Spanje is bij velen bekend als strand- of stedentrip bestemming. Maar er is zoveel meer. Wissel de steden waar je door smalle straten met tapasbarretjes slentert af met het binnenland waar je tussen de windmolens en kastelen rijdt. Deze 10-daagse rondreis met eigen auto neemt je mee naar de locaties waar Cervantes vijf eeuwen geleden geïnspireerd werd om zijn boek te schrijven. Je verkent het schitterende gebied van Castilla La Mancha dat op de Spaanse hoogvlakte ligt. Tot de mooiste steden van de streek behoren het monumentale Toledo, Cuenca en Almagro. Onderweg verblijf je in stijlvolle paradores die meestal gevestigd zijn in bijzondere gebouwen.

Dag 1 - Aankomst Madrid

Accommodatie: Hotel Gran Versalles

Na aankomst met je eigen auto slaap je 1 nacht in Madrid, voordat je deze paradorestour door Spanje begint en je je begeeft in de wereld van Don Quijote.

Dag 2 - Madrid - Oropresa (ca. 190 km)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Vlucht van Amsterdam naar Madrid. Op de luchthaven staat de huurauto voor je klaar en ga je op weg naar Oropesa. Je reis door het land van Don Quijote kan beginnen! Oropesa was in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satellietstadje van Toledo. In dit charmante stadje herinneren historische kloosters, kerken en paleizen aan deze tijd. In april worden er de 'Middeleeuwse dagen' georganiseerd, waarin ze hun glorieuze verleden herscheppen.
Je verblijft twee nachten in de parador van Oropesa, ooit het ouderlijk huis van de graven van Oropesa.

Als je bereid bent 35 extra kilometers te rijden dan kun je op weg naar Oropesa de werelderfgoedstad Toledo nog meepakken. Je kunt deze stad ook op je gemak de volgende dag bezoeken.

Dag 3 - Oropresa (naar Toledo)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Het is ongeveer 120 kilometer rijden van Oropresa naar Toledo. De stad heeft een prachtige ligging, op een heuvel aan de rivier de Taag, en staat bekend als de 'stad van de drie culturen', omdat christenen, Moren en joden er eeuwenlang samenwoonden. Achter de muren van Toledo bevinden zich kerken, synagogen, moskeeën, paleizen en burchten.
Een dagje luieren? Kan ook! Je accommodatie heeft een fijn zwembad voor een verfrissende duik.

Dag 4 - Oropesa - Siguenza (ca. 285 km)

Accommodatie: Parador de Siguenza

Vandaag krijg je de meeste kilometers voor je kiezen, maar het volgende hotel maakt alles goed. Je overnacht in de parador van Siquenza, gevestigd in een imposant middeleeuws kasteel, gelegen in een Arabisch fort, dat gebouwd is op de resten van een Romeinse nederzetting. Slenter door de historische stad, bezoek de Romaanse kathedraal en vergeet ook niet te genieten van deze zeer bijzondere parador.

Dag 5 - Siguenza – Cuenca (ca. 175 km)

Accommodatie: Parador de Cuenca

Vanuit Siguenza rij je naar Cuenca, de stad van de hangende huizen. Maar de stad heeft meer te bieden; de kathedraal maar ook de San Miguel en de San Pedro kerk zijn een bezoek meer dan waard. Tevens zijn er diverse musea waar je kunt verdwalen tussen kunst en historie.
Je verblijft in de schitterende parador van Cuenca. Deze parador ligt op de top van een kloof en is gevestigd in een voormalig klooster.

Dag 6 - Cuenca – Albacete (ca. 180 km)

Accommodatie: Parador de Albacete

Vanuit Cuenca vervolg je je weg via Alarcon naar Albacete. Alarcon is met zijn historische centrum een bezoek meer dan waard. In de omgeving kan gewandeld, gevist en gejaagd worden. Als je het schitterende 15e-eeuwse kasteel van Belmonte, één van de best geconserveerde van deze streek, wilt bezoeken, dan is dat slechts 40 kilometer extra rijden.
Je overnacht in de landelijk gelegen parador de Albacete, een landhuis in La Mancha-stijl. Met zijn lange gangen en ruime tuin doet het denken aan hoe Cervantes de herbergen beschreef, waar Don Quijote overnachtte.

Dag 7 - Albacete – Almagro (ca. 215 km)

Accommodatie: Parador de Almagro

Vanuit Albacete rij je naar Almagro. Onderweg zie de beroemde molens uit de verhalen van Don Quijote in (Campo de Criptana en Consuegra. Je zou nog verder kunnen rijden naar Puerto Lapice. Hier, in een oud restaurant, werd Don Quijote door de waard geridderd. De route betekent wel een omweg van zo'n 80 kilometer.  Aan het eind van de dag kun je heerlijk bijkomen in de parador van Almagro.

Dag 8 - Almagro

Accommodatie: Parador de Almagro

Almagro is bekend vanwege het klooster van de Calatrava-orde, het Fugger paleis en de oude universiteit. In het centrum ligt ook de Plaza Mayor, een rechthoekig plein omgeven door arcades, en houten balkons over twee etages. De stad is het centrum van de theaterkunst. Het 17e-eeuwse openluchttheater, Corral de Comediase, dat nog steeds dienst doet als theater, getuigd daarvan.

Dag 9 - Almagro – Manzanares - Madrid (ca. 220 km)

Accommodatie: Hotel Gran Versalles

Genietend van het landschap vervolg je je weg richting Manzanares. Het gebied is bekend door de roman van Don Quijote en vele windmolens sieren dan ook de omgeving. Sommige windmolens zijn ruïnes geworden maar vele zijn nu musea.
Je kunt ook nog langs de Lagunas de Ruidera rijden. Dit natuurpark zou zijn naam te danken hebben aan een verhaal in Don Quijote, waarin een tovenaar een zekere mevrouw Ruidera met haar dochters en nichten in meren verandert. De meren op een uurtje rijden ten oosten van Manzanares.
Voordat je terug rijdt naar Nederland, hebben we nog een nacht voor je in Madrid gereserveerd.

Dag 10 - Einde reis

Een mooie rondreis komt ten einde. Op naar huis met eigen auto.