Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Boven de poolcirkel slapen tijdens je reis naar Lapland? Dat kan in de Valkea Lodge, een vrij nieuw hotel direct aan een meer. Je logeert in je eigen blokhut, met een zit- en slaapkamer, een klein keukentje, haard en als je dat wenst ook een sauna. Kinderen kunnen eventueel op de slaapbank in de woonkamer. Maaltijden geniet je in het restaurant in het hoofdgebouw. En dingen om te doen zijn er te over. Vier dagexcursies waarbij alles aan bod komt. Elke dag wat anders!

Dag 1 - vlucht en transfer naar de lodge

Vanaf Schiphol vlieg je naar de luchthaven in Finland. Indien je naar Rovaniemi vliegt is de afstand 100 km (transfertijd ca. 1,5 uur). Indien je naar Kittilä vliegt, is de afstand 140 km (transfertijd ca. 2 uur). Je wordt naar je accommodatie vlakbij Pello gebracht. Na aankomst bij de Valkea Lodge krijg je een welkomstdrankje en het diner. Vervolgens krijg je informatie over het weekprogramma. Je overnacht in een gezellige blokhut op maximaal 150-200 meter afstand van het hoofdgebouw. Afhankelijk van je keuze heb je een een blokhut met privé sauna.

Accommodatie
De Valkea Lodge ligt op 10 kilometer van het dorpje Pello in Fins Lapland. De ligging is fantastisch, op 30 kilometer boven de poolcirkel en aan de oevers van het pittoreske Valkeajärvi meer. Omdat de lodge op een heuvel ligt heb je een geweldig uitzicht over het bevroren meer en de besneeuwde bossen en is het bovendien een perfecte plek om het noorderlicht te spotten.

De lodge bestaat uit dertig gezellige blokhutten (twee onder één kap). Alle blokhutten hebben een woonkamer met smart tv, kitchenette, open haard, sofabed (140 cm breed) en douche en toilet. Er is een aparte slaapkamer met 2-persoonsbed. Indien je twee aparte bedden wilt, is dit mogelijk. Er zijn zestien blokhutten met een privé-sauna. Er is gratis wifi in zowel de blokhutten als in het hoofdgebouw. 

In het centrale hoofdgebouw is het sfeervolle restaurant, als je na het diner nog een drankje wilt drinken, dan brandt de open haard uitnodigend in de gezellige bar. Bij het meer ligt een kleine sauna voor 2-4 personen en in het meer is een gat uitgehakt. Durf jij het aan om af te koelen in een ijskoud meer? Bij verblijf van een week in een huisje zonder sauna, mag je één keer gratis deze sauna gebruiken. Wil je deze vaker gebruiken, of indien je verblijft in een huisje met sauna en toch ook deze ervaring een keer wilt beleven, dan zijn de kosten € 30,- per persoon.

Het plaatselijke alpineskicentrum, dat direct naast de lodge ligt, heeft vijf afdalingen, die variëren van 800 tot 100 meter. Er is ook een oefenpiste voor beginners en kinderen. Ski's en skipassen zijn beschikbaar bij de skilift, direct naast de lodge.  De pistes zijn vaak alleen in het weekend geopend en een paar avonden per week. In de kerst- en voorjaarsvakantie zijn de pistes dagelijks geopend.Ook is er een netwerk van langlaufloipes die bij de Valkea Lodge beginnen. In en rondom Pello ligt meer dan 200 kilometer aan loipes

Maaltijden
Bij deze reis zijn alle diners en ontbijten inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op de laatste dag. Drankjes zijn niet bij de prijs inbegrepen. Lunches zijn inclusief op de dagen dat er activiteiten in het programma zijn (alleen niet op dag 5 en 7 dus). Deze worden meestal onderweg, in de open lucht bij een vuur of bij koud weer binnen, genuttigd. Elke namiddag is er een koffie- en thee uurtje met koekjes. Er is een klein keukentje in uw blokhut, maar de dichtsbijzijnde supermarkt ligt op meer dan 10 kilometer. U kunt hier met de taxi naar toe of eventueel zelf iets mee nemen 

Reisleiding
De activiteiten staan onder leiding van een lokale Engels sprekende gids.

