Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

De trein is het voornaamste vervoermiddel langs de mooiste plekken langs de oude Chinese Zijderoute. Van de klassieke oudheid tot in de late middeleeuwen was dit de belangrijkste verbindingsweg tussen oost en west. Karavaansteden, cruciale oases in de Gobi woestijn, forten, moskeeën en boeddhistische grotkunst. De sporen van het verleden zijn overal terug te vinden.

Dag 1 - Aankomst in Hotan, stad van jade en zijde

Accommodatie: West Lake Yindu International Hotel - standaard kamer (LO)

Bij aankomst op de luchthaven van Hotan word je opgewacht door je gids en naar je hotel gebracht. De rest van de dag kun je vrij besteden. Hotan (ook wel Khotan of Hetian) is een oude oase en karavaanstop langs de zuidelijke zijderoute. Het was eeuwenlang een centrum van zijdeproductie, en van de handel in kostbare jade. Breng een bezoek aan de kleurrijke avondmarkt met z'n vele eettentjes.

Dag 2 - Slenteren over de kleurrijke Hotan Bazaar

Accommodatie: Yarkand Delong Hotel - standaard kamer (LO) inclusief late checkout

Vanochtend kun je zelf Hotan gaan verkennen. Door zijn afgelegen ligging tussen de Taklamakan woestijn en het Karakoram gebergte, is Hotan een van de weinige plaatsen in Xinjiang die tot voor kort bijna exclusief werd bewoond door het Uygur bevolking. De modernisering kruipt hier ook snel door en er wonen inmiddels ook heel wat Chinezen die hier naar toe zijn gekomen voor werk en een betere leven. Breng een bezoek aan het kleine Hotan Museum over de geschiedenis van de regio of slenter rond over de gezellige bazaar. In de middag wordt je naar het station gebracht en vertrek je per trein in de 'Soft Sleeper' klasse naar Yarkand, waar je later die avond aankomt en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 3 - Yarkand, handelsstad langs de Zijderoute

Accommodatie: Qinibagh Hotel - standaard kamer (LO)

Yarkand (ook wel Shache genoemd), is gelegen op een kruispunt van oude handelsroutes. Vanuit Yarkand werd via Ladakh gehandeld met Kashmir, in allerhande goederen, variërend van bont en edelstenen tot zijde en opium. Het centrum van Yarkand ademt nog altijd de sfeer van weleer. Neem ook een kijkje bij de historische Altun Moskee. Optioneel: privé-halve dagexcursie naar het Karsu woestijn met z'n prachtige vergezichten, gelegen aan de rand van het Taklamakan woestijn. (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag). In de avond wordt je naar het station gebracht en vertrek je per trein in de 'Soft Sleeper' klasse naar Kashgar, waar je laat die avond aankomt en naar je hotel wordt gebracht.

Dag 4 - Bezoek de oriëntaalse Zondagsmarkt in Kashgar

Accommodatie: Qinibagh Hotel - standaard kamer (LO)

Probeer op een zondag in Kashgar te zijn, en breng een bezoek aan de kleurrijke Zondagsmarkt. Deze traditonele bazaar, aan de rand van de stad, trekt handelaren uit de verre omtrek aan. Er worden kamelen, paarden, geiten en ezels, maar ook bont en allerhande kruiden verhandeld. Je waant je in een andere tijd.

Dag 5 - Kashgar, of op excursie naar het bergmeer Kalakuli

Accommodatie: Qinibagh Hotel - standaard kamer (LO) - inclusief late checkout

Vandaag kun je zelf Kashgar verder verkennen. Optioneel: privé-dagexcursie naar het hooggelegen Kalakuli Meer met rondom besneeuwde bergen en dorpen van de Kirgiezen, inclusief lunch. (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag)

Dag 6 - Per nachttrein van Kashgar naar Kuqa

Accommodatie: Nachttrein - Soft Sleeper (LG)

De ochtend kun je vrij besteden om wat laatste inkopen te doen. Optioneel: privé-dagexcursie naar het pas herontdekte Shipton's Arch. Pas in 2000 herontdekt door een expeditieteam van National Geographic, is Shipton's Arch de hoogste natuurlijke boog ter wereld. Het is een stevige wandeling maar het uitzicht is het helemaal waard, (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag). In de avond word je naar het station gebracht voor vertrek per nachttrein naar Kuqa. Maak het je gemakkelijk in je 4-persoons 'Soft Sleeper' compartiment.

