Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Wie naar Canada wil, kiest al gauw voor de westkust. De oostkust van dit enorme land biedt ook meer dan genoeg voor een fantastische reis. De reis zit boordevol verpletterende natuur en leuke steden. Bruisende steden als Toronto, Ottawa, Quebec en Montreal gecombineerd met de Niagara Falls, de rust van Algonquin Provincial Park, een grote kolonie Jan-van-Genten op vogeleiland Bonaventure, walvissen bij Tadoussac en wandelen in Gaspesie National Park. De contrasten zijn groot en dat is nou precies wat deze roadtrip zo leuk maakt!

Dag 1 - Aankomst in Toronto en ophalen huurauto

Accommodatie: Novotel Toronto - Standard Room (LG)

Je vakantie Canada begint in Toronto. Na aankomst op de luchthaven haalt je de gereedstaande huurauto op en rijd je in circa een half uur naar het centrum van Toronto. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de eerste dag nog even de stad in om een eerste indruk op te doen van deze grootste stad van Canada, het kloppend hart van de Canadese economie. In deze enorme stad leven 3,8 miljoen mensen. 

Dag 2 - Korte rit naar Niagara Falls (ca. 130 km)

Accommodatie: Old Stone Inn- Standard Room (LG)

In de ochtend rijd je vanuit Toronto naar de Niagara Falls. Iedereen kent de beelden van de grootste van deze watervallen, de Horseshoe Falls. Je kunt met een bootje tot onder de waterval komen, waar een enorme muur van water en mist het zicht tot nul terugbrengt. ‘s Avonds worden de watervallen in verschillende kleuren belicht, een feeëriek schouwspel. Als je de watervallen vanuit een ander perspectief wilt zien dan kun je een bijzondere helikoptervlucht maken boven het Lake Ontario en de Niagara Falls. Bovendien is het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Niagara-on-the-Lake. 

Dag 3 - Rit naar Huntsville (ca. 335 km)

Accommodatie: Tranquil Woods - Standard Room (LO)

Je rijdt naar het Algonquin Park en overnacht in Huntsville, de westelijke gateway voor een bezoek aan Algonquin Park. In het plaatsje is van alles te doen maar de meeste bezoekers komen hier voor een bezoek aan het park. 

Wil je écht iets bijzonders tijdens je Canada vakantie? Breng dan een paar dagen door in de wildernis van het Algonquin Park. Kies voor één van de kano-arrangementen die we hier aanbieden. Je kunt kiezen uit verblijf in een comfortabele lodge maar helemaal gaaf is om te kamperen in een tentje midden in de wildernis. Natuurlijk volledig verzorgd en onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie: https://www.askja.nl/reizen/oost-canada/individuele-reizen/kano-avontuur-in-algonquin-park/80347

Dag 4 - Vrije dag Algonquin Provincial Park

Accommodatie: Tranquil Woods - Standard Room (LO)

Het Algonquin park bestaat vooral uit heuvelachtig land bedekt met bossen, meren en moerassen. Het heuvelachtige gebied is een paradijs dat vooral goed per kano kan worden ontdekt. Je kunt dit op eigen gelegenheid doen met behulp van een reisgids en goed kaartmateriaal maar het is wel verstandig vooraf een reservering te maken. Je kunt ook onder leiding van een gids het park intrekken op zoek naar elanden, zwarte beren en bevers. Vanaf de hoofdweg Highway 60 zijn een aantal mooie wandelingen uitgezet hoewel ze nooit ver het park in gaan. Voor informatie, exposities en een tentoonstelling kun je terecht bij het Visitor Centre niet ver van de oostelijke ingang.



Dag 5 - De hoofdstad van Canada, Ottawa (ca. 345 km)

Accommodatie: Lord Elgin Hotel - Standard Room (LG)

Vandaag staat Ottawa, de hoofdstad van Canada op het programma. Ook hier zijn een groot aantal indrukwekkende gebouwen te zien zoals de Parliament Buildings. Deze gebouwen liggen op de hoge oever; het uitzicht over de rivier en het aan de andere kant gelegen Hull is spectaculair. Wat Ottawa ook leuk maakt zijn de vele artistieke hoogtepunten zoals het National Arts Center en de National Gallery. Voor de liefhebbers: De RCMP (Royal Canadian Mounted Police oftewel de mounties) verzorgen driemaal daags demonstraties van hun rijkunst in de RCMP Stables, gelegen aan Rockcliffe Parkway. Het Canadian Museum of Civilization in het aan de andere zijde van de rivier gelegen Hull, is zeer de moeite waard. Hier vind je onder andere een fraaie verzameling totempalen. Het gebouw heeft de vorm van het gezicht van een indiaan.

