Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Dat deze reis populair is, is niet voor niets. Naast de leuke steden Vancouver en het Engels aandoende Victoria, zit de reis boordevol wildspotmogelijkheden. Voor de kust van Vancouver Island zwemmen orka’s rond. Na een ferryovertocht, hopelijk met goed weer, door de Inside Passage kun je beren kijken bij Fish Creek in Hyder. Onvergetelijk! Ook de Rockies met zijn watervallen, ruige bergen, prachtige meren en gletsjers zijn indrukwekkend. Kies zelf in welk soort accommodatie je wilt overnachten. Onze aanrader? De B&B’s! De Canadezen waar je thuis verblijft geven je net dat beetje extra aandacht, onder andere met de lekkerste ontbijtjes, waardoor je reis nóg specialer wordt.

Dag 1 - Aankomst in Vancouver en ophalen huurauto

Accommodatie: B&B versie: Bee & Thistle Guesthouse (LG) // Moda Hotel - Standard Room (LG)

Je komt aan in Vancouver en verblijft in een accommodatie in downtown Vancouver, waar je na het ophalen van de auto vanaf de luchthaven naartoe rijdt. Omdat het in Vancouver 9 uur vroeger is dan in Nederland, heb je na aankomst in Vancouver nog tijd om de eerste Canadese indrukken op te doen.

Dag 2 - Verken Stanley Park en Gastown in Vancouver

Accommodatie: B&B versie: Bee & Thistle Guesthouse (LG) // Moda Hotel - Standard Room (LG)

Deze hele dag ben je vrij om Vancouver te ontdekken. Wandelen of gebruikmaken van de Gray Line Double Decker Bus (die stopt bij alle bezienswaardigheden) zijn een goede manier om de stad te bekijken. Bij mooi weer is het leuk om een fiets te huren en zo te genieten van deze unieke stad. Vancouver heeft mooie stranden, veel kunst en cultuur en de stad straalt een enorme levensvreugde uit. Veel nieuwe architectuur is heel bijzonder. De oude, overzichtelijke stadskern ligt op een schiereiland. Een stadswandeling door “downtown” kun je beginnen bij de 'vijf zeilen' van Canada Place. Dichtbij ligt het Waterfront Centre, waarin je de Visitor Information vindt. Onder de bruggen van Granville Island is een gezellig uitgaanscentrum met winkeltjes en een markt. Andere mogelijkheden zijn het Museum of Antropology met een prachtige collectie kunst van de indianen in een eigenzinnig gebouw, Chinatown met de mooie Dr. Sun Yat-Sen-tuin, het Vancouver Public Aquarium of Gastown, de oudste wijk van Vancouver.

Dag 3 - Met BC Ferries naar Vancouver Island, Victoria (ca. 70 km)

Accommodatie: B&B versie: Embassy Inn (LO) // Pauls Motor Inn - Standard Room (LG)

Vandaag ga je met de ferry (Tsawwassen – Swartz Bay) in anderhalf uur naar Vancouver Island, een eiland vol contrasten. In het hoogseizoen is het verstandig om deze ferry al voor je vertrek uit Nederland te boeken. Dit kun je met je creditcard zelf doen via www.bcferries.com.
De westkust van Vancouver Island is ruig en grotendeels ontoegankelijk. Het gematigde regenwoud wordt gekenmerkt door enorme woudreuzen, varens en baardmossen. De oostkust heeft een milder klimaat en mooie stranden. Het binnenland is ruig en bergachtig. Op weg naar Victoria, op zo’n twintig kilometer ten noorden van de stad, kom je langs de bekendste tuin van West-Canada: Butchart Gardens. Hier zijn verschillende thematuinen aangelegd, waarvan de verzonken tuin in een oude steengroeve de mooiste is. 

Dag 4 - Victoria, proef de Engelse sfeer

Accommodatie: B&B versie: Embassy Inn (LO) // Pauls Motor Inn - Standard Room (LG)

Victoria is de hoofdstad van de provincie British Columbia en een soort mix van Engeland tijdens de Victoriaanse tijd (afternoon tea en scones in het Empress Hotel) en de moderne tijd. De stad heeft een heerlijk klimaat omdat hij in de regenschaduw van de bergen ligt. Het oude centrum is klein en leuk om doorheen te wandelen vanaf de Inner Harbour. Overal kom je volop bloemen tegen. Hier vertrekken ook de walvis- en orka excursies. Ben je in het hoogseizoen in Victoria en wil je graag deelnemen aan een orka-excursie? Boek deze dan voor je vertrek uit Nederland, want ze zijn snel volgeboekt (zeker de excursies per Zodiac). Het Royal British Columbia Museum en het Maritime Museum zijn allebei een bezoek waard.

