Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Twee Russische steden, twee werelden van verschil. Moskou, de grootste metropool van het Europese continent, kent een bewogen geschiedenis. Van de donkere tijden van Ivan de Verschrikkelijke en de stadsbrand ten tijde van de Russische campagne van Napoleon tot het dictatoriale bewind van Jozef Stalin. Alles in de stad ademt historie. Het contrast met Sint-Petersburg is groot, maar dat maakt deze reis juist zo interessant. In de stad kom je veel Westerse invloeden tegen, maar dat is niet gek als je je bedenkt dat tsaar Peter de Grote de stad heeft gesticht als venster naar Europa. Wist je dat Sint-Petersburg in 1924 is omgedoopt tot Leningrad om het overlijden van de leider te eren? In 1993 kreeg de stad door middel van een referendum haar oude naam weer terug.

Dag 1 - Aankomst Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Je komt aan in de Russische hoofdstad Moskou. Met een transfer wordt je van het vliegveld naar het hotel gebracht.

Na het inchecken neemt een gids je mee op een wandeling door Arbat, een van de bekendste straten van Moskou. De inwoners van Moskou noemen de straat het Russische Montmartre en wij begrijpen wel waarom. Door de eeuwen heen was de straat een geliefde plek onder kunstenaars, dichters en schrijvers. Vandaag de dag heeft de straat nog steeds een Boheems karakter. Een overvloed aan kleine, knusse cafés en straatartiesten maken de straat tot een gezellig geheel.

Jullie wandelen verder naar de Christus Verlosserkathedraal, de hoogste en grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Je woont de door een koor begeleide mis bij en aanschouwt de vele fresco’s en schilderijen die het interieur van de kerk sieren.

Dineer ’s avonds in een van de vele restaurants in Moskou. Vraag je gids naar suggesties. 

Dag 2 - Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Vandaag staat in het teken van de Russische geschiedenis: je brengt een bezoek aan alle hoogtepunten van Moskou. Natuurlijk ga je naar het Kremlin, het politieke centrum van het land, en het gigantische Rode Plein (Krasnaja plosjtsjad) met zijn iconische Basiliuskathedraal. Wist je dat het Russische woord krasnaja vroeger naast 'rood' ook 'mooi' betekende? 

Later op de dag bezoek je het Arsenaal van het Kremlin, een van de oudste musea van Moskou. Het arsenaal werd in 1812 met de Brand van Moskou grotendeels vernield, maar vandaag de dag vind je er een grote (kunst)collectie.

Aan het einde van de dag wordt je teruggebracht naar het hotel.

Dag 3 - Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Vandaag bezoek je twee bezienswaardigheden buiten de hoofdstad. De eerste stop is de stad Segiev Posad waar je een bezoek brengt aan het Troitse-Sergieva Lavra klooster, ook wel het klooster van de Heilige Drie-eenheid genoemd. Dit indrukwekkende kloostercomplex wordt door de Russen gezien als het Russische Vaticaan en is tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou. Het complex bestaat uit meer dan 50 gebouwen, waardoor je je ogen uitkijkt als het gaat om Russische architectuur.

Op de weg terug naar Moskou doe je het Abramtsevo landgoed aan. Het landgoed werd in 1870 gekocht door de vermogende beschermheer van de kunsten, Savva Mamontov. Hij nodigde regelmatig verschillende kunstenaars uit, waardoor Abramtsevo in mum van tijd het artistieke centrum van Rusland werd. Veel van de kunstenaars waren lid van de Russische revivalist beweging en werden geïnspireerd door traditionele Russische volkskunst. Samen ontwierpen en bouwden ze hun eigen huizen en verzamelden ze volkskunst, die je vandaag de dag nog steeds kunt aanschouwen op het landgoed.

Dag 4 - trein naar Sint Petersburg

Accommodatie: Sokos Vasilievsky 4* / Sokos Palace Bridge 5*

De ochtend is ter vrije besteding. ’s Middags wordt je met een transfer naar het treinstation Leningradsky vokzal gebracht. In 4,5 uur reis je naar Sint-Petersburg, waar je ’s avonds aankomt. Met een transfer word je van het treinstation naar het hotel in het centrum gebracht. Na het inchecken heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een wandeling te maken door de stad.

Dag 5 - Sint Petersburg

Accommodatie: Sokos Vasilievsky 4* / Sokos Palace Bridge 5*

De tweede dag staat geheel in het teken van een aantal hoogtepunten van Sint-Petersburg. Als eerst staat de Petrus- en Paulusvesting op het programma. De vesting is gelegen aan de rivier de Neva en domineert de skyline van de stad. Het fort is in 1703 gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote om de stad te beschermen tegen een mogelijke aanval van de Zweedse marine. Middenin het fort vind je de oudste kathedraal van Sint-Petersburg, de Petrus-en-Pauluskathedraal. Peter de Grote was tijdens zijn bezoek aan de Nederlanden in 1698 zo onder de indruk van het harmonische klokkenspel van verschillende kerken in Amsterdam, dat hij voor de kathedraal in Sint-Petersburg een soortgelijk klokkenspel wenste. Het klokkenspel van Nederlandse hand ging echter verloren in 1756 toen een blikseminslag een brand veroorzaakte in de torenspits van de kathedraal.

