Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Tallinn, Sint-Petersburg en Moskou: drie verschillende steden met ieder een eigen verhaal. Je start de reis in de Estlandse hoofdstad Tallinn, waar je je al struinend door de ommuurde historische binnenstad in de Middeleeuwen waant. Eeuwenlang is Estland bestuurd door buitenlandse grootmachten en hun invloeden vind je overal in de stad terug. Je gaat op ontdekkingstocht door de stad en komt alles te weten over oude legenden, de uitbundigheid van de Russische tsaar Peter de Grote en de gruweldaden van de Sovjet-Unie. Je reist door naar Sint-Petersburg waar pracht en praal hand in hand gaat met kunst en cultuur. Je komt ogen tekort in de stad die 300 jaar geleden diende als venster naar Europa. Je sluit de reis af in Moskou, het politieke en economische centrum van Rusland, waar je kennis maakt met de intrigerende geschiedenis van de Sovjet-Unie.

Dag 1 - Aankomst Tallinn

Accommodatie: Europa Hotel 4**** / Olümpia Radisson Tallinn 4**** / Telegraf hotel Tallinn 5*****

Met een transfer word je van het vliegveld naar het hotel gebracht. In de lobby van het hotel wachten twee gidsen in een traditioneel kostuum op je om je mee te nemen op een ontdekkingstocht door Tallinn. In de vorm van een interactieve wandeling kom je alles te weten over de verhalen en legenden van het Hanze tijdperk. De stadswandeling is leuk voor jong en oud en brengt je langs alle interessante plekken van het middeleeuwse historische centrum.

Wist je dat men in Tallinn gelooft dat er in het Ülemistemeer, dat aan de stad grenst, een oude man woont? Hij vraagt aan iedere voorbijganger of Tallinn helemaal af is, want als dat het geval is zal hij een vloedgolf over de stad zenden. Dat is de reden waarom de stad nooit af is en er altijd gebouwd zal blijven worden.

Dag 2 - Tallinn

Accommodatie: Europa Hotel 4**** / Olümpia Radisson Tallinn 4**** / Telegraf hotel Tallinn 5*****

’s Ochtends brengt de gids je naar het Kadriorgpaleis. De Russische tsaar Peter de Grote liet na de verovering van de Baltische Staten begin 18e eeuw een indrukwekkend paleis en park aanleggen. Hij vernoemde het perceel naar zijn vrouw Catharina I van Rusland en het is vandaag de dag een geliefde plek voor buurtbewoners. Het park, bestaande uit vijvers, fonteinen en een bos, is een aangename plek om te wandelen of uit te rusten. De volgende plek waar je een bezoek aan brengt is stadsdistrict Piritia, dat met haar zandstrand en jachthaven vooral ’s zomers een populaire plek is om te vertoeven. Voor een stukje middeleeuwse geschiedenis kun je je hart ophalen bij de ruïnes van het Piritiaklooster.

Van begin 18e eeuw tot eind 20e eeuw viel Estland onder Russische invloedsferen. ’s Middags ga je op pad en kom je meer te weten over de recente geschiedenis onder Sovjet heerschappij. Een gids vertelt je verhalen over het leven achter het IJzeren Gordijn en wijst je door de stad heen op allerlei sporen. Tijdens de rondleiding kom je de belangrijkste gebouwen van die tijd, waaronder het hoofdkwartier en de gevangenis van de KGB, het comité voor staatsveiligheid van de Sovjet-Unie. Je brengt ook een bezoek aan het Olympisch jachtcentrum, speciaal gebouwd voor de Olympische zomerspelen van 1980 en de tv-toren. Beide werden destijds gezien als bijzondere architectonische bezienswaardigheden. Later op de dag kom je langs een tweetal monumenten: het oorlogsmonument van Maarjamäe en de Bronzen Soldaat. Je sluit de dag af met een bezoek aan de wijk Lasnamäe, de grootste en meest recente wijk die gebouwd is tijdens de Sovjetperiode.

Dag 3 - Tallinn - Sint Petersburg

Accommodatie: Ladoga St.Petersburg 3*** / Solo Sokos Hotel Vasilievsky 4**** / Sokos Palace Bridget 5 *****

De ochtend is ter vrije besteding in Tallinn. We raden je aan om te voet de historische binnenstad te verkennen, een kop koffie te drinken in één van de gezellige cafés of op zoek te gaan naar lokale souvenirs.

’s Middags wordt je met een transfer naar het treinstation gebracht, waarvandaan je met de trein naar Sint-Petersburg reist. Deze zit niet inbegrepen in de prijs maar boeken wij graag voor je bij.

Rond middernacht kom je in Sint-Petersburg aan. Met een transfer wordt je naar het hotel gebracht.