Dag 5 - Langs de kust naar Comox of Campbell River (ca. 225 km)

Accommodatie: B&B versie: Kye Bay B&B (LO) // Anchor Inn - Standard Room (LO)

Vandaag ga je op ontdekkingsreis op Vancouver Island, dat ooit eigendom was van de Saanich-indianen. In het plaatsje Duncan vind je dan ook veel totempalen. In het Native Heritage Centre wordt de geschiedenis van de Saanich-, Cowichan- en Haida-indianen uit de doeken gedaan. Grote muurschilderingen maken een bezoek aan Chemainus de moeite waard. Je vervolgt je weg naar Comox (B&Bs) of Campbell River (hotels) waar je twee nachten verblijft.

Dag 6 - Comox of Campbell River

Accommodatie: B&B versie: Kye Bay B&B (LO) // Anchor Inn - Standard Room (LO)

Comox en Campbell River zijn kleine havenstadjes van waaruit je verschillende kanten op kunt. Strathcona Park ligt vlakbij en hier kun je wandelen in de bossen vol reusachtige bomen behangen met baardmossen. Stoeltjesliften en wandelpaden vind je bij Mount Washington, zo'n 25 kilometer ten noorden van het park. Ga voor een schitterend uitzicht tijdens zonsondergang naar het Goose Spit Regional Park waar je schitterende stranden en uitzicht op zee hebt en in het achterland op het bergachtige binnenland van Vancouver Island.

Vanuit Campbell River zijn er ook prachtige bootexcursies te maken waarbij je op zoek gaat naar orka's en ander wildlife op zee!

Dag 7 - Naar het stille noorden van Vancouver Island, Port Hardy (ca. 295 km)

Accommodatie: B&B versie: Chocolate & Serenity B&B (LO) // Airport Inn - Standard Room (LG)

Het eindpunt van vandaag is Port Hardy, de plek vanwaar de Inside Passage Ferry vertrekt. Hoe noordelijker je komt, hoe leger het wordt. Sla vlak voor Port McNeill rechtsaf richting Telegraph Cove en je hebt een mooi zicht op het houttransport over het water en de eilanden in Johnstone Strait. Telegraph Cove is in Canada de laatst overgebleven plaats die (door ruimtegebrek) op palen in de baai is gebouwd. Het eindpunt van vandaag is Port McNeill, een aardige vissers- en houthakkersplaats. In de Native Art Gallery kun je indrukwekkende indiaanse kunst bezichtigen.

Dag 8 - Volle dag de tijd om een excursie te maken

Accommodatie: B&B versie: Chocolate & Serenity B&B (LO) // Airport Inn - Standard Room (LG)

Na zalmhoofdstad Campbell River is Telegraph Cove de 'orkahoofdstad' van Canada. De orka’s komen hier dicht bij de kust. Om ze intensief te observeren is een boottocht aan te bevelen. In de visrijke wateren van de Johnstone Strait liggen veel kleine eilandjes waar ’s zomers, vanaf half juli tot midden september, meerdere familiegroepen orka’s leven. Enkele keren per dag bezoeken ze de ondiepe baaien en schuren hier met hun buik over de kiezelstenen. Hun lange rugvinnen schuiven door het water terwijl ze op jacht zijn naar zalm en met een beetje geluk zie je er één springen. Ook hier geldt dat de excursies snel zijn volgeboekt. Het is dus aan te raden om voor vertrek al te boeken. In het voorjaar, eind mei en juni, zijn er ook excursiemogelijkheden per boot, maar dan om beren te spotten. Voordat de zalmtrek op gang komt en de bessen gerijpt zijn, struinen veel beren namelijk de kustlijn af op zoek naar iets eetbaars. Ze zijn dan vanaf het water vrij makkelijk te benaderen.

Ook heb je vandaag de tijd om een volle dag op zoek te gaan naar Grizzlyberen. Vanuit Telegraph Cove vertrekt een avontuurlijke boottocht door de Knight Inlet Fjord, waarbij je op zoek gaat naar grizzlyberen, orka's, dolfijnen en ander wild. Eerst vaar je per snelle watertaxi naar Glendale Cove, waar de beren te vinden zijn. Na een tocht van ongeveer 1,5 tot 2 uur stap je over op een platbodem met elektromotor om hiermee geruisloos langs de kust te varen en op zoek te gaan naar beren.

