Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Het fijne van Alaska is dat de afstand tussen alle bijzondere plekken relatief klein is. Je hebt daardoor ruim de tijd om ze te bezoeken. Gletsjers, fjorden en eindeloze toendra's, je ziet het allemaal op deze reis. Elanden en beren die hier in deze ongerepte wildernis leven, maken je reis compleet.

Dag 1 - Aankomst in Anchorage

Accommodatie: hotels en B&B-versie: The Lakefront Hotel - Standard Room (LG)

Bij aankomst in Anchorage staat de huurauto klaar op de luchthaven: de vakantie in Alaska is begonnen! Afhankelijk van de aankomsttijd heb je de rest van de dag ter vrije besteding. Wandel door het centrum van Anchorage over 4th & 5th Avenue en door Earthquake Park of breng een bezoek aan het Native Heritage Museum of het Anchorage Museum. Ook kun je kiezen voor een fietstocht over de Tony Knowles Trail. Anchorage heeft voor iedereen wel iets interessants.

Dag 2 - Rit over Parks Highway naar Talkeetna of Trapper Creek (205/185)

Accommodatie: Hotels: Gate Creek Cabins - cabin (LG) // B&B-versie: Grace & Bill's B&B - Standard Room (LO)

Vandaag maak je voor het eerst kennis met de schitterende natuur van Alaska onderweg naar Talkeetna of Trapper Creek. De weg is eerst nog een drukke snelweg maar zodra je eenmaal een halfuur buiten Anchorage bent, wordt het rustiger en kan je genieten van prachtige uitzichten op de ruige bergen van de Alaska Range en de Talkeetna Mountains. 

Dag 3 - Rit naar Denali National Park (200/230)

Accommodatie: Hotels: Denali Grizzly Bear Resort - Cabin (LG) // B&B-versie: Deneki Lakes B&B - Standard Room (LO)

Vandaag rijd je naar één van de beroemdste nationale parken van Noord Amerika, namelijk het Denali National Park. De gereserveerde accommodatie ligt ongeveer een kwartier rijden van de ingang van het park en na het inchecken is rest van de dag vrij te besteden. Ga bijvoorbeeld wandelen op één van de trails in de omgeving van het Visitor Center, raften op de Nenana River of bij mooi weer een rondvlucht maken over het park. 

Dag 4 - Bustour in Denali National Park

Accommodatie: Hotels: Denali Grizzly Bear Resort - Cabin (LG) // B&B-versie: Deneki Lakes B&B - standard room (LO)

Vandaag staat een excursie per bus op het programma. De toegang tot het park is beperkt tot deze bussen voor ieders veiligheid en om de dieren en de fragiele natuur zo min mogelijk te verstoren. De tocht voert je tot Eielson en duurt circa 7-8 uur retour. Onderweg kun je in- en uitstappen waar je wilt. Indien je deze excursie voor 1 juni maakt, reis je tot aan Toklat omdat de weg verder naar Eielson dan nog gesloten is.

Dag 5 - Korte rit naar Fairbanks, vrije middag (ca. 200 km)

Accommodatie: Hotels: Bridgewater Hotel - Standard Room (LG) // B&B-versie: Alaska Heritage House B&B - Standard Room (LO)

Vandaag volg je de George Parks Highway verder richting het noorden naar Fairbanks. Onderweg krijg je een goede indruk hoe ruig en eenzaam het Alaskaanse binnenland is. Eenmaal in Fairbanks is een bezoek aan het 'Museum of the North' echt een aanrader. Voor een leuke middagwandeling rij je naar de Angel Rocks trail. Op de terugweg kun je dan eventueel een bezoek plannen bij de Chena Hotsprings.

Excursietips:
dagtocht naar eskimogemeenschap Barrow
dagtocht naar de poolcirkel
5-daagse trip 'IJsberen van Barter Island'

Dag 6 - Mooie rit over de Richardson Highway naar Chitina (ca. 500 km)

Accommodatie: Hotels: Gilpatrick's Hotel Chitina - standard room (LG) // B&B-versie: Gilpatrick's Hotel Chitina - standard room (LO)

Vandaag wordt Fairbanks verruild voor het verlaten binnenland van Alaska. De Richardson Highway voert dwars door de onherbergzame en imposante Alaska Range naar Chitina (spreek uit als Chit-na). Het eerste deel van de reis van vandaag gaat door vrij vlak landschap, af en toe zie je de Alaska pijplijn opduiken die grotendeels dezelfde route volgt als de Richardson Highway. Langzaam maakt de toendra plaats voor de toppen van de Wrangell Mountains. 

