Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Onze topper, deze vakantie naar Portugal, is vernieuwd! Je verblijft aan het begin direct twee nachten in Palmela. Waarom? Het ligt vlakbij het bruisende Lissabon, wat het tot perfect uitvalsbasis maakt om deze must see te bezoeken. Je logeert "op stand" in pousadas, statige accommodaties gevestigd in historische kastelen, paleizen of herenhuizen. Deze reis brengt je van Lissabon naar de zonnige Algarve. Je rijdt met je huurauto door afwisselende landschappen. Onderweg kom je door de Alentejo, ook wel de korenschuur van Portugal genaamd. In dé bekendste plaats van deze regio, Evora, verblijf je eveneens meerdere nachten. Alle tijd om dit witte museumstadje te ontdekken. Tot slot geniet je van het heerlijke milde zonnige klimaat van de Algarve, in een klein dorp in de buurt van het levendige Faro.

Dag 1 - Lissabon - Palmela (ca. 47 km)

Accommodatie: Pousada Castelo de Palmela

Bij aankomst op de luchthaven haal je de huurauto op en rij je naar Palmela waar je verblijft in een middeleeuwse kloosterburcht. Je slaapt hier twee nachten: lekker om direct wat rust te pakken en bovendien ben je dichtbij Lissabon, wat het een ideale uitvalsbasis maakt voor deze Portugese stad.

Dag 2 - Palmela

Accommodatie: Pousada Castelo de Palmela

Vanuit Palmela behoort een bezoek aan de Portugese hoofdstad Lissabon, het vissers/badplaatsje Sesimbra of aan het schiereiland Troia met de Romeinse opgravingen tot de vele mogelijkheden. Palmela zelf is een hoog in de heuvels van de Serra da Arrabida gelegen traditioneel dorp. Het ligt buiten de gebaande paden van het toerisme, waardoor je ervaring bij een bezoek aan deze plaats compleet anders is. De omgeving is gericht op wijnproductie (Moscatel). 

Gelegen aan de rand van de Atlantische Oceaan en verspreid over zeven heuvels, is Lissabon een van de meest aantrekkelijke hoofdsteden van Europa. De charme komt je overal tegemoet. Van de melancholische fadomuziek in de steegjes van de Moorse wijk Alfama tot de vergulde Art Nouveau patisserieën. Of van de straatfeesten in Bairro Alto tot aan de klassieke trams rijdend langs statige pleinen.

Niet ver van Lissabon ligt Coimbra. De stad herbergt één van de oudste universiteiten ter wereld. Deze school voor bollebozen werd in 1290 gesticht en is nog steeds in gebruik. De klokken in de universiteitstoren kondigen het begin en einde van de lessen aan. Vanaf de toren geniet je van een 360 graden uitzicht over de stad. Zin in strand? In iets meer dan een half uur ben je met de trein van Lissabon in Cascais, een fijne badplaats dat van oudsher een vissersdorp is. Ook sprookjesstad Sintra is dichtbij. Vanaf Lissabon ben je in 40 minuten in Sintra, gelegen aan de voet van een bergketen met dezelfde naam. 

Dag 3 - Palmela - Vila Viçosa (ca. 160 km)

Accommodatie: Pousada Convento de Vila Viçosa

Je verlaat de kuststreek en rijdt al snel de Alentejo binnen, Portugals meest onontdekte provincie, waar je je zult verbazen over de rust en de ruimte, het glooiende landschap en de middeleeuwse vestingstadjes op de heuvels. In het noorden bevinden zich weidse moeraslanden. In het uitgestrekte binnenland zie je oneindige vlakten en tarwevelden die wapperen in de wind. Kenmerkend voor de Alentejo zijn de kurkeiken en olijfbomen die de tand des tijds hebben doorstaan.
Breek je rit op met een stop in Montemor-o-Novo, waar je vanaf de ruïnes van het kasteel een prachtig uitzicht heeft over het weidse landschap. Bezoek daarnaast onderweg het historische dorpje Arraiolos, beroemd om haar eeuwenoude tapijtindustrie, die dateert uit de tijd van de Moorse overheersing.

Je pousada, waar je de komende twee nachten verblijft ligt in het centrum van Vila Viçosa aan hetzelfde plein als het schitterende Paleis van de Hertogen van Bragança, tegenwoordig een museum. Het is gehuisvest in een voormalig klooster. De retraites en bidkapellen gebouwd door de nonnen zijn bewaard gebleven.

