Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Spanje is bij velen bekend als strand- of stedentrip bestemming. Maar er is zoveel meer. Wissel de steden waar je door smalle straten met tapasbarretjes slentert af met het binnenland waar je tussen de windmolens en kastelen rijdt. Deze 10-daagse rondreis met eigen auto neemt je mee naar de locaties waar Cervantes vijf eeuwen geleden geïnspireerd werd om zijn boek Don Quichot te schrijven. Je verkent het schitterende gebied van Castilla La Mancha dat op de Spaanse hoogvlakte ligt. Tot de mooiste steden van de streek behoren het monumentale Toledo, Cuenca en Almagro. Onderweg verblijf je in stijlvolle paradores, typerend voor Spanje, die meestal gevestigd zijn in bijzondere gebouwen. Alles is aanwezig voor een fijne vakantie!

Dag 1 - Aankomst Madrid

Accommodatie: Hotel Gran Versalles

Na aankomst met je eigen auto slaap je 1 nacht in Madrid, voordat je deze paradorestour door Spanje begint en je je begeeft in de wereld van Don Quijote.

Dag 2 - Madrid - Oropresa (ca. 190 km)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Vandaag ga je op weg naar Oropesa. Je reis door het land van Don Quijote kan beginnen! Oropesa is je eerste bestemming. Loop je hier rond, dan word je overal herinnerd aan vroegere tijden: historische kloosters, kerken en paleizen vormen het decor. Het glorieuze verleden beleefd men jaarlijks opnieuw tijdens de Middeleeuwse dagen in april. Oropesa, dat in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satellietstadje van Toledo was, is echter met name bekend vanwege het kasteel dat tegenwoordig is omgetoverd tot parador. Komende nacht is dit je slaapplaats.

Dag 3 - Oropresa (naar Toledo)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Het is ongeveer 120 kilometer rijden van Oropresa naar Toledo, één van de oudste en meest unieke steden van Spanje. Voor Madrid was Toledo de hoofdstad van het land. Het heeft een prachtige ligging, op een heuvel en aan de rivier de Taag, en staat bekend als de 'stad van de drie culturen', omdat christenen, Moren en joden er eeuwenlang samenwoonden. Achter de muren van Toledo bevinden zich kerken, synagogen, moskeeën, paleizen en burchten. Dit historische centrum staat sinds 1986 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn vele musea maar de publiekstrekker is toch wel de kathedraal van Saint Mary, ofwel de Toledo kathedraal. Dit gothische meesterwerk met zijn klokkentoren taat op het Plaza del Ayuntamiento. Daarnaast is Toledo ook bekend om een bijzonder exportproduct. Het staal dat hier sinds de 16de eeuw gefabriceerd wordt is van hoge kwaliteit en opmerkelijk duurzaam. Het staal blijft zo flexibel dat er zwaarden van worden gemaakt, waardoor Toledo het centrum werd van het traditionele zwaarden maken.

Dag 4 - Oropesa - Siguenza (ca. 285 km)

Accommodatie: Parador de Siguenza

Vandaag een wat langere rijdag, die rijkelijk beloond wordt met een indrukwekkende accommodatie. Je overnacht in de parador van Siquenza. Het is gelegen in een Arabisch fort, gebouwd op resten van een Romeinse nederzetting, en gevestigd in een imposant middeleeuws kasteel. Geniet van deze bijzondere accommodatie maar vergeet ook niet de stad zelf. 
Dwaal rond door historische straten en bezoek de boven het oude centrum uittorende kathedraal Santa Maria. De bouw begon in Romaanse stijl in het jaar 1130. Totaal is er vier eeuwen aan gewerkt, met het grote gothische bouwwerk dat het nu is als resultaat. Tijdens de burgeroorlog is het flink beschadigd maar men heeft het telkens gerestaureerd. Wil je een hapje eten in Siguenza? Dan ben je in Calle Mayor op de juiste plek. Traditionele gerechten bestaan uit geroosterd vlees, bijvoorbeeld van geit en lam, en artisjokken gevuld met garnalen.