Dag 7 - Aankomst in Kuqa, oude halteplaats langs de Zijderoute

Accommodatie: Lidu Hotel - standaard kamer (LO) inclusief late checkout

Vroeg in de ochtend rijdt je trein het station van Kuqa binnen. Je wordt welkom geheten en naar je hotel gebracht. De rest van de dag kun je zelf Kuqa gaan verkennen. Kuqa was ooit een belangrijke halteplaats langs de Zijderoute. Maak een wandeling door de oude stad, neem een kijkje bij de Grand Mosque of breng buiten Kuqa een bezoek aan de spectaculaire Tianshan Grand Canyon. Optioneel: privé-dagexcursie inclusief lunch, naar de Kizil Buddha Grotten en de Tianshan Grand Canyon. Onderweg rij je langs de zoutwater-vallei Yanshuigou. (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag)

Dag 8 - Per nachttrein van Kuqa naar Turpan

Accommodatie: Nachttrein - Soft Sleeper (LG)

Overdag kun je vrij besteden om Kuqa te verkennen. Indien je hier bent op een vrijdag is een bezoek aan de kleurrijke weekmarkt ook moeite waard. In de avond word je naar het station gebracht voor vertrek per nachttrein naar Turpan. Deze vertrekt in de loop van de avond. Maak het je gemakkelijk in je 4-persoons 'Soft Sleeper' compartiment.

Dag 9 - Aankomst in de oasestad Turpan

Accommodatie: Metro Polo Jinjiang Hotel - standaard kamer (LO)

In de ochtend arriveer je op het station van Turpan. Bij aankomst word je per auto met chauffeur naar je hotel in Turpan gebracht. De rest van de dag kun je zelf invullen. Turpan is een gezellige oasestad met een oriëntaalse sfeer, en was eeuwenlang een halteplaats op de Zijderoute. 

Dag 10 - Turpan, stad van druiven en oriëntaalse markten

Accommodatie: Metro Polo Jinjiang Hotel - standaard kamer (LO)

Vandaag kun je zelf Turpan verkennen. Wandelend door de stad is er van alles te zien: met druivenranken overdekte wandelpaden, binnenplaatsen waar druiven gedroogd worden, op de markt bieden vrouwen met kleurrijke hoofddoeken allerlei waar aan. Optioneel (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag): Privé-dagexcursie naar het Oeigoers dorpje Tuyoq, de Vlammende bergen, de Bezeklik Duizend Boeddha Grotten, en de 'verloren stad' Gaochang, inclusief lunch. 

Dag 11 - Turpan, of op excursie naar Bezeklik en de ruïnes van Gaochang en Jiaohe

Accommodatie: Metro Polo Jinjiang Hotel - standaard kamer (LO)

Ook vandaag kun je zelf Turpan verder verkennen. Optioneel (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag): Privé-dagexcursie naar de Bezeklik Duizend Boeddha Grotten, de 'verloren stad' Gaochang, de Astana Graftombes, ruïnestad Jiaohe en het Karez irrigatiesysteem en de Emin Moskee, inclusief lunch. 

