Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

West-Canada in het klein: Vancouver Island is zo veelzijdig! De sfeer is gemoedelijk en de natuur onbeschrijfelijk mooi. Midden op het eiland vind je een regenwoud, de kusten zijn ruig en door het overvloed aan wild is de kans aanzienlijk dat je beren of orka’s ziet.

Dag 1 - Aankomst Victoria (ca. 25 km)

Accommodatie: Oakbay Guesthouse (LO)

Het makkelijkste is om direct vanuit Amsterdam naar Victoria te vliegen. Na aankomst op de luchthaven haal je je huurauto op en rijd je naar je accommodatie in Victoria. Victoria is de hoofdstad van British Columbia en is engelser dan de meeste engelse steden. Het wordt ook wel de City of Gardens genoemd, overal tref je prachtige tuinen aan en er rijden rode dubbeldekker bussen rond. Midden in het stadje ligt de gezellig haven waar het een komen en gaan is van bootjes, watertaxi's en float-planes. Er is een heuse Fishermans Wharf en aan de haven ligt ook het dominante Royal Empress Hotel.

Dag 2 - Ontdek het Victoriaanse Victoria

Accommodatie: Oakbay Guesthouse (LO)

Victoria biedt je een soort mix van Engeland tijdens de Victoriaanse tijd (afternoon tea en scones in het Empress Hotel) en de moderne tijd. De stad heeft een heerlijk klimaat en kent de statistisch de meeste zonuren van British Columbia, omdat het in de regenschaduw van de bergen ligt. Het oude centrum is klein en leuk om doorheen te wandelen vanaf de Inner Harbour. Overal kom je tuinen, planten en bloemen tegen. Hier vertrekken ook de orka- en walvisexcursies. Je kunt een bezoek brengen aan Butchart Gardens. Hier zijn verschillende thematuinen aangelegd, waarvan de verzonken tuin in een oude steengroeve de mooiste is. Daarnaast is ook een bezoek aan het Royal British Columbia Museum en het Maritime Museum zeker de moeite waard.

Dag 3 - Naar Salt Spring Island (ca. 60 km)

Accommodatie: Hedgerow House B&B (LO)

Je verlaat Victoria en rijdt naar Swartz Bay, vanwaar de ferry je in een klein uurtje naar Fulford Harbour op Salt Spring Island brengt. De Gulf Islands zijn niet erg druk bezocht en behoren tot de best bewaarde geheimen van British Columbia. Het klimaat is er fantastisch, de helderblauwe wateren zitten boordevol leven en de uitzichten zijn spectaculair. 

Dag 4 - Geniet op het artistieke eiland Salt Spring Island

Accommodatie: Hedgerow House B&B (LO)

Salt Spring Island is de parel van de Southern Gulf Islands aan de oostkust van Vancouver Island. Het is een leuk en artistiek eilandje waar veel kunstenaars wonen. Dankzij het milde klimaat is dit een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen. Je vindt er adembenemende natuur en hagelwitte stranden, regenwouden en veel wild, waaronder zeearenden en zeehonden. Het eiland zelf is een idyllisch hippie-eilandje met hier en daar een schapenboerderij, veel boomgaarden en overal kunstenaars. In Ganges wordt op zaterdag midden in het centrum de Farmers Market gehouden - echt een aanrader als het in je reisschema past!

Dag 5 - Dwars over Vancouver Island naar de westkust (ca. 255 km)

Accommodatie: Bostrom's B&B (LO) of The Francis Boutique Inn (LG)

De ferry van Vesuvius naar Crofton brengt je in ongeveer 35 minuten terug op Vancouver Island. 