Dag 4 - Sint Petersburg

Accommodatie: Ladoga St.Petersburg 3*** / Solo Sokos Hotel Vasilievsky 4**** / Sokos Palace Bridget 5 *****

De eerste dag in Sint-Petersburg staat geheel in het teken van een aantal hoogtepunten. Als eerst staat de Petrus- en Paulusvesting op het programma. De vesting is gelegen aan de rivier de Neva en domineert de skyline van de stad. Het fort is in 1703 gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote om de stad te beschermen tegen een mogelijke aanval van de Zweedse marine. Middenin het fort vind je de oudste kathedraal van Sint-Petersburg, de Petrus-en-Pauluskathedraal. Peter de Grote was tijdens zijn bezoek aan de Nederlanden in 1698 zo onder de indruk van het harmonische klokkenspel van verschillende kerken in Amsterdam, dat hij voor de kathedraal in Sint-Petersburg een soortgelijk klokkenspel wenste. Het klokkenspel van Nederlandse hand ging echter verloren in 1756 toen een blikseminslag een brand veroorzaakte in de torenspits van de kathedraal.

Eind van de ochtend breng je een bezoek aan de Hermitage, dat met bijna drie miljoen kunstobjecten het op één na grootste kunstmuseum ter wereld is. Het begon allemaal op het moment dat Catherine de Grote een collectie van 255 schilderijen kocht in Berlijn. Vandaag de dag vind je er kunst van het Oude Egypte tot Europese kunst uit de vroege 20e eeuw. Van vrijwel iedere kunststroming en gerenommeerde kunstenaar hangt er werk. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titiaan, Rembrandt en Rubens: een greep uit alle kunstenaars. Een lust voor het oog van elke kunstliefhebber.

Na een bezoek aan de Hermitage is het tijd voor wat ontspanning. Je gaat per draagvleugelboot in een half uur naar de indrukwekkende Peterhof. Onderweg naar het paleis heb je een prachtig uitzicht op Sint-Petersburg en de Finse Golf. Eenmaal aangekomen bij het zomerverblijf van Peter de Grote kijk je je ogen uit. Peter de Grote heeft zich laten inspireren door het Franse Versailles, wat terug te zien is in de architectuur van het gebouw. In het park van het paleis vind je meer dan 150 fonteinen, 4 watervallen, een veelvoud aan in bloei staande bloemen en eekhoorns.

Valt je stedentrip niet samen met het fonteinseizoen? Dan heb je de middag na het bezoek aan de Hermitage vrij te besteden in Sint-Petersburg. Maar niet getreurd, de volgende dag bezoek je ’s middags de meest romantische Romanov-residentie: Pavlovsk.

Dag 5 - Sint Petersburg

Accommodatie: Ladoga St.Petersburg 3*** / Solo Sokos Hotel Vasilievsky 4**** / Sokos Palace Bridget 5 *****

Vandaag staat Tsarskoje Selo op het programma. Het Tsarendorp ligt op ongeveer 30 kilometer van Sint-Petersburg. Als de pracht en praal van het Tsaristische tijdperk je nog niet had overtuigd, dan denk je daar na deze dag anders over. In het Tsarendorp vind je namelijk het extravagante karakter van de Russische keizerlijke heersers terug. Je brengt een bezoek aan het Catharinapaleis, dat met haar blauw-witte façade bijna één kilometer in omtrek is. Voor het exterieur van het paleis is ruim 100 kilo goud gebruikt. We zullen alvast een tipje van de sluier oplichten: de binnenkant van het paleis is net zo spectaculair als de buitenkant. De amberzaal in het paleis wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd, doordat de barnstenen panelen de zaal een prachtige uitstraling geven.

De amberzaal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedemonteerd en in de toenmalige stad Koningsbergen tentoongesteld. Na het oprukken van Stalins troepen in 1945 zouden de barnstenen panelen naar verluid klaar zijn gemaakt voor transport naar een westelijker gelegen Duitse stad, maar sindsdien ontbreekt ieder spoor van de panelen. In 1999 is er besloten om de amberzaal te reconstrueren. Tijdens je bezoek aan het paleis krijg je ook de barnsteenwerkplaats te zien waar de amberzaal werd gereconstrueerd. Bovendien worden er vandaag de dag diplomatieke geschenken gemaakt in de werkplaats. Onder andere de Russische president Vladimir Poetin, Duitse bondkanselier Gerhard Schröder en de Koning van Spanje hebben een geschenk uit de werkplaats ontvangen. 

