Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een overzichtelijk maar indrukwekkende bergketen in Noord-Spanje, zo laat de Picos de Europa zich het best omschrijven. Het milde klimaat door de ligging dicht bij zee en met relatief lage stijgingspercentages maken dit een geschikt terrein voor je wandelvakantie in Spanje. Met de uitgebreide beschrijving die je krijgt, zijn de routes goed te volgen. Dus schoenen aan en gaan. 

Dag 1 - Aankomst in Arenas de Cabrales

Accommodatie: Hotel Picos de Europa

Cabrales, één van de noordelijke toegangspoorten naar de Picos de Europa, is een klein dorp in de schaduwen van de bergketen. Vele wandelaars gebruiken het als uitvalsbasis. Je overnacht in het centrum van Arenas de Cabrales. Ontspan na aankomst in de kleine tuin of het zwembad om daarna in de avond aan te schuiven voor een welkomstdiner.

Dag 2 - Wandel van Ortiguero en Carreña naar Arenas de Cabrales

Accommodatie: Hotel Picos de Europa

Instappen maar en gaan! Met een korte rit word je naar Ortiguero gebracht. Vanaf hier volg je de oude Royal Footpath langs de hellingen van de Sierra de Cuera. Om je heen zie je oude walnootboombossen en smalle stroompjes. Je wordt beloond met uitzichten op de Picos de Europa. Halverwege passeer je het dorp Asiego. Proef de traditionele espicha, een lunch gemaakt van kleine porties lokale delicatessen. Nog niet genoeg van alle heerlijkheden? Bezoek dan op de weg terug naar Arenas de Cabrales het kaasmuseum. Ook de natuurlijke grotten of de lokale cafés of bars op de route zijn een stop waard.

Afstand: 11,8 km, 325m stijgen, 600m dalen, 4,5-5 uur

Dag 3 - Hike door de Ruta del Cares kloof

Accommodatie: Hotel Picos de Europa

Een spectaculaire route en één van de bekendste van Spanje, dat is de Ruta del Cares. Het pad door deze kloof was oorspronkelijk bedoeld voor het onderhoud van het Canal del Cares, uitgegraven in de bergen begin 20ste eeuw om een hydro-elektrische krachtcentrale van water te voorzien. Vandaag de dag zijn het wandelaars die het pad volgen door de diepe, indrukwekkende kloof die het westelijke deel en het centrale massief van de Picos scheidt. Via dezelfde route keer je terug. Een taxi brengt je naar het startpunt en haalt je aan het eind van de dag op voor de rit terug naar het hotel.

Afstand: max. 23 km, 600m stijgen, 600m dalen

Dag 4 - Wandeling vanuit Arenas de Cabrales of dagje fietsen

Accommodatie: Hotel Picos de Europa

Na twee intensieve wandeldagen doe je het vandaag rustiger aan. Wandel door de bossen en weides in de omgeving van Arenas. Stop halverwege voor een drankje in de knusse dorpsbar in Póo. Ben je er op dag 2 nog niet geweest, dan kun je het kaasmuseum bezoeken. Liever de spieren anders gebruiken? Bij de Tursmi Activo Biek kun je zelf ter plaatse een hybride of elektrische fiets of mountainbike huren.

Afstand: 9,5 km, 200m stijgen en dalen, ca. 3,5 uur

Dag 5 - Rit naar Llanes

Accommodatie: Hotel Finca la Mansion

Ben je met je eigen auto naar Spanje gereden, dan rijd je daarmee naar je volgende uitvalsbasis. Heb je geen auto bij je, dan boeken wij graag een optionele transfer. Je verruilt de bergen voor zee. De rit van 1,5 uur gaat door de Caldueño valley, een nog onaangetast plattelandsgebied dat je plots weidse uitzichten op de ocean en middeleeuwse kustplaats en haven van Llanes biedt. Maak onderweg een korte omweg naar Porrúa voor een bezoek aan het kleinschalige etnografisch museum.
Je slaapplaats voor de komende nachten ligt aan de rand van het dorp. Dit ruime familiehotel heeft een grote tuin, zwembad en privé parkeerplaats. Terwijl je wacht tot je kamer klaar is, zou je via een schaduwrijk pad langs de rivier in 2 kilometer naar het oude centrum en de haven kunnen lopen. Er zijn enkele cafés en restaurants. Voor het diner is restaurant El Retiro, dat met een Michelin-ster is beloond, in het nabijgelegen Pancar, een aanrader.

Dag 6 - Wandeling van Puertas de Vidiago naar Llanes

Accommodatie: Hotel Finca la Mansion

De ochtend begint na je ontbijt met een korte taxitransfer naar Vidiago. Je wandelroute gaat langs een kustvoetpad terug naar Llanes. Kalkstenen kliffen, kleine dorpen en stranden en grotten bepalen het beeld van het eerste deel. Daarna loop je langs de bergketen naar de verborgen pelgrimskapel El Cristo del Camino. Uiteindelijk daal je af naar het centrum van Llanes, vanwaar je langs de rivier de laatste kilometers naar je accommodatie af legt.

Afstand: 13,2 km, 350m stijgen en dalen, 5 uur

Dag 7 - Kustroute van Póo de Llanes naar Nueva de Llanes

Accommodatie: Hotel Finca la Mansion

Pelgrim voor één dag: vandaag volg je de Camino del Norte tussen Llanes en Nueva. Het is aan jou of je te voet naar het startpunt loopt (2,5 km extra) of met de auto naar de publieke parkeerplaats bij het Sablon strand rijdt. De wandeling start bij de gothische kerk. Een mix van kustroutes en landinwaartse voetpaden en wegen, dat omschrijft vandaag het best. Onderweg vind je meerdere stranden voor een snelle verfrissende duik of een relaxte lunchplek. Aan het eind van de dag brengt een taxi je van Nueva terug naar Llanes. Liever iets korter lopen? Vraag dan de chauffeur om je bijvoorbeeld na 15 km op te halen, bij het strand van San Antolin.

Afstand: 20,4 km, 410-450m stijgen en dalen, 6 uur

Dag 8 - Vertrek Llanes

Geniet nog van een laatste ontbijt voor deze actieve wandelvakantie eindigt.