Dag 7 - Per bushplane naar McCarthy en Kennicott

Accommodatie: Hotels: Kennicott Glacier Lodge - Main Lodge Room with Shared Bath (LO) // B&B-versie: Ma Johnson's - Room with Shared Bath (LO)

In de ochtend rijd je naar de airstrip in Chitina waar je aan boord gaat van een Alaskaanse bushplane. Een vlucht van circa 25 minuten brengt je diep het hart van de Wrangell Mountains in. Wanneer de bushpilot het vliegtuigje over de immense ijsvelden manoeuvreert en uiteindelijk op een onverharde airstrip landt, ervaar je hoe machtig de natuur hier is.

Dag 8 - Wrangell St. Elias National Park

Accommodatie: Hotels: Kennicott Glacier Lodge - Main Lodge Room with Shared Bath (LO) // B&B-versie: Ma Johnson's - Room with Shared Bath (LO)

Kennicott en McCarthy zijn al sinds lange tijd verlaten ghost towns, maar aan het begin van de 19e eeuw floreerde dit gebied vanwege de koper die hier gevonden werd. De vallei wordt gedomineerd door de immense Kennicott en Root Glaciers met hun spectaculaire ijsvallen en bieden voldoende mogelijkheden tot verkenning voor iedereen.

Excursietips:
Kennicott Mill Tour
gletsjerwandeling Root Glacier
• Kennicott Hiking
• Raft & Flightsee Wrangell St.Elias National Park

Dag 9 - Per bushplane terug naar Chitina en rit naar Valdez (ca. 195 km)

Accommodatie: Hotels: House on the Rock - standard room (LO) // B&B-versie: House on the Rock B&B - standard room (LO)

Vandaag vlieg je terug naar Chitina waar de huurauto staat. Hier aangekomen rijd je terug naar de Richardson Highway en verder zuidwaarts richting Valdez. Onderweg steek je de schitterende Thompson Pass over en breng je een bezoek aan de Worthington Glacier. Even verderop zie je de Bridal Veil en Horseshoe watervallen.

Dag 10 - Optionele boot- of zeekajakexcursie Prince William Sound

Accommodatie: Hotels: House on the Rock - standard room (LO) // B&B-versie: House on the Rock B&B - standard room (LO)

Valdez is de toegangspoort tot de Prince William Sound, deze biedt uitstekende mogelijkheden om een vrije dag te besteden. Boek bijvoorbeeld een boottocht naar de Columbia Glacier, één van de actiefste en snelst bewegende gletsjers ter wereld. Onderweg zie je hopelijk walvissen, zeevogels en ander marine wildlife. Als je liever actief bezig bent, is het een echte aanrader om te gaan zeekajakken tussen de ijsbergen van Columbia Glacier.

Excursietips:
Columbia Glacier zeekajakexcursie
Columbia Glacier cruise
Meares Glacier cruise
2-daagse Shoup Glacier kajak-kampeertrip

Dag 11 - Rit over Glenn Highway, één van mooiste wegen van Alaska (ca. 310 km)

Accommodatie: Hotels: Sheep Mountain Lodge - premier cabin (LG) // B&B-versie: Majestic Valley Lodge - main lodge (LO)

De route van vandaag gaat over de Glenn Highway. In 2002 kreeg de Glenn Highway de status van “National Scenic Byway”, een status die in Amerika wordt toegekend aan routes vanwege bijzondere natuur, cultuur, recreatie of archeologie. Het is een van de meest bijzondere ritten van deze reis. Vanaf Glennallen stijgt de weg en gaat het landschap langzaam van toendra over in een berglandschap.

Dag 12 - Door de Matanuska Valley richting Palmer (ca. 130 km)

Accommodatie: Hotels: Knik River Lodge - cabin (LO) // B&B-versie: Knik River Lodge - cabin (LO)

De rit over de Glenn Highway wordt vandaag vervolgd naar de Matanuska Valley. Breng zeker een bezoek aan de Matanuska Glacier, een van Alaska's bekendste en grootste gletsjers. Het laatste stuk van de route richting Palmer is adembenemend. Het asfalt kronkelt door de bergen en volgt de snelstromende Matanuska River. De kans is groot om elanden of ander wild tegen te komen.