Je kunt ook een excursie maken naar San Josef Bay. Dit is een schitterend natuurgebied aan de noordwest kust van Vancouver Island met zandstranden en fraaie rotspartijen.

Dag 9 - Per ferry door de Inside Passage, van Port Hardy naar Prince Rupert

Accommodatie: B&B versie: Crest Hotel (LG)// Prestige Prince Rupert Inn - Standard Room (LO)

Vandaag geen 'rijdag', maar een schitterende 'vaardag'. Je vaart met de nagelnieuwe Northern Expedition via de wereldberoemde Inside Passage met zijn indrukwekkende fjordenlandschap naar Prince Rupert. Tegen een toeslag kun je een stoel in de Aurora Lounge boeken. Dit is een lounge met grote panoramaruiten boven en voor in het schip, waar je het beste uitzicht van het schip hebt. De comfortabele stoelen kunnen achterover.
Langs de met regenwouden begroeide eilanden en achter de bergtoppen op het vasteland van British Columbia glinsteren de gletsjers. Behalve het indrukwekkende landschap zie je onderweg met een beetje geluk ook grijze walvissen, orka’s, bultruggen en zeearenden. Twee keer steekt het schip een flink stuk open water over. Aan boord is een restaurant. Ook is het mogelijk om een daghut te reserveren. Je overnacht in Prince Rupert, waar je in de wijk Cow Bay gezellige cafés en winkels vindt. In Roosevelt Park kun je soms totemsnijders aan het werk zien en het museum heeft een mooie collectie Native Art. Het ferryschema van BC Ferries vind je verderop in dit document.

Dag 10 - Optioneel beren kijken vanuit Prince Rupert in Khutzeymateen Valley

Accommodatie: B&B versie: Crest Hotel (LG)// Prestige Prince Rupert Inn - Standard Room (LO)

Je vrije dag in Prince Rupert kun je op verschillende manieren besteden. Van eind mei tot eind juli worden er twee tot drie keer per week een 7-uur durende berenexcursie georganiseerd waarbij je met een boot naar de Khutzeymateen Valley gaat. In 1994 is Khutzeymateen Valley uitgeroepen tot Canada’s enige beschermde grizzlyberengebied. Het ligt 40 kilometer ten noordoosten van Prince Rupert. Khutzeymateen is een Tsimshian-woord voor een afgeschermd gebied voor zalmen en beren. De ongeveer 45.000 hectare grote beschermde wildernis kan ongeveer vijftig bedreigde grizzlies huisvesten in een dichtbegroeid regenwoud met een riviermonding en fjorden. De rijke dierenwereld in de vallei bestaat verder onder andere uit elanden, wolven, ganzen, diverse vogelsoorten en langs de kust, orka’s, zeehonden en bultruggen. 

Vanaf eind juli tot en met de derde week van september zijn de beren helaas wat minder goed te vinden en maken de berenexcursies plaats voor een vier uur durende walvisexcursie. Hierbij maak je kennis met het unieke wild dat je aantreft in de wateren voor de beschutte kust van de Inside Passage. Geniet van de walvissen, je ziet er grijze walvissen, bultrugwalvissen en orka's die de migratie van de zalmen volgen. Daarnaast is de kans groot dat je ook dolfijnen, Stellar Sea Lions, zeehonden en natuurlijk de zeearenden zult tegenkomen. 

Dag 11 - Langs de Bear Glacier naar Stewart (ca. 455 km)

Accommodatie: Ripley Creek Inn (LG)

In Prince Rupert begint de Yellowhead Highway, een van de twee belangrijke verbindingswegen van de prairie naar de Grote Oceaan. Het eerste deel van de route loopt de weg samen met de Grand Trunk Pacific Railroad door het dal van de Skeena River. Dit door de smeltende gletsjers uitgesleten dal heeft steile, met regenwouden begroeide berghellingen. Vanaf Kitwanga rij je in noordelijke richting over highway 37 naar Stewart en het net over de grens in Alaska liggende Hyder. Deze dorpjes vormen samen een tweelingstadje. Vanaf half juli tot en met de eerste week van september verzamelen zich hier een aantal zwarte beren en grizzlyberen, die in Fish Creek hun maaltje bij elkaar vissen. 

