 200 pieken zien vanaf hier. Het beste uitzicht? Dat heb je bij Varden, op tien autominuten van het centrum. 
In Molde zelf zijn gezellige cafés, boetieks waar wollen truien worden verkocht, je vindt er het museum van Romsdal, een openluchtvolksmuseum waar je letterlijk door de geschiedenis van de regio en traditionele huizen wandelt. De plaats heeft zijn bekendheid met name te danken vanwege het begin-/eindpunt van de Atlanterhavsvegen, de Atlantische Route, welke over spectaculaire bruggen en een aantal eilanden loopt. Van half juni tot en met augustus voldoet Molde aan haar bijnaam, de stad van de rozen. Overal bloeien bloemen, van het dak van het stadhuis en het terrein van de universiteit tot de hekken rondom de huizen.

Dag 5 - Geiranger, Noorwegen

Het Geirangerfjord, met de gelijknamige plaats Geiranger, is één van de mooiste plekken in Scandinavië en behoort tot de langste en diepste fjorden ter wereld. Watervallen storten de diepte in. Sinds 2005 staat dit door gletsjers gevormde gebied op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Sta vroeg op om te genieten van de vaart door het 14 kilometer lange Geirangerfjord naar de plaats Geiranger. Geiranger zelf is klein en toeristisch, maar eveneens gezellig knus. Geniet voor het inschepen van een lekker stuk zoetigheid op één van de leuke terrassen.

Dag 6 - Bergen, Noorwegen

De tweede stad van Noorwegen, Bergen, is een populaire aanleghaven voor cruises. Verken het middeleeuwse werfgebied Bryggen. Dit typische beeld van de stad, met de gekleurde huisjes, staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal rond door de kleine steegjes achter de kleurrijke façade. 
Bergen is één van Europa's oudste nederzettingen en speelde een  belangrijke rol als Hanzestad. Het beeld wordt gedomineerd door straten met kasseien, smalle steegjes en smaragdgroene parken. Het centrum van de stad is niet al te groot, waardoor je te voet ruim de tijd hebt om het helemaal te ontdekken.

Dag 7 - Dag op zee

Maak nog 1 volle dag gebruik van alles aan boord, voordat je de volgende dag ontscheept in Amsterdam.

Dag 8 - Amsterdam, Nederland

Ontscheping om 07:00.