Spanje is – op één na – het land met de meeste UNESCO werelderfgoedsteden ter wereld! Proef de geschiedenis, de artistieke rijkdom en de volkstradities van Spanje tijdens deze 8-daagse rondreis. Je maakt kennis met de historische steden Cuenca, Alcala de Henares, Segovia, Avila en Salamanca. Heb je halverwege de reis behoefte aan wat meer natuur, dan kan dit vanuit Avila, in het natuurreservaat Sierra de Gredos. Onderweg verblijf je in stijlvolle paradores, typerend voor Spanje, die meestal gevestigd zijn in bijzondere gebouwen. Kortom, echt een vakantie voor cultuurliefhebbers.

Dag 1 - Madrid - Cuenca (ca. 170 km)

Accommodatie: Parador de Cuenca

Vlucht Amsterdam – Madrid. Op de luchthaven van Madrid kun je de huurauto ophalen. Vanuit Madrid rij je richting Cuenca, de stad van de hangende huizen. De stad ligt uitgestrekt op de top van een klif en biedt zo uitzicht op de ruïnes van het Moorse kasteel, de oude vesting Kunka, een een rotsachtige kloof. Laat je verrassen door de kleurrijk geschilderde gebouwen in de stad en geniet van een terras op het Ayuntamiento. Typerend is de San Pablo brug, een hoge voetgangersbrug van ijzer en hout vanaf waar je een goed uitzicht hebt op de hangende huizen Casas Colgadas. Maar de stad heeft meer. Wat dacht je van de kathedraal en de San Miguel en de San Pedro kerk? Ook zijn er verschillende musea waar je wordt meegenomen tussen kunst en historie. Het is met de grote schat aan monumenten ook geen verrassing dat deze stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Overnachten doe je in de schitterende parador van Cuenca. Deze ligt op de top van een kloof en is gevestigd in een voormalig klooster.

Dag 2 - Cuenca - Alcala de Henares (ca. 170 km)

Accommodatie: Parador de Alcala de Henares

Vanuit Cuenca rij je naar Alcala, de geboorteplaats van de illustere Miguel de Cervantes, auteur van Don Quichot, en de thuisbasis van één van de meest prestigieuze universiteiten in Spanje. De stad met charmante straten, oude paleizen en kloosters in het oude centrum is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het geeft je een kijkje in het leven hier tijdens de Spaanse Goude Eeuw. Aanrader is het Cervantes House Museum, maar ook de Plaza de Cervantes. Je overnacht in de moderne parador van Alcala, van oorsprong een 17e-eeuwse klooster.

Dag 3 - Alcala de Henares - Segovia (ca. 130 km)

Accommodatie: Parador de Segovia

Vanuit Alcala rij je naar Segovia, volgens velen de mooiste vestingstad van Spanje. De geschiedenis gaat ver terug. Geen wonder dat je daarom op elke hoek het verleden herleeft. Het Romeinse aquaduct van Trajanus is gebouwd in de 1e eeuw en loopt dwars door het centrum over het bekendste plein van de stad, Plaza de Azoguejo. Een knap staaltje architectuur voor die tijd: het is maar liefst 28 meter hoog en 728 meter lang, verdeeld in 160 dubbele bogen. Dit aquaduct, met als bijnaam Puente de Diablo (duivelsbrug), vormde een onderdeel van de watertoevoer vanaf het 16 kilometer verderop gelegen Riofrio. Wat niet mag ontbreken met het cultuur snuiven is de Alcázar Real de Segovia. Breng eveneens een bezoek aan de gotische kathedraal Santa Maria de Segovia. Zeker indrukwekkend in het donker, als het bouwwerk verlicht is. Strijk daarna neer op het aangrenzende bruisende plein Plaza Mayor voor een hapje en een drankje. Je overnacht in de parador van Segovia, een modern en comfortabel hotel.

Dag 4 - Segovia - Avila (ca. 75 km)

Accommodatie: Parador de Avila

Vandaag vervolgt de reis richting Avila. Een stad omringd door een perfect bewaarde middeleeuwse stadsmuur. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. In het eeuwenoude centrum (UNESCO werelderfgoed) struin je langs Romaanse kerken, middeleeuwse kloosters en paleizen uit de Reinaissance. Niet ver van de stad vind je het koninklijk paleis van El Escorial en het Valle de los Caidos welke beide een bezoek meer dan waard zijn. Je verblijft twee nachten in de parador van Avila dat gehuisvest is in het voormalige, 16e-eeuwse Piedras Albas paleis, dat in het historische centrum van de stad ligt.

Dag 5 - Avila

Accommodatie: Parador de Avila

De cultuur even laten voor wat het is en zin in natuur? Pak dan de auto naar natuurreservaat Sierra Gredos Nature Reserve. Na een uur rijden kun je hier de benen strekken via een van de vele wandelroutes. De markering laat soms te wensen over, dus laat je bij het informatiepunt goed voorlichten en neem een kaart mee. Wandelschoenen aan en gaan!

Dag 6 - Avila - Salamanca (ca. 105 km)

Accommodatie: Parador de Salamanca

Op naar Salamanca, een levendige universiteitsstad waar je op de Plaza Mayor nog echt de Spaanse sfeer kunt proeven. Salamanca is een van de meest spectaculaire renaissancesteden in Europa. De zandsteen gebouwen gloeien goud, oranje en roze wanneer de zon ondergaat. Vanwege dit fenomeen heeft Salamanca de bijnaam La Dorada of gouden stad. Geniet van het historische centrum en droom weg naar het verleden op een van de vele terrassen onder het genot van een tinto en een tapa.
Je verblijft twee nachten in de parador van Salamanca, gelegen op een heuvel aan de linkeroever van de rivier Tormes. Het is een modern hotel met uitzicht op de oude binnenstad.

Dag 7 - Salamanca

Accommodatie: Parador de Salamanca

Vandaag heb je de mogelijkheid om Salamanca verder te ontdekken. Je kunt wellicht een bezoek brengen aan de oude en nieuwe kathedraal of de Universiteit van Salamanca. Stuk voor stuk voorbeelden van historische hoogtepunten.

Dag 8 - Salamanca - Madrid (ca. 230 km)

Na het ontbijt rijd je terug naar Madrid waar je de huurauto op de luchthaven kunt inleveren. Terugvlucht naar Amsterdam.