Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een winterse reis met huurauto en veel vrijheid. En dat op twee bijzondere eilandengroepen! Verken in alle rust de pittoreske vissersdorpjes, besneeuwde bergen met hoge toppen, fjorden en knusse stranden. De Lofoten en Vesterålen in het noorden van Noorwegen bieden je veel moois!

Dag 1 - Vlucht naar Evenes, huurauto ophalen (ca. 45 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Vanaf Schiphol vlieg je via Oslo naar de luchthaven van Harstad en Narvik, Evenes. De huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar het hotel rijdt in het centrum van Harstad. 

Dag 2 - Rit naar Lofoten (ca. 170 km)

Accommodatie: Thon Hotel Lofoten (LO) of vergelijkbaar

Tijdens de rit over de Lofast route, de weg die de verschillende eilanden van de Lofoten met elkaar verbindt, heb je mooie uitzichten op de grillige bergen. De vele bochten en bruggen op deze weg zorgen voor continu veranderende uitzichten. Je rijdt naar Svolvær waar je drie nachten verblijft. 

Dag 3 - Vrije dag, noorderlichtlezing

Accommodatie: Thon Hotel Lofoten (LO) of vergelijkbaar

De komende twee dagen heb je de tijd om de eilanden van de Lofoten te ontdekken. Svolvær is de belangrijkste plaats van de Lofoten en wordt ook wel de hoofdstad van deze eilandengroep genoemd. Er zijn pittoreske vissersplaatsen te vinden op de eilanden die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo vind je ten zuiden van Svolvær de plaatsjes Henningsvær en Kabelvåg. Veel kunstenaars en schilders hebben zich laten inspireren door het landschap en het bijzondere lofotenlicht. Dit verklaard waarom er in deze plaatsen een aantal kunstgalleries gevestigd zijn. Van september tot en met eind maart heb je goede kans om het noorderlicht te zien op zowel de Lofoten als de Vesterålen. Om je kans te vergroten ga je een van deze dagen een noorderlichtlezing bijwonen bij het Polarlightcenter van de Nederlanders Rob en Threes in Laukvík.

Dag 4 - Vrije dag

Accommodatie: Thon Hotel Lofoten (LO) of vergelijkbaar

Op de Lofoten liggen veel vissersplaatsjes langs de kust en de gekleurde huisjes steken mooi af tegen de omgeving. Dit levert prachtige beelden op. Het meest zuidelijke plaatsje dat je met de auto kunt bereiken is Å. Je bereikt Å door de Lofast route naar het zuiden te volgen. Onderweg rijgen de vissersdorpjes zich als parels aan een ketting. Nusfjord is een pittoresk vissersdorp en heeft een prachtige ligging. Het dorp is mooi gerestaureerd en een bezoek zeker waard. Voordat je Å bereikt passeer je het plaatsje Reine. Reine ligt op een schiereiland in de zee en je hebt vanaf het plaatsje een prachtig uizicht over het Kirkefjord. Van half februari tot eind april wordt de winterkabeljauw (skrei) gevangen en opgehangen aan de visrekken om te drogen.

Dag 5 - Rit naar Andenes op de Vesterålen (ca. 185 km)

Accommodatie: Andrikken Hotel (LO) of vergelijkbaar

Voor vandaag staat de oversteek naar de eilandengroep Vesterålen op het programma. De eilanden van de Vesterålen zijn wat minder bekend en ruig, maar zeker zo mooi. Wij raden je aan om met de ferry de oversteek van Fiskebøl (Lofoten) naar Melbu (Vesterålen) te maken. Je verblijft de komende twee nachten op het noordelijke puntje van het eiland Andøya, in het plaatsje Andenes. 

Dag 6 - Vrije dag, walvisexcursie

Accommodatie: Andrikken Hotel (LO) of vergelijkbaar

Vandaag ga je een walvisexcursie maken. Vanuit de haven van Andenes vertrekken de boten voor de walvisexcursie. Je hebt grote kans om tijdens de excursie ook orka's te spotten. Aan de westkant van het eiland Andøya loopt een prachtige kustweg. Bij het plaatsje Bleik ligt één van de prachtigste stukken wit zandstrand van de Vesterålen, en misschien wel van Noorwegen. Zeker 's avonds bij helder weer, en het noorderlicht danst aan de hemel, is dit een prachtige plek. 

Dag 7 - Rit naar Harstad (ca. 170 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Voordat je op weg gaat naar Harstad, voor de laatste overnachting van deze reis, kun je nog een bezoek brengen aan een Sami familie in de omgeving van Sortland. Hier kun je naast het voeren van de rendieren ook een rendiersledetocht maken. Is het vanavond helder weer en de kans op het noorderlicht groot? Ga dan ten noorden van Harstad naar het schiereiland Trondenes om het noorderlicht te aanschouwen.

Dag 8 - Huurauto inleveren en terugvlucht naar Amsterdam (ca. 45 km)

Je neemt afscheid van de Vesterålen, Lofoten en Noorwegen en rijdt met de auto naar het vliegveld van Evenes. Je levert de huurauto weer in en vliegt terug naar Nederland.