Dag 6 - Rit naar St. Alexis-des-Monts (ca. 330 km)

Accommodatie: Láuberge du Lac a L'Eau Claire - standard room (LG)

Die rit naar Montreal kun je over twee verschillende wegen rijden: de snelle highway 417 of de mooiere route via highway 50. Wanneer je highway 50 kiest, kom je na ongeveer een uurtje langs Parc Omega, een safaripark dat echt de moeite waard is te bezoeken. Daarna vervolg je je weg en uiteindelijk rijd je via highway 40 het binnenland in waar je overnacht in leuke accommodatie aan het meer Lac á l'Eau Claire. Je kunt hier kajaks en roeiboten huren om het meer op te gaan, er zijn wandelroutes en de accommodatie heeft een groot binnenzwembad, hamam en fitnessruimte.

Dag 7 - Vrije dag

Accommodatie: Láuberge du Lac a L'Eau Claire - standard room (LG)

Geniet van het omliggende natuurgebied van circa 400 hectare met minimaal 40 kilometer aan bospaden waar je heerlijk kunt wandelen of mountainbiken.

Dag 8 - Richting het Lac Saint-Jean (ca. 360 km)

Accommodatie: Auberge Presbytere Mont Lac Vert - standard room (LO)

De reis gaat vandaag  door het binnenland van Quebec langs Lac Saint-Jean. Het hele gebied rond dit meer en het Saguenay fjord is bij uitstek geschikt voor vele activiteiten. De accommodatie de we voor je hebben gekozen ligt aan een klein meertje, Lac Vert, en is een historische accommodatie. Het is gebouwd in 1917 en was vroeger de pastorie voor Lac-Saint-Jean.

Dag 9 - Vrije dag aan het Lac Saint-Jean

Accommodatie: Auberge Presbytere Mont Lac Vert - standard room (LO)

Je hebt een vrije dag ter besteding. Een hele leuke invulling is het bezoek aan het safaripark, St. Felicien Wildlife Zoo, één van de moosite dierparken in Oost-Canada. Het park is prachtig aangelegd met een rivier door het midden. Er is een tocht van een uur in een treintje (met kooi) inbegrepen door weids gebied, met alle lokale dieren in grote ruimte: wolven, zwarte beren, kariboe, eland, marmotten, bison, kraanvogels, lynx, puma. Erg leuk om te doen!

Dag 10 - Van Lac Saint Jean naar La Baie (ca. 80 km)

Accommodatie: Auberge des Battures - Standard Room (LG)

Het plaatsje ligt genesteld temidden van het diepe fjord en de bossen rondom. Een rustige locatie, waar je diverse activiteiten kunt ondernemen. Onderweg naar het Saguenay Fjord zijn veel mogelijkheden voor excursies en wandelingen. De Auberge ligt vlak aan het fjord op zo'n 7,5 kilometer van La Baie.

Dag 11 - Naar de monding van de St.Lawrence River, Tadoussac (ca. 155 km)

Accommodatie: Hotel Motel Le Beluga - standard room (LG)

Tadoussac is de oudste handelspost van Canada en stamt uit 1598. Je bent nu in één van de spectaculaire regio’s van Oost-Canada, de Charlevoix. Als je nog geen walvissen hebt gezien of er niet genoeg van kunt krijgen, dan is dit je kans. Hiervandaan vertrekken de excursies om deze giganten te observeren. De rijke wateren rondom de monding van de Saguenay rivier zijn een eersteklas locatie om deze reuzen van de zee van dichtbij te zien. Het is met name een prima habitat voor belugas (witte walvissen) en bultrugwalvissen, maar ook de grootste walvissoort ter wereld kan hier zijn opwachting maken, de blauwe vinvis. Belangrijkste reden voor deze grote verscheidenheid is het zoute water van de St. Lawrence River, dat hier ver het Saguenay fjord kan binnendringen door de grote diepte. 



Dag 12 - Met de ferry van Baie Comeau naar Matane (ca. 200 km)

Accommodatie: Riotel Matane - Standard Room (LG)

Vanuit Tadoussac rijd je naar Baie Comeau. De overtocht naar Matane duurt circa 2 uur en 15 minuten. Matane is het Mi’kmaq woord voor ‘bever meer’. Zalm en garnalen zijn daar nu voor in de plaats gekomen en tegenwoordig is het dorpje bekend om haar vismarkt, rookhuizen en voortreffelijke visrestaurants die tijdens je vakantie in Oost-Canada natuurlijk goed van pas komen. Geniet van een wandeling over de downtown promenade of ookwel de Captain’s Walk genoemd of maak een wandeling door La Grotte des Fées, met 6 kilometer aan wandelpaden, een spectaculaire waterval, diepe kloof en Blanche River. 