Dag 12 - Per trein en auto door de Gobiwoestijn naar oasestad Dunhuang

Accommodatie: Dunhuang Hotel (Zuid-vleugel) - standaard kamer (LO)

Een treinrit in de comfortabele 'Soft Seat' klasse brengt je van Dunhuang naar Liuyuan. Van Liuyuan ga je per auto met chauffeur door de Gobiwoestijn op weg naar Dunhuang. Hier vind je geen eindeloze zandvlakten maar vooral stenen afgewisseld met graspollen. Na aankomst in de oasestad Dunhuang ben je de rest van de dag vrij. Een echte aanrader is een bezoekje aan de avondmarkt. Je kunt er kiezen uit tientallen restaurantjes, die hun overheerlijke gerechten serveren aan kleine wiebelige tafeltjes.

Dag 13 - Dunhuang, of excursie naar de Mogao Grotten en Mingsha Shan

Accommodatie: Dunhuang Hotel (Zuid-vleugel) - standaard kamer (LO)

Ga vandaag zelf Dunhuang verkennen. Onbetwist hoogtepunt zijn de nabijgelegen Mogao Grotten uit de 4e eeuw, de oudste boeddhistische heiligdommen in China! Breng liefst in de namiddag een bezoekje aan de fotogenieke zandduinen Mingsha Shan, net buiten Dunhuang. Ooit werd hier in een zandstorm een heel leger begraven. Bij de zandduinen ligt het Meer van de Wassende Maan. Wie wil kan Mingsha Shan per kameel, quad of gemotoriseerde kite verkennen. Optioneel (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag): Privé-dagexcursie naar de boeddhistische Mogao Grotten, de Mingsha Zandduinen en het Meer van de Wassende Maan, incl. lunch.

Dag 14 - Het Jiayuguan Fort aan het einde van de Chinese Muur

Accommodatie: Huili Hotel - standaard kamer (LO)

Een treinrit in de comfortabele 'Soft Seat' klasse brengt je naar Jiayuguan. De woestijn maakt onderweg plaats voor meer begroeiing, landbouw en dorpen. In de middag kun je zelf naar het prachtige Jiayuguan Fort, hét hoogtepunt van Jiayuguan, en eindpunt van de 3000 km. lange Chinese Muur. Beklim vooral de tien meter hoge verdedigingsmuren voor een prachtig uitzicht over de besneeuwde toppen van de Qilin bergen.

Dag 15 - Per trein van Jiayuguan naar Zhangye in Gansu

Accommodatie: Ganzhou Hotel - standaard kamer (LO)

Na het ontbijt kun je zelf de Overhangende Muur, een gerestaureerd stuk van de Chinese Muur bezoeken. Het is een klimmetje naar boven, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over de groene oase. Verderop in de woestijn liggen ruim 1700 jaar oude graftombes. Via een trap naar beneden bereik je een van de grafkamers, met prachtig bewaard gebleven muurschilderingen. 's Middags stap je op een snelle trein, in de 'Soft Seat' klasse, naar Zhangye.

Dag 16 - Zhangye, of op excursie naar de gekleurde Danxia bergen

Accommodatie: Ganzhou Hotel - standaard kamer (LO)

Vandaag kun je zelf Zhangye en omgeving verkennen. Optioneel (niet inbegrepen, toeslag op aanvraag): Privé-dagexcursie naar de grote Boeddha tempel, en vervolgens naar het prachtige Danxia gebied, dat bekend staat om de gekleurde bergen. Het lijkt net of met een enorme kwast strepen over het landschap zijn getrokken. Deze strepen zijn het resultaat van verschillende lagen mineralen die in de loop van miljoenen jaren door wind en water zo geërodeerd zijn. Incl. lunch.

Dag 17 - Per sneltrein van Zhangye naar Xi'an

Vanochtend kun je nog vrij besteden in Zhangye. In de middag word je naar het station gebracht voor vertrek per sneltrein naar Xi'an, waar je in de avond arriveert. 

Hier eindigt deze reis langs de Zijderoute.

Je kunt je reis verlengen met een verblijf in Xi'an, of verder reizen naar een andere bestemming in China. Wij adviseren je graag!