Dag 4 - Vila Viçosa (ca. 70 km)

Accommodatie: Pousada Convento de Vila Viçosa

Bijkomen kan perfect in dit hotel. Lekker zonnen, luieren en een boek lezen aan het buitenzwembad bijvoorbeeld. Wil je er op uit? Bekijk dan het 16de-eeuwse paleis, het koetsmuseum, het middeleeuwse kasteel en het koninklijk park.

Dag 5 - Vila Viçosa - Évora (ca. 68 km)

Accommodatie: Hotel M'Ar de Ar Aqueduto

In het unieke, witte museumstadje Évora logeer je twee nachten in het luxe modern-design Hotel M'Ar de Ar Aqueduto. In Évora lijkt het alsof je door een boek over Portugese kunstgeschiedenis loopt. Te voet door de smalle straatjes met witte huizen kom je langs monumenten en details welke onderdeel zijn van het culturele erfgoed. Het Hotel M'Ar de Ar Aqueduto ligt in dit historische centrum waar tal van musea zijn. Extra leuk in onze ogen: de toegang bedraagt meestal maar een paar euro.  

Dag 6 - Évora

Accommodatie: Hotel M'Ar de Ar Aqueduto

De belangrijkste bezienswaardigheden van Évora zijn de Romeinse Tempel, het oudste en hoogste punt van de stad met van origine 25 marmeren en granieten zuilen, en de middeleeuwse stadsmuren, maar misschien wel het aller bekendst is de Igreja de São Francisco. Naast de ingang van de kerk bevindt zich de eigenaardige Capela dos Ossos (bottenkapel). In het land zijn er meer te vinden, maar dit is de grootste. Van plafonds tot pilaren en zelfs de binnenmuren, ze zitten vol menselijke botten en schedels van 5.000 monniken. Keurig gerangschikt op een rij. De achterliggende gedachte is dat levenden hiermee worden gewezen op de kwetsbaarheid van het bestaan. Een lugubere aanblik.

Dag 7 - Évora - Beja (ca. 88 km)

Accommodatie: Pousada Convento de Beja

Vanuit Évora kun je via het oude stadje Viana do Alentejo of langs het uitgestrekte stuwmeer van Alqueva naar Beja rijden. Beja is niet alombekend maar is desondanks een charmant plaatsje. Een droom van elke fotograaf. Bougainville, keramieken siertegels en oldtimers vormen een vrolijk kleurenpalet. Aan de rand van Beja ligt de imposante Torre de Menagem een 13e eeuws, 36 meter hoog bouwwerk, waarvan de beklimming (186 treden) wordt beloond met een fantastisch uitzicht. 

Dag 8 - Beja - Estoi (ca. 150 km)

Accommodatie: Pousada Pálacio de Estoi

Na de overnachting in de pousada in Beja rij je naar Portugals meest zuidelijke provincie de Algarve. Naast de normale weg kun je er voor kiezen via het historische stadje Mértola te rijden. Deze laatste weg neemt wel wat tijd door de vele bochten maar biedt onderweg ook vele prachtige vergezichten.
De laatste twee nachten verblijf je in Pálacio de Estoi, een 18e eeuwse paleis in Rococo stijl, dat opvallend veel weg heeft van een paleis uit een sprookjesboek. Estoi is een klein plaatsje op ongeveer 10 kilometer van Faro, in het oosten van de Algarve. Hier heb je het idee hebt dat de tijd heeft stil gestaan. Het dorpje heeft kleine nauwe straatjes met oude huisjes. Overal zie de voor de Algarve kenmerkende schoorstenen en kleine tuintjes vol bloeiende bomen.

Dag 9 - Estoi

Accommodatie: Pousada Pálacio de Estoi

Dag ter vrije besteding omgeving Estoi. Estoi dankt zijn bekendheid aan het 19de eeuwse Palácio de Estoi. Dit roze paleis is gebouwd in rococostijl met lokale architectonische elementen. Aan de buitenzijde maken de ornamenten, wanden met azulejos, trappen en terrassen het nog indrukwekkender. Een andere trekpleister van Estoi is elke tweede zondag van de maand, als de paardenmarkt wordt gehouden.

Dag 10 - Estoi - Faro (ca. 18 km)

Vandaag eindigt de rondreis door Midden- en Zuid-Portugal. Je rijdt naar de luchthaven van Faro en levert de huurauto in. Terugvlucht naar Nederland.