Dag 13 - Rit naar Gaspesie National Park (ca. 125 km)

Accommodatie: Gite du Mont-Albert - standard room (LG)

Je volgt de kustweg en bij Sainte Anne des Monts sla je af het binnenland in, richting Gaspésie National Park. Deze kustweg biedt vele vergezichten, kleine plaatsjes en mooie vuurtorens. Na aankomst in Parc National de la Gaspésie heb je nog alle tijd om een wandeling te maken en te genieten van de rust. De Gite du Mont-Albert, waar je verblijft, is beroemd vanwege haar goede keuken. 

Dag 14 - Wandelen in het Gaspesie National Park

Accommodatie: Gite du Mont-Albert - standard room (LG)

Vrije dag in het park dat een ideale uitvalsbasis is voor wandelingen en wildobservatie. Het heeft een oppervlakte van 802 km², bestaande uit bergachtig terrein en het is een onderdeel van de noordelijke Appalachian mountains. Mont Albert en Mont Jacques Cartier, die ongeveer 1.277 meter hoog is, zijn de bekendste bergen voor wandelingen en wildobservatie. Dit is het enige park in Quebec waar kariboes, elanden en witstaartherten naast elkaar leven. Geweldige uitzichten en 100 kilometer aan uitgezette wandelwegen maken van Gaspésie National Park de plaats voor lange en kortere wandelingen of excursies.

Dag 15 - Een afwisselende rit langs de kust van het Gaspe Peninsula naar Percé (ca. 305 km)

Accommodatie: Hotel Le Mirage - Standard Room (LG)

Je rijdt het park weer uit op weg naar Percé. Onderweg heb je de mogelijkheid om een walvisexcursie te maken of een wandeling in het Forillon National Park, gelegen op een in zee uitstekende landtong. Vanaf de punt heb je naar drie kanten een eindeloos uitzicht over de oceaan en de ruige kustlijn. Soms zie je de walvissen gewoon voorbij zwemmen! Bezoek ook het plaatsje Gaspé. Hier staat de enige houten kathedraal van Canada met onder andere een prachtige 400 jaar oude fresco waarop de landing van Jacques Cartier wordt uitgebeeld. Op deze plaats is Canada in 1534 tot Frans grondgebied uitgeroepen.

Percé is vooral bekend vanwege de enorme rots die in zee staat: de Rocher Percé. Pittoreske witte huisjes en groene weiden geven het dorp een vriendelijke uitstraling en de vele hotels en restaurants bieden bijna allemaal uitzicht op de enorme rots. Bij laag tij kun je een wandeling maken naar de 88 meter hoge Percé Rock. Er zijn ook andere wandelroutes uitgezet, zoals Mont Ste. Anne. Deze begint achter de kerk en loopt naar een bijzondere grot. 

Dag 16 - Vrije dag omgeving Percé

Accommodatie: Hotel Le Mirage - Standard Room (LG)

Vrije dag in Percé. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het vogelreservaat Ile Bonaventure, dat uitsluitend per boot bereikbaar is. Door de wind geteisterde coniferen groeien vanaf de steile klippen, die onderdak bieden aan honderdduizenden zeevogels, waaronder ongeveer 80.000 broedende jan-van-genten. Een onvergetelijk schouwspel van schreeuwende en ruziënde vogels. Ook kun je kiezen om op zoek te gaan naar diverse soorten walvissen en dolfijnen. Percé zelf trok in 1930 al bezoekers aan, toen het een populair cultureel centrum was. Het plaatsje heeft dit artistieke karakter kunnen behouden. Er zijn nog veel kunstgalerieën, die op je bezoek wachten.

Dag 17 - Mooie rit van Percé naar Carleton-sur-Mer (ca. 140 km)

Accommodatie: Le Manoir Belle Plage - Standard Room (LO)

Je vervolgt je weg langs de zuidkust van het Gaspé schiereiland naar het plaatsje Bonaventure. Onderweg passeer je typische vissersdorpjes met eigen vissersvloten en visverwerkingsbedrijven. Langs de  beschutte baai Des Chaleurs verdienen velen hun kost in de houtindustrie. Er wordt hier ook veel krantenpapier gemaakt voor de export. Fascinerend is dat het ene dorpje een Engelse sfeer uitstraalt zoals New Carlisle en de ander weer een echt Acadische (dus Franse) oorsprong heeft, zoals Bonaventure. De bewoners van Bonaventure wijden zich vanuit hun vroegere traditie aan de landbouw in plaats van de visserij. De oorspronkelijk bewoners, de Miicmac indianen, hebben een gemeenschap aan de monding van de Cascapedia rivier. Zij zijn met name bekend vanwege het schitterende vlechtwerk zoals manden van berkenbast. 