Dag 12 - Beren kijken bij Fish Creek in Hyder

Accommodatie: Ripley Creek Inn (LG)

Hyder staat ook wel bekend als de vriendelijkste ‘ghost town’ van Alaska. De economie draait er helemaal op toerisme. Ga vooral naar de ‘Fish Creek bear viewing area’: een platform waar je grizzly’s en zwarte beren kunt zien vissen en jagen op zalmen. Dit platform biedt een unieke mogelijkheid om beren te observeren en fotograferen. De beren komen hier om zich te voeden met de zalmen die zich hier van half tot eind juli verzamelen. Niet alleen beren houden van dit lekkere maaltje, maar ook meeuwen en witkoparenden! In de rivier komen ook veel bevers voor. Vlakbij Hyder ligt de Salmon Glacier, de op vier na grootste gletsjer in Noord-Amerika. De rit naar boven is spectaculair. Neem vooral de tijd om prachtige foto’s te maken.

Dag 13 - Mooie route door de Coast Mountain naar Smithers (ca. 330 km)

Accommodatie: B&B versie: Prestige Hudson Bay Lodge (LO) // Sandman Hotel - Standard Room (LG)

Je vervolgt je route en na zo’n 216 kilometer kom je weer uit op highway 1, waar je in zuidoostelijke richting verder rijdt. Terrace wordt beheerst door de houtindustrie. Hazelton is een nederzetting van de Gitksan-indianen. In het museumdorp Ksan zie je een realistische reconstructie van hoe deze stam vroeger leefde. Er is een houtsnijschool en hoge totempalen vertellen hun verhalen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de Seven Sisters Peaks. Vergeet vooral niet te stoppen bij de Moricetown Canyon, want tijdens de zalmtrek in juli en augustus springen de zalmen hier hoog op, op weg naar hun paaigronden. Je eindpunt voor vandaag is Smithers. 

Dag 14 - Lange rit over het Interior Plateau naar Prince George (ca. 370 km)

Accommodatie: B&B versie: Arbor B&B (LO) // Sandman Hotel - Standard Room (LG)

Vandaag gaat de rit over het Interior Plateau: een heuvellandschap met bossen, meren vol forel en fraaie uitzichten op de Coastal Mountains en in het oosten de Cariboo Mountains. Dit is een dunbevolkt gebied. Vlak voor Vanderhoof kun je ervoor kiezen om Fort St. James te bezoeken (106 kilometer extra). Dit gerestaureerde fort is mooi gelegen aan Stuart Lake en werd in 1806 gesticht door de ontdekkingsreiziger Simon Fraser. Ooit was dit een belangrijk centrum voor de pelshandel met de Carrier-indianen. In het houthakkersstadje Vanderhoof staat een leuk, klein Pionier Museum met een café waar volgens traditionele recepten wordt gebakken en gekookt. 

Dag 15 - Via Mount Robson naar Jasper National Park (ca. 375 km)

Accommodatie: Diverse B&Bs (LG) // Marmot Lodge - Standard Room (LG)

De reis gaat verder over de Yellowhead Highway, stroomopwaarts langs de Fraser River en door eenzame bossen. Links van de weg doemen de Rocky Mountains op en de 3.954 meter hoge Mount Robson is al van veraf te zien. Tête Jaune Cache is genoemd naar een pelshandelaar die vanwege zijn blonde haar 'geelhoofd' werd genoemd. Verderop loopt de weg door Mount Robson Provincial Park. Na het bezoekerscentrum kom je bij Moose Lake, waar vaak elanden op de drassige oostelijke oever staan. Vlak voor Yellowhead Lake kruist een beekje de weg. Dit is het begin van de Fraser River, die uiteindelijk bij Vancouver uitmondt in de Grote Oceaan. De Yellowhead Pass is de waterscheiding, tijdzonegrens (in Alberta is het 1 uur later) en grens tussen British Columbia en Alberta. De weg klimt langzaam naar de eerste bergpas en je rijdt de wondere wereld van de Rocky Mountains binnen. Eindbestemming voor vandaag is Jasper, het enige plaatsje in het gelijknamige nationale park. 