Na een bezoek aan de vesting is het tijd om de Izaäkkathedraal van binnen te bekijken. Jarenlang hebben 400.000 werklieden van zonsopkomst tot zonsondergang gewerkt aan de bouw ervan. Je treft er een symfonie van goud, marmer en edelstenen in verscheidene kleuren. De muren zijn bekleed met schilderingen en mozaïek werken. Je komt bijna ogen tekort om alle details te kunnen bekijken.

’s Middags breng je een bezoek aan de Hermitage, dat met bijna drie miljoen kunstobjecten het op één na grootste kunstmuseum ter wereld is. Het begon allemaal op het moment dat Catherine de Grote een collectie van 255 schilderijen kocht in Berlijn. Vandaag de dag vind je er kunst van het Oude Egypte tot Europese kunst uit de vroege 20e eeuw. Van vrijwel iedere kunststroming en gerenommeerde kunstenaar hangt er werk. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titiaan, Rembrandt en Rubens: een greep uit alle kunstenaars. Een lust voor het oog van elke kunstliefhebber. Voor de Impressionistische collectie van het museum, dat onder andere werken beslaat van Renoir, Cezanne, Manet, Monet, Pissarro, van Gogh, Matisse en Gaugin, steek je het plein van het paleis over voor een tour in de General Staff Building. Je blijft zo lang in de Hermitage als je zelf wilt, zodat je genoeg tijd hebt om de werken in alle rust te bekijken.

Heb je nog energie over? Dan raden we je aan om het Fabergé museum te bezoeken. Het bezoek maakt geen deel uit van het programma, maar als je benieuwd bent naar de wereldberoemde Fabergé eieren, dan vormt het een mooie toevoeging op je verblijf in Sint-Petersburg.

Dag 6 - Sint Petersburg

Accommodatie: Sokos Vasilievsky 4* / Sokos Palace Bridge 5*

Vandaag staat Tsarskoje Selo op het programma. Het Tsarendorp ligt op ongeveer 30 kilometer van Sint-Petersburg. Als de pracht en praal van het Tsaristische tijdperk je nog niet had overtuigd, dan denk je daar na deze dag anders over. In het Tsarendorp vind je namelijk het extravagante karakter van de Russische keizerlijke heersers terug. Je brengt een bezoek aan het Catharinapaleis, dat met haar blauw-witte façade bijna één kilometer in omtrek is. Voor het exterieur van het paleis is ruim 100 kilo goud gebruikt. We zullen alvast een tipje van de sluier oplichten: de binnenkant van het paleis is net zo spectaculair als de buitenkant. De amberzaal in het paleis wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd, doordat de barnstenen panelen de zaal een prachtige uitstraling geven.

De amberzaal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedemonteerd en in de toenmalige stad Koningsbergen tentoongesteld. Na het oprukken van Stalins troepen in 1945 zouden de barnstenen panelen naar verluid klaar zijn gemaakt voor transport naar een westelijker gelegen Duitse stad, maar sindsdien ontbreekt ieder spoor van de panelen. In 1999 is er besloten om de amberzaal te reconstrueren. Tijdens je bezoek aan het paleis krijg je ook de barnsteenwerkplaats te zien waar de amberzaal werd gereconstrueerd. Bovendien worden er vandaag de dag diplomatieke geschenken gemaakt in de werkplaats. Onder andere de Russische president Vladimir Poetin, Duitse bondkanselier Gerhard Schröder en de Koning van Spanje hebben een geschenk uit de werkplaats ontvangen. 

Na het bezoek aan het Tsarendorp reis je door naar de indrukwekkende Peterhof. Peter de Grote heeft zich laten inspireren door het Franse Versailles, wat terug te zien in de architectuur van het gebouw. In het park van het paleis vind je meer dan 150 fonteinen, 4 watervallen, een veelvoud aan in bloei staande bloemen en eekhoorns.

Na een bezoek aan de Peterhof vaar je per draagvleugelboot in een half uur terug naar het centrum van Sint-Petersburg. Onderweg naar de stad heb je een prachtig uitzicht op Sint-Petersburg en de Finse Golf.

Valt je stedentrip niet samen met het fonteinseizoen? Dan bezoek je ’s middags de meest romantische Romanov-residentie: Pavlovsk.

Houd je van ballet of opera? Wij regelen graag entreetickets voor het theater, een mooie afsluiting van je reis.

Dag 7 - naar huis

Met een transfer word je naar de luchthaven gebracht.