Je rijdt nog een klein stukje verder en verblijft een nacht aan Baie des Chaleurs in Hotel Le Manoir Belle Plage.

Dag 18 - Verder naar Bic (ca. 325 km)

Accommodatie: Auberge du Mange Grenouille - Standard Room (LO)

Je kunt de mooie Métis tuinen in Métis bezoeken en de interessante fossielen van Miguasha Park. In Ste. Flavie is een interpretatie centrum over de atlantische zalm. De baai wordt nu steeds nauwer en aan de overkant kun je New Brunswick zien liggen. Je neemt nu route 132 en zo steek je dwars door het  heuvelachtige en beboste schiereiland Gaspé heen, op weg naar Rimouski. De accommodatie waar je overnacht is weer een bijzondere. Dit country style hotel s ingericht met felle kleuren en de kamers hebben een theatrale uitstraling. Er is een wijnbar en je kunt er heerlijk á la carte dineren.

Dag 19 - Rit naar Quebec City (ca. 320 km)

Accommodatie: Chateau Laurier - Standard Room (LG)

Je hebt eerst nog tijd om het compact Bic National Park te bezoeken, een prachtig natuurgebied wat vooral tijdens eb goed te zien is. Het bestaat uit allemaal kleine eilandjes die droogvallen bij eb en juist dan komen de zeehonden tevoorschijn en zie je allerlei bijzondere planten. Het gebied leent zich uitsteknd voor een mooie wandeling. Ook kun je met een shuttlebus naar de 346 meter hoge top van de Pic Champlain, van waaraf je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. 

Daarna rijd je verder richting Quebec City, de mooiste stad van Oost-Canada. Vlak voor je bij de stad arriveert zie je al het indrukwekkende kasteelhotel Frontenac, dat hoog boven het landschap uittorent. Je verblijft in Quebec City, met zijn vele mooie gebouwen. 

Dag 20 - Slenteren door Quebec City

Accommodatie: Chateau Laurier - Standard Room (LG)

Vrije dag in Quebec City. Bezoek zeker het Quartier Petit Champlain, met de kasseien, terrasjes en kleine winkeltjes het mooiste gedeelte van de oude binnenstad. De Citadel is dominant aanwezig op het hoogste punt van de Cap Diamant. Dit Franse fort is nu in gebruik als ambtswoning van de gouverneur-generaal. De aflossing van de wacht is een veel bezochte attractie. Op het lager gelegen Parc de Chaps de la Battaille vonden de beslissende veldslagen tussen de Fransen en de Engelsen plaats. Het oude centrum van Quebec City is één groot historisch museum. Bijzonder is ook het historische Ile d’Orléans. Een eiland in de St. Lawrence River van 35 kilometer lang met schitterende dorpjes. Het eiland staat in haar geheel op de monumentenlijst en is via een brug bereikbaar.

Dag 21 - Rit naar Montreal (ca. 255 km)

Accommodatie: Auberge Bonsecours - Standard Room (LO)

Je rijdt over wat landelijkere wegen naar Montreal. In de avond kun je nog een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Vieux Montreal of gaan genieten van het uitzicht over de stad vanaf de Mont Real. De meeste inwoners van Montreal zijn tweetalig. Je kunt je hier, zoals in de hele provincie Quebec waar de voertaal Frans is, uitstekend redden met de Engelse taal. 

Vroeger was Montreal het centrum van de pelshandel, vandaag is de stad hét financieel, commercieel en economisch hart van de provincie. Met meer dan 1 miljoen inwoners is het een echte grote stad, maar door de Franse invloeden lijkt het meer op Parijs dan op de meeste Noord-Amerikaanse steden. Zo kun je een kopje koffie drinken op het terras van de cafés op de Place Jacques Cartier of in het Quartier Latin. De basiliek Notre Dame de Montreal is zeer de moeite waard, evenals het indrukwekkende Biodome museum en de vlakbij gelegen botanische tuinen. Het oude historische centrum van Montreal is geheel gerenoveerd en het is er nu gezellig toeven.

Dag 22 - Inleveren huurauto en einde van de reis

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht heb je vandaag nog tijd om je laatste inkopen te doen. Je levert de huurauto weer in op de luchthaven.