Dag 16 - Ontdek Maligne Canyon en Schaffers Lookout in Jasper National Park

Accommodatie: Diverse B&Bs (LG) // Marmot Lodge - Standard Room (LG)

Vandaag heb je de hele dag de tijd voor deze mooie omgeving vol natuurwonderen. Je kunt met de kabelbaan in 7 minuten naar The Whistlers (die zijn genoemd naar  de fluittoon van de marmotten). Vanaf hier is het nog 1,4 kilometer lopen naar de top. Een grandioos uitzicht is je beloning. Er zijn prachtige meren, zoals Pyramid Lake, het buitenzwembad van Jasper. Ook in Lake Edith en Lake Annette kun je zwemmen. Overal om je heen zie je betoverende bergen, meren en subalpiene weiden. Wandel over het Path of the Glacier, door de Maligne Canyon of naar Schaffers Lookout.

Dag 17 - Over de Icefields Parkway naar Banff en Canmore (ca. 315 km)

Accommodatie: B&B versie: Stella Alpina B&B (LO) // Windtower Lodge - Standard Room (LO)

Heerlijk uitgerust ga je weer op pad over een van ‘s werelds mooiste bergwegen: de Icefields Parkway. Langs de weg zie je veel gletsjers, prachtige meren, watervallen en hoge, scherpe bergtoppen. Tot aan het Columbia Icefield stijgt de weg voortdurend. De Athabasca Falls storten zich in een nauw ravijn en verderop langs de Parkway vind je in een smalle kloof de Sunwapta Falls. Op het hoogste punt kom je bij het Columbia Icefield, de grootste attractie van de Parkway. Hier lopen 'mountain goats' en 'bighorn sheep' rond. In het Icefields Park Centre vind je informatie over de zich terugtrekkende gletsjer. Verderop is de Athabasca Glacier goed bereikbaar. Op de Bow Pass kunnen door de harde wind alleen kruipdennen overleven. Op de pas ligt de Peyto Lake Overlook met een schitterend uitzicht op het blauwgroene Peyto Lake. Bij Bow Lake kun je een prachtige wandeling maken: langs het meer naar de puinwaaier en langs de canyon naar de voet van de Bow Glacier, die hier dreigend boven je “hangt”. Langs meerdere prachtige meren en door een dicht naaldwoud kom je in het mooi gelegen maar ook toeristische Banff. Ongeveer 20 minuten buiten Banff ligt het rustige Canmore, waar je verblijft. 

Dag 18 - Bezoek Lake Louise in Banff National Park

Accommodatie: B&B versie: Stella Alpina B&B (LO) // Windtower Lodge - Standard Room (LO)

Neem rustig de tijd om rond te kijken in Banff National Park. Cave and Basin Centennial Centre (een badhuis uit 1914) is een zwembad met warme bronnen en een bezoekerscentrum. Vraag hier naar de uitgebreide wandel-, fiets- en kanomogelijkheden. De keuze uit lange en korte wandelingen is groot. Er zijn musea, zoals het Park Museum (flora en fauna), het Whyte Museum (geschiedenis van de eerste pioniers) en het Luxton Museum of the Plains Indian (verzameling indiaanse kleding, juwelen, wapens en voorwerpen). Loop ook eens binnen in het Banff Springs Hotel of het Château aan het schitterende Lake Louise. Een wandeling langs dit meer mag zeker niet ontbreken. 

Dag 19 - Bezoek Moraine Lake in Banff National Park

Accommodatie: B&B versie: Stella Alpina B&B (LO) // Windtower Lodge - Standard Room (LO)

Niet ver van Lake Louise ligt Moraine Lake, dat al net zo mooi is. Heel bijzonder zijn de Upper Hot Springs: een buitenbad met warm bronwater en diverse stoombaden. Vanaf de uitzichtterrassen (met restaurant) van Sulphur Mountain ontvouwen zich betoverende uitzichten. Je kunt naar boven lopen of de kabelbaan nemen.

Dag 20 - Rit naar Calgary, inleveren huurauto en einde van de reis (ca. 120 km)

Langs de woeste Bow River verlaat je Banff National Park. Al ver voor Calgary zie je de 90 meter hoge skischans van het Olympisch Park. Voor veel mensen is Calgary een welkome afwisseling na alle overdonderende natuur van de parken. Het is een moderne en schone stad met een aangename binnenstad vol groen en met de zogenaamde “skywalks”. Of je nog tijd hebt om iets van de stad te zien, ligt aan je vluchtschema, want vandaag vlieg je terug naar Nederland. Je levert de auto in op de luchthaven.