Excursietip:
IJsklimmen op Matanuska Glacier

Dag 13 - Mat-Su Valley, optionele excursie Knik Glacier of Hatcher Pass

Accommodatie: Hotels: Knik River Lodge - cabin (LO) // B&B-versie: Knik River Lodge - cabin (LO)

De Matanuska Valley biedt genoeg te doen voor een vrije dag. Op een uur rijden van de Knik River Lodge ligt de groene Hatcher Pass met een rijke historie. Het is een fantastische plek om te wandelen of maak er een tour door de Independance Mine. Een bezoek aan het kleine plaatsje Eklutna mag u eigenlijk ook niet missen, want de Russisch Orthodoxe begraafplaats met bijbehorende kerkjes is erg bijzonder. Vanuit de lodge zijn ook diverse excursies te maken.

Excursietips:
bootexcursie naar Knik Glacier en ijsbergenmeer
Helikoptervlucht over Knik Glacier met gletsjerlanding
Hondensledetocht op de Knik Glacier 

Dag 14 - Via Anchorage naar Seward (ca. 275 km)

Accommodatie: Hotels: Exit Glacier Lodge - deluxe Room (LG) // B&B-versie: Stoney Creek Inn - queen bed room (LO)

Vandaag ga je de bergachtige Kenai Peninsula op. Via Anchorage rij je langs de zeearm 'Turnagain Arm', waar regelmatig beluga's gespot worden. Haal vooral een kop koffie met iets lekkers bij de Bakery in Girdwood en stop eventueel bij de Portage Glacier. De weg naar Seward voert verder over de Seward Highway en over de Moose Pass, door bergachtig terrein met vele snelstromende rivieren, moerassen en vennen.

Dag 15 - Vrije dag Seward en Kenai Fjords National Park

Accommodatie: Hotels: Exit Glacier Lodge - deluxe Room (LG) // B&B-versie: Stoney Creek Inn - queen bed room (LO)

Maak op je vrije dag zeker een wandeling bij de Exit Glacier. Een steil pad leidt je langs de gletsjer omhoog tot je uitkijkt over het immense Harding Icefield. Het is de klim zeker waard! Ook spectaculair is de kust van het Kenai Fjords National Park met diep ingesneden fjorden, afkalvende gletsjers en rotseilanden met ontelbare vogels en zeeleeuwen. Tijdens zo'n cruise ga je ook op zoek naar orka's en ander marine wildlife.

Excursietips:
Kenai Fjords cruise
Northwestern Fjords cruise
Wildlife & Glacier boottocht Kenai Fjords

Dag 16 - Over het Kenai Peninsula naar Homer (ca. 307 km)

Accommodatie: Hotels: Twin Creeks Trailhead Lodge - Kitchen suite (LG) // B&B-versie: Juneberry Lodge B&B - standard room (LO)

Je rijdt over de Kenai Peninsula naar het vissersstadje Homer op het westelijke deel van het schiereiland. De weg loopt door een groen berglandschap waar snelstromende rivieren zich door vaak nauwe kloven wringen. In juli en augustus zijn veel rivieren overvol zalmen. De bergen maken plaats voor heuvels en met een beetje geluk zie je aan de overkant van Cook Inlet de besneeuwde toppen van twee machtige vulkanen liggen; Mount Iliamna en Mount Redoubt.

Dag 17 - Optionele berenexcursie vanuit Homer

Accommodatie: Hotels: Twin Creeks Trailhead Lodge - Kitchen suite (LG) // B&B-versie: Juneberry Lodge B&B - standard room (LO)

Kies op je vrije dag zeker voor een bijzondere ervaring op zoek naar bruine beren. Per bushplane of floatplane vlieg je naar het Katmai National Park, aan de overkant van de Cook Inlet. Dit nationale park is hét leefgebied van de bruine beren en met een ervaren gids probeer je ze van dichtbij te observeren. Deze excursie is voor veel van onze klanten al het hoogtepunt van hun reis naar Alaska geweest.

Excursietip:
Berenexcursie Emerald Air (onze favoriet!)

Dag 18 - Naar Anchorage (ca. 300 km)

Accommodatie: Hotels // Lakefront Hotel - Standard room (LG) / B&B-versie: Susitna Place B&B - standard room (LO)

In ongeveer vijf uur rijd je terug over de Kenai Peninsula naar Anchorage. Onderweg kun je uitkijken naar de Beluga walvissen in Cook Inlet, de Dall sheep langs de kliffen van Turnagain Arm of de vogels bij Potters Marsh (vooral) tijdens de vogeltrek. Ook kom je langs het gezellige plaatsje Girdwood; een prima plek voor een wandeling, een goede lunch of een kop koffie met iets lekkers bij de Bakery in Girdwood. Na aankomst in Anchorage heb je de rest van de dag vrij te besteden. 

Dag 19 - Vertrek uit Alaska

Na een laatste nacht in Anchorage is je Alaska reis ten einde gekomen.