Dag 2 - sneeuwschoenwandeling

Na het ontbijt krijg je de speciale thermokleding, wanten en laarzen uitgereikt, om deze week te gebruiken. Met een slede, getrokken door een sneeuwscooter, word je in circa 15 minuten naar het beginpunt van de sneeuwschoenwandeltocht gebracht. Dan binden we de sneeuwschoenen onder en maken een wandeling over het Jaipaljukka natuurpad. Onderweg stoppen we regelmatig en verteld de gids over de lokale flora en fauna. Het is een prachtig bos met nog duidelijke kenmerken die gevormd zijn in de ijstijd. De lunch wordt bereid en genuttigd op een kampvuur in de Jaipaljukka kota. De hele excursie duurt ongeveer 5 uur, je wandelt ca. 2 tot 2,5 uur. 

Dag 3 - sneeuwscootertocht naar de wildernis (60 km, 5 uur)

Je leert hoe je veilig met een sneeuwscooter over reeds geprepareerde paden en door verschillende soorten landschap kunt rijden. Na de uitleg, maken we met twee personen per sneeuwscooter een safari en proberen we het geleerde in de praktijk te brengen. We stoppen regelmatig zodat bestuurder en bijrijder van plaats kunnen wisselen. We rijden over bevroren meren en rivieren en door besneeuwde bossen. Onderweg maken we een stop en en nuttigen we de lunch, een echte wildernislunch dus. In de middag rijden we terug naar de Valkea Lodge. Na terugkeer bij de lodge kun je, zoals elke dag, ontspannen bij de openhaard en genieten van een kop warme koffie of thee.

Dag 4 - bezoek rendierboerderij, rendiersafari (8 km) en bezoek Arctic Snow hotel (6 uur), in de avond noorderlicht lezing

Vandaag bezoek je een rendierboerderij. Nadat we uitleg hebben gekregen over hoe we een rendier inspannen, mogen we ons eigen rendier inspannen. Daarna maken we een rit met twee personen in een slede getrokken door een rendier. Je zit lekker warm op de rendiervellen en je kunt genieten van de natuur om je heen. Onderweg wordt de lunch gemaakt op een kampvuur. Na afloop van de safari word je naar het Arctic Snow hotel gebracht voor een rondleiding in dit bouwwerk van sneeuw en ijs.

In de namiddag of avond is er weer een interessant lezing, deze keer over het noorderlicht. Je krijgt informatie over hoe het noorderlicht ontstaat, hoe en waar je het goed kunt spotten en fotograferen. 

Dag 5 - vrij te besteden dag

Deze dag is vrij te besteden. Als je ook vandaag iets actiefs wilt doen, dan zijn er meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Je kunt sneeuwschoenen, langlauflatten of ski’s huren. Bij de Valkea Lodge zijn ook nog optionele excursie's te boeken. 

Dag 6 - huskysafari (30-40 km, ca. 5 uur)

Je krijgt eerst informatie over de honden en over het besturen van een slede. Vervolgens gaan we samen met de ervaren gids op pad voor een sledetocht, iedereen heeft een eigen slede en span honden. De huskysafari gaat door het prachtige landschap bestaande uit stille bossen, heuvels en moerassen. Het enige geluid dat we horen is het geluid van de honden en sledes. Onderweg stoppen we voor de lunch, die de gids bereidt op een kampvuur. Dan gaat de tocht weer verder. Je raakt goed ingespeeld op jouw huskyteam en je wordt steeds behendiger in het sturen. Na een schitterende rit ben je weer terug op het startpunt.

Dag 7 - vrij te besteden dag

Deze dag is vrij te besteden. Als je ook vandaag iets actiefs wilt doen, dan zijn er meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Je kunt sneeuwschoenen, langlauflatten of ski’s huren Bij de Valkea Lodge kun je een excursie boeken. 

Dag 8 - transfer en terugvlucht

Na het ontbijt vertrek en vervoer naar het vliegveld en terugvlucht.