Dag 6 - Sint Petersburg

Accommodatie: Ladoga St.Petersburg 3*** / Solo Sokos Hotel Vasilievsky 4**** / Sokos Palace Bridget 5 *****

Vandaag breng je een bezoek aan een eiland dat voor lange tijd ontoegankelijk is geweest voor publiek. Kronstadt is de perfecte bestemming voor een halve dagtrip, niet alleen door de interessante geschiedenis, maar ook door de verschillende bezienswaardigheden op het eiland. Kronstadt werd door Peter de Grote gesticht om Sint-Petersburg te beschermen tegen zee-aanvallen vanuit de Golf van Finland. De toegang tot de stad kon geblokkeerd worden vanwege de perfecte ligging van het eiland. Je komt hier geen indrukwekkende keizerlijke paleizen of weelderige parken tegen, maar een marinebasis en fort van de Baltische vloot, de oudste vloot van de Russische marine. Kronstadt staat bekend om haar militaire glorie en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de indrukwekkende bouw- en verdedigingswerken van de marine, staat het eiland bekend om zijn imposante kathedraal.

De middag is ter vrije besteding in Sint-Petersburg. Wil je graag een bezoek brengen aan het Fabergé museum of het Usupov paleis, dan regelen we dit graag voor u.

Dag 7 - Sint Petersburg - Moskou

Accommodatie: Izmailovo Gamma Moscow 3*** / Novotel Moscow Center 4**** / Standart Hotel Moscow 5*****

’s Ochtends reis je per hogesnelheidstrein naar Moskou. Deze is niet inbegrepen in de prijs maar boeken we graag voor je bij.

De gids haalt je op van het treinstation en neemt je mee op een rondleiding door Moskou. Op weg naar het oude centrum van Moskou kom je langs de wolkenkrabbers van het Stalinistische tijdperk. De eerste stop is de Sofiskaya kade waar je een goed uitzicht hebt op het Kremlin. De volgende bezienswaardigheid is de Christus Verlosserkathedraal, de hoogste en grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Net buiten de drukke stad zie je het Nieuwe Maagdenklooster (Novodevichy). Hoewel de naam anders doet vermoeden werd het klooster in verschillende periodes in de geschiedenis gebruikt als plek om vrouwen die uit de gratie van Russische heersers waren geraakt op te sluiten. Ook in latere periodes heeft het klooster niet altijd gediend als de functie waarvoor het begin 16e eeuw is opgebouwd. Tijdens de regeerperiode van Jozef Stalin fungeerde het klooster namelijk als historisch- en kunstmuseum. Pas na de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie keerden de nonnen weer terug naar het klooster.

’s Middags breng je een bezoek aan het Rode plein (Krasnaja plosjtsjad) met zijn iconische Basiliuskathedraal. Wist je dat het Russische woord krasnaja vroeger naast 'rood' ook 'mooi' betekende? Terwijl je je vergaapt aan de grootsheid van het plein vertelt de gids je meer over Ivan de Verschrikkelijke en de Romanov dynastie. Je vervolgt de rondleiding  over het Rode Plein, waar je het Mausoleum van Lenin ziet en het Kremlin, de officiële residentie van de president van Rusland, binnengaat.

Na afloop van de rondleiding wordt je naar het hotel gebracht.

Dag 8 - Moskou

Accommodatie: Izmailovo Gamma Moscow 3*** / Novotel Moscow Center 4**** / Standart Hotel Moscow 5*****

Vandaag ga je een heel bijzonder museum bekijken. De geheime Sovjet Bunker 42 werd gebouwd op het moment dat de Koude Oorlog met de Verenigde Staten intensifieerde. Aan de buitenkant ziet het eruit als elk ander gebouw in de straat, maar achter de façade gaat een geheimzinnige wereld schuil. In de enorme schuilplaats (7000 m²) zouden zo’n 5000 personen kunnen onderduiken in het geval van een atoomaanval. Het ligt op 65 meter diepte, zelfs onder de metrostations. Tegenwoordig vind je in de bunker en Koude Oorlog-museum, waar je controlekamers, slaapkamers en vergaderzalen ziet.

Nadat je Moskou bij daglicht hebt verkend ga je het indrukwekkende ondergrondse Moskou bekijken: de metrostations worden niet voor niets ondergrondse paleizen genoemd. Eén van de architecten van het metrostelsel heeft ooit gezegd: “Voor koningen zijn er paleizen, wij gaan een paleis bouwen voor het volk”. Je kijkt er je ogen uit.

Nadat je Moskou vanaf het land en onder de grond hebt verkent is het tijd om het water op te gaan. Met een boot van Radisson maakt u een cruise of de rivier, waarbij u alle opgedane indrukken van de afgelopen dagen kunt verwerken. Een ontspannen manier om uw reis mee af te sluiten.

Dag 9 - Vertrek Moskou

Met een transfer wordt je naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar Nederland.