Moskou, de hoofd- en meest bevolkte stad van Rusland, is de grootste stad op het Europese continent. Je vindt er een mix van de Russische cultuur met vlagen Europa. Moskou heeft genoeg te bieden voor een interessante 5-daagse stedentrip. Een reis in het teken van de Sovjet-geschiedenis en kunst.

Dag 1 - Aankomst Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Na aankomst word je meegenomen op een tour door verlicht Moskou. Het bruisende karakter van de stad valt ’s avonds nog meer op, waar je ook kijkt. De in licht gehulde hoofdstad laat je verhalen zien uit het verleden, het heden en de toekomst. Je eerste kennismaking met Moskou is er een die een diepe indruk op je achterlaat.

Dag 2 - Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Vandaag staat in het teken van de Russische geschiedenis: je brengt een bezoek aan alle hoogtepunten van Moskou. Natuurlijk ga je naar het Kremlin, het politieke centrum van het land, en het gigantische Rode Plein (Krasnaja plosjtsjad) met zijn iconische Basiliuskathedraal. Wist je dat het Russische woord krasnaja vroeger naast 'rood' ook 'mooi' betekende?

Net buiten de drukke stad zie je het Nieuwe Maagdenklooster (Novodevichy). Hoewel de naam anders doet vermoeden werd het klooster in verschillende periodes in de geschiedenis gebruikt als plek om vrouwen die uit de gratie van Russische heersers waren geraakt op te sluiten. Ook in latere periodes heeft het klooster niet altijd gediend als de functie waarvoor het begin 16e eeuw is opgebouwd. Tijdens de regeerperiode van Jozef Stalin fungeerde het klooster namelijk als historisch- en kunstmuseum. Pas na de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie keerden de nonnen weer terug naar het klooster.

Vanaf de Mussenheuvels, één van de hoogste punten van de stad, geniet je van een prachtig uitzicht. Neem hier de tijd om alle tot dan toe opgedane indrukken rustig te verwerken. Nadat je Moskou bij daglicht hebt verkend ga je het indrukwekkende ondergrondse Moskou bekijken: de metrostations worden niet voor niets ondergrondse paleizen genoemd.

Daarnaast breng je een speciaal bezoek aan het minder bekende House on the Embankment museum. Dit appartementencomplex is gebouwd voor de eerste generatie van de Sovjet-elite. Het regeringshuis, zoals het oorspronkelijk werd genoemd, was een mengelmoes van geometrisch constructivisme en neoclassisme. Op het moment dat de huurders in 1931 in het gebouw trokken, was het het grootste residentiële complex in Europa, met de afmeting van meerdere stadsblokken een wereld op zich. In de vijfhonderdenvijf appartementen huisden prominente leden van de Sovjet-elite, waaronder commissarissen, generaals van het Rode Leger en vooraanstaande Marxistische geleerden. Tijdens de zuiveringen van Stalin in de jaren ’30 van de vorige eeuw kreeg het complex echter een lugubere reputatie. Zo zou het ‘regeringshuis’ het hoogste aantal arrestaties en executies kennen van alle appartementengebouwen in Moskou.

Dag 3 - Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Op de derde dag laat je de intrigerende geschiedenis even achter je en maak je kennis met Russische kunst. In de ochtend bezoek je het Museon. Dit kunstpark is een uniek openluchtmuseum met meer dan 1.000 sculpturen en wordt ook wel het Park van de Gevallen Helden genoemd. Voorheen pronkten de standbeelden op pleinen en belangrijke plekken verspreid door heel Rusland. Nu staan de massieve beelden op elkaar gepakt in het park en staan ze symbool voor de vergane glorie van de Sovjet-Unie. Tussen de monumenten zie je werken van onder andere Evgeny Vuchetich, Vladimir Lemport, Sergey Merkurov en Vera Mukhina. Na het bezoek aan het Museon ga je naar het Poesjkin Museum voor Schone Kunsten. Dit museum is opgericht om kunststudenten de belangrijkste stukken in de kunstgeschiedenis te laten zien, zonder dat ze hiervoor dure reizen moesten maken wereldwijd. Het idee kwam van professor Tsvetaev. Vandaag de dag bezit het museum de grootste kunstcollectie van heel Rusland, met 700.000 stukken uit het oude Egypte en Griekenland tot aan het begin van de 21ste eeuw.

Later op de dag breng je een bezoek aan het Tsvetaev Educational Art Museum. Onder begeleiding van een curator kom je meer te weten over Tsvetaev’s gipsafgietsels en kopieën van kunstwerken uit het Oude Egypte en Nabije Oosten, het Oude Griekenland en Romeinse Rijk, maar ook van Europese werken uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Dag 4 - Moskou

Accommodatie: Novotel Moscow Center 4* / StandArt 5*

Vandaag ga je een heel bijzonder museum bekijken. De geheime Sovjet Bunker 42 werd gebouwd op het moment dat de Koude Oorlog met de Verenigde Staten intensifieerde. Aan de buitenkant ziet het eruit als elk ander gebouw in de straat, maar achter de façade gaat een geheimzinnige wereld schuil. In de enorme schuilplaats (7000 m²) zouden zo’n 5000 personen kunnen onderduiken in het geval van een atoomaanval. Het ligt op 65 meter diepte, zelfs onder de metrostations. Tegenwoordig vind je in de bunker en Koude Oorlog-museum, waar je controlekamers, slaapkamers en vergaderzalen ziet.

De middag is ter vrije besteding.

Dag 5 - naar huis

Met een transfer word je naar de luchthaven gebracht.