Bij Parksville begint de weg naar Pacific Rim National Park. Onderweg kom je bij Cathedral Grove, een onderdeel van Mac Millan Provincial Park. Dit is een natuurreservaat met reusachtige bomen. Door het park lopen mooie wandelpaden. Met zijn 800 jaar oude douglas-sparren en enorme rode cedars is dit een van de laatste stukken oerbos van het eiland. De cedar is overigens geen ceder, maar behoort tot de thuja’s of levensbomen, die bij ons veel als haag worden gebruikt. De weg komt uit bij de grillige Pacific-kust. Terwijl je langs deze kust richting Tofino rijdt, zie je het op een hoge klif gelegen Wickaninnish Visitor Centre, een prachtig informatiecentrum met een terras met weids uitzicht over de Pacific. Je kunt vanuit dit centrum naar hartelust wandelen. In de kleine rotsbaai achter het centrum wemelt het van de zeedieren en vooral bij eb komen op het lange zandstrand de getijdepoelen vrij. Geniet van verse vis in een van de prima restaurants en zie de zon ondergaan in de Stille Oceaan. 

Dag 6 - Optionele walvis- of berenexcursie vanuit Tofino of Ucluelet

Accommodatie: Bostrom's B&B (LO) of The Francis Boutique Inn (LG)

Vandaag heb je de hele dag te besteden bij Pacific Rim National Park. Een leuke aanrader is het maken van een walvisexcursie, waarbij je met een boot een vaste groep grijze walvissen, zeeleeuwen en otters gaat observeren. De rest van de dag heb je de tijd om een mooie wandeling te maken over het met boomstammen bezaaide strand van Long Beach. Deze westkust is ruig en grotendeels ontoegankelijk. Het gematigde regenwoud wordt gekenmerkt door enorme woudreuzen, varens en baardmossen.

Dag 7 - Oostkant Vancouver Island, Qualicum Beach (ca. 140 km)

Accommodatie: Tigh-na-Mara Resort Bungalow (LG)

Je verlaat de westkant van Vancouver Island en reist terug naar de zonzijde van het eiland. Deze weg is al enige tijd onder constructie dus neem je tijd hiervoor. Vanwege de beschutting van de Beaufort Mountain Range lijken het klimaat en de watertemperatuur aan de oostelijke zijde meer op Californië dan op West-Canada! 

Dag 8 - Qualicum Beach, vrije dag

Accommodatie: Tigh-na-Mara Resort Bungalow (LG)

Neem de tijd om het Horne Lake Caves Provincial Park te bezoeken! Je kunt er ook een begeleide tour boeken varierend van 45 minuten tot 4 uur waarbij je echt gaat klimmen. ook zeker de moeite waard is een wandeling door Little Qualicum Falls Provincial Park. Dit park is nog niet zo druk als de andere parken maar zeker de moeite waard. 

Dag 9 - Naar het hoge noorden, Port Hardy (ca. 345 km)

Accommodatie: Eagle's Nest B&B (LO)

Hoe noordelijker je komt, hoe eenzamer de weg wordt. Het eindpunt van vandaag is Port Hardy, een stadje met het grootste aantal inwoners in het hoge noorden van het eiland.

Dag 10 - Telegraph Cove, unieke plek voor het maken van een orkaexcursie

Accommodatie: Eagle's Nest B&B (LO)

Rondom Port Hardy strekt zich een reusachtig en bijna onbewoond gebied uit met dichte wouden en schitterende stranden. Het is tevens een uitgelezen plek om in de omgeving één van de mooiste orkaexcursies en berenexcursies te maken. Daarom hebben wij een verblijf van twee nachten voor je ingepland en de walvisexcursie inbegrepen. Voor die excursies moet je zijn in het kleine gehuchtje Telegraph Cove.

Na zalmhoofdstad Campbell River is Telegraph Cove de 'orkahoofdstad' van Canada. De orka’s komen hier dicht bij de kust. Om ze intensief te observeren is een boottocht aan te bevelen. In de visrijke wateren van de Johnstone Strait liggen veel kleine eilandjes waar ’s zomers, vanaf half juli tot eind oktober, meerdere familiegroepen orka’s leven. Enkele keren per dag bezoeken ze de ondiepe baaien en schuren hier met hun buik over de kiezelstenen. Hun lange rugvinnen schuiven door het water terwijl ze op jacht zijn naar zalm en met een beetje geluk zie je er één springen. Ook hier geldt dat de excursies snel zijn volgeboekt. Het is dus aan te raden om voor vertrek al te boeken. In het voorjaar, eind mei en juni, zijn er ook excursiemogelijkheden per boot, maar dan om beren te spotten. Voordat de zalmtrek op gang komt en de bessen gerijpt zijn, struinen veel beren de kustlijn af op zoek naar iets eetbaars. Ze zijn dan vanaf het water vrij makkelijk te benaderen.