Dag 5 - Siguenza – Cuenca (ca. 175 km)

Accommodatie: Parador de Cuenca

Vanuit Siguenza rij je naar Cuenca, de stad van de hangende huizen, de casas colgadas. Maar de stad heeft meer te bieden; de kathedraal maar ook de San Miguel en de San Pedro kerk zijn een bezoek meer dan waard. Tevens zijn er diverse musea waar je kunt verdwalen tussen kunst en historie. Wetenschappers kunnen hun hart ophalen in het Castilla-La Mancha Science Museum. Duik eveneens in de geheimen van de tunnels Tunel Alfonso VIII. Dit ondergrondse stelsel werd decennia geleden ondekt en heeft veel betekend voor de locals. Ontdek wat precies tijdens een tour met een gids.

Je verblijft in de schitterende parador van Cuenca. Deze parador ligt op de top van een kloof en is gevestigd in een voormalig klooster.

Dag 6 - Cuenca – Albacete (ca. 180 km)

Accommodatie: Parador de Albacete

Vanuit Cuenca vervolg je je weg via Alarcon en Belmonte naar Albacete, net als Don Quijote over de vlaktes van Castillië-La Mancha. Rijd over kleine binnenwegen naar Belmonte. Het schitterende 15e-eeuwse kasteel van Belmonte is één van de best geconserveerde van deze streek. Met witgekalkte huizen, sfeervolle pleintjes en het imposante kasteel is dit een typisch dorp van La Mancha. 
Eveneens typerend zijn de mooie witte molens van Mota del Cuervo van de Don Quijote route. Je komt er langs op weg naar Alarcón, dat strategisch ligt op een smal plateau in een diepe gesloten bocht van de rivier de Júcar. Alarcon is met zijn historische centrum een bezoek meer dan waard. In de omgeving kan gewandeld, gevist en gejaagd worden. 
Je vervolgt je weg naar Albacete, het hart van La Mancha. Voor wie houdt van levendigheid is september de beste maand om Albacete te bezoeken. Er zijn tal van festivals en ook het weer is nog aangenaam. Het belangrijkste feest is de Feria de Albacete. Gedurende de 10 dagen dat dit festival duurt verviervoudigd de bevolking van de stad. Spelen, vuurwerk, dans en stierengevechten vormen de rode draad.
Je overnacht in de landelijk gelegen parador de Albacete, een landhuis in La Mancha-stijl. Met zijn lange gangen en ruime tuin doet het denken aan hoe Cervantes de herbergen beschreef, waar Don Quijote overnachtte. 

Dag 7 - Albacete – Almagro (ca. 215 km)

Accommodatie: Parador de Almagro

Vanuit Albacete rij je naar Almagro. Onderweg zie de molens uit de verhalen van Don Quijote in (Campo de Criptana en Consuegra. Je zou nog verder kunnen rijden naar Puerto Lapice (totaal ca. 80 kilometer extra). Hier, in een oud restaurant, werd Don Quijote door de waard geridderd. Aan het eind van de dag kun je heerlijk bijkomen in de parador van Almagro. 

Dag 8 - Almagro

Accommodatie: Parador de Almagro

Almagro is bekend vanwege het klooster van de Calatrava-orde, het Fugger paleis en de oude universiteit. In het centrum ligt de Plaza Mayor, een rechthoekig plein omgeven door arcades, en houten balkons over twee etages. De stad is het centrum van de theaterkunst. Het 17e-eeuwse openluchttheater Corral de Comediase, dat nog steeds dienst doet als theater, getuigd daarvan. 

Dag 9 - Almagro – Manzanares - Madrid (ca. 220 km)

Accommodatie: Hotel Gran Versalles

Genietend van het landschap vervolg je je weg richting Manzanares. Het gebied is bekend door de roman van Don Quijote en vele windmolens sieren dan ook de omgeving. Sommige windmolens zijn ruïnes geworden maar vele zijn nu musea.
Je kunt ook nog langs de Lagunas de Ruidera rijden. Dit natuurpark zou zijn naam te danken hebben aan een verhaal in Don Quijote, waarin een tovenaar een zekere mevrouw Ruidera met haar dochters en nichten in meren verandert. De meren op een uurtje rijden ten oosten van Manzanares. Het nabij gelegen historische stadje Villanueva de los Infantes was, als je af gaat op de roman van Cervantes, de woonplaats van Don Quijote. 
Voordat je terug rijdt naar Nederland, hebben we nog een nacht voor je in Madrid gereserveerd.

Dag 10 - Einde reis

Een mooie rondreis komt ten einde. Op naar huis met eigen auto.