Vanuit Telegraph Cove kun je ook vertrekken voor een avontuurlijke boottocht door de Knight Inlet Fjord, op zoek naar grizzlyberen, orka's, dolfijnen en ander wild. Je vaart per snelle watertaxi naar Glendale Cove, waar de beren te vinden zijn.

Dag 11 - Terug naar het zuiden, Gold River (ca. 320 km)

Accommodatie: Gold River Chalet (LO)

Je rijdt weer terug in zuidelijke richting. Er is een onverharde logging road  die dwars door het binnenland naar Gold River gaat. Wij raden echter de verharde weg aan via Highway 19 tot aan Campbell River, waar je de afslag neemt naar highway 28 die je in Gold River brengt. Vlak na Campbell River rijd je dwars door het Elk Falls Provincial Park. Je kunt hier een wandeling maken naar de Suspension Bridge dwars over de Elk Falls Canyon. Van hieraf heb je een schitterend uitzicht over de waterval! En als je liever op vaste grond blijft staan, kun je de waterval ook bekijken vanaf een uitzichtsplatform net vóór de brug. In het park tref je een netwerk aan van 6 kilometer wandelpaden dwars door een gebied met de oude reuze Douglas Fir bomen. 

Dag 12 - Nootka Sound of Friendly Cove dagcruise (alleen op dinsdag, woensdag en zaterdag)

Accommodatie: Gold River Chalet (LO)

Een bijzondere dag vandaag! Je maakt een prachtige dagtocht met de postboot (en oude mijnenveger) MV Uchuck III. Het schip bezoekt kleine First Nation nederzettingen, zalmkwekerijen en houthakkerskampen om deze te bevoorraden en jij mag mee. Je vaart dwars door het oude regenwoud en het uitzicht is beeldschoon. De stop in Friendly Cove geeft je de gelegenheid om even de benen te strekken, rond te wandelen en de vuurtoren te bezoeken. Na een volle dag aan boord arriveer je weer in Gold River. Als je er rekening mee houdt dat dit in de basis een postboot is in plaats van een comfortabel cruiseschip dan zul je een geweldige dag beleven!

Nootka Sound dagcruise: alleen op dinsdag
Friendly Cove dagcruise: op woensdag en zaterdag

Dag 13 - Cowichan Valley, Duncan (ca. 300 km)

Accommodatie: Oceanfront Suites (LG)

Tot slot reis je weer af naar het zuidelijke deel van Vancouver Island waar je de laatste dagen van de reis doorbrengt in de Cowichan Valley. Het oostelijke deel van Vancouver Island was ooit eigendom van de Saanich indianen. In Chemainus kun je middels een wandeling door het stadje grote muurschilderingen bewonderen die de geschiedenis van dit deel van Vancouver Island weergeven.  In het plaatsje Duncan, je eindbestemming van vandaag, vind je veel totempalen. In het Native Heritage Centre wordt de geschiedenis van de Saanich, Cowichan en Haida indianen uit de doeken gedaan. Je verblijft twee nachten in een accommodatie in Duncan of Cowichan Bay.

Dag 14 - Vrije dag Cowichan Valley

Accommodatie: Oceanfront Suites (LG)

Je bevind je midden in de Cowichan Vallei, tussen de zuivelboerderijen en wijnhuizen. HIer kun je wandelingen, kajaktochten of walvisexcursies maken. Of gewoon een dagje relaxen; daarvoor biedt de accommodatie voldoende mogelijkheden! Als je het leuk vind om nog een orka excursie te maken kun je ook hier terecht voor een halve dag en een hele dagexcursie vanuit Cowichan Bay. Een perfecte afsluiter van je reis!

Dag 15 - Einde van de reis, huurauto inleveren in Victoria (ca. 75 km)

Helaas is de reis alweer ten einde. Je levert je huurauto in en vliegt vanuit Victoria weer terug naar huis.