Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een nieuwe reis naar het uiterste noorden van Noorwegen, de Lofoten. Vanuit Tromsø, dat net ten noorden ligt van deze eilandengroep, maak je in het najaar een reis langs kleine, oude vissersplaatsjes. Je vaart door een schitterend gebied van eilanden en bent op dé plek om het noorderlicht te spotten. Je gaat regelmatig aan land voor prachtige wandelingen over mossen en kale rotsen, door heuvels en langs bossen en beekjes. Je bezoekt de vuurtorens en typisch Noorse vissersdorpen, terwijl het schip navigeert door peilloos diepe fjorden. Geniet van de bijzondere herfstkleuren in alle rust en stilte! Dat het hier in de zomer druk is, kun je je amper voorstellen. De natuur is nagenoeg voor onszelf. Hoe bijzonder als je dan ook nog een orka spot? Een onvergetelijke bootreis waarbij vast staat dat we starten in Tromsø en via de Lofoten naar Bodø varen, maar de route zelf kan afwijken vanwege weersomstandigheden of een extra kans voor het zien van walvissen.

Dag 1 - Vlucht Amsterdam - Tromsø

Vandaag vlieg je via Oslo naar Tromsø. Tromsø wordt ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd doordat het een levendige stad is met een groot aanbod aan cafés en restaurants. Tromsø is gebouwd op een eiland in de Tromsøysundet en is met bruggen en tunnels verbonden met het vasteland.

Tromsø heeft veel te bieden waaronder een aantal musea. Het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, is verbonden aan de universiteit. In het schitterende gebouw kunt u een mooie film over Spitsbergen bekijken en over de cultuur en natuur van het noorden leren. Ook het Poolmuseum is een absolute aanrader. Het bevat een schat aan informatie, die op soms aandoenlijk knullige wijze is tentoongesteld. De bibliotheek is een bezoek waard, vanwege de fraaie architectuur van het gebouw, en in het Perspektivet zijn gratis fototentoonstellingen te zien. De moderne Ishavskatedralen (Arctische Kathedraal), welke in 1965 is gebouwd, ligt aan de overkant van het fjord. De kerk heeft een prachtig interieur vanwege de mooie lichtinval door het vele glas wat gebruikt is en het grote glas-in-loodraam achter het altaar. Op circa 15 minuten lopen van de kerk ligt het beginpunt van de kabelbaan ‘Tromsø fjellheisen’ waar u een ritje kunt maken naar de 420 meter hoge berg Storsteinen. Hier vandaan heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Boven op de berg kun je tevens een mooie wandeling maken en jezelf naderhand trakteren op koffie met een echte Noorse wafel. Om de dag af te sluiten met een heerlijk diner, raden we je aan om te eten bij Emma’s Dreamkitchen. Een gezellig restaurant, gelegen naast de kathedraal, waar lokale ingrediënten en gerechten op het menu staan.

Dag 2 - Inscheping op de Antigua in de middag

Voordat je aan boord gaat is er nog gelegenheid om Tromsø te verkennen. De Antigua ligt al in de haven op je te wachten. Na het warme welkom, een welkomstdrankje, veiligheidsinstructies en kennismaking met de andere gasten en het personeel gaan we aan tafel voor een heerlijk eerste diner. Daarna gaan de trossen los en vertrekken we.

Dag 3 -8 - Varen langs de Ofoten en Lofoten

Welke kant we op gaan is afhankelijk van wind en weer. Ook zijn er de laatste jaren weer orka's en walvissen gespot ten noorden van Tromoø en als de kans bestaat dat we ze kunnen vinden dan gaan we ervoor! De orka's volgen de stroming van de haring, onze expeditieleider weet altijd als eerste of ze te vinden zijn. En dan gaan we eerst die kant op natuurlijk! 

De mogelijkheden legio en geen enkele reis is hetzelfde. Hieronder tref je een aantal plekken aan die we mogelijk kunnen bezoeken. Grotendeels zeker is dat we de excursie naar het museum in Harstad zullen maken en vanuit Svolvær de excursie naar het Polar Light Center in Laukvik. 

Harstad is de voornaamste plaats van de Vesterålen en is in terrassen tegen de omliggende heuvels gebouwd. Ten tijde van de Vikingen bekleedde de regio een voorname plaats. Echte bloei kwam in de 19e eeuw met de opkomst van de haringvangst. Het is een leuk stadje om te bezoeken. Een excursie per bus naar het historische museum en bijbehorende kerkje is inbegrepen.

Skarberget, Ofoten is niet echt een plaatsje maar meer een aanleghaven voor de ferry. Maar van hieraf kun je een hele gave wandeling maken waarbij je hoog boven zeeniveau over kale rotsen en mossen wandelt. Van hieraf heb je een werkelijk fantastisch uitzicht over de omgeving waar je niets anders ziet dan met sneeuw bedekte bergtoppen aan een grillige kust.

Tranøy is weer zo'n klein en onbekend plaatsje in de ofoten maar zó charmant... het is een echt kunstdorpje. Ieder jaar leggen de bewoners geld bijeen om hiervan een kunstwerk toe te voegen aan de al brede collectie. Er loopt een wandeling door het dorpje langs sculpturen en klassieke beelden, maar ook zie je moderne werken. Je wandelt over paden en rotsen, langs tuinen en over de heuvels. Daarnaast is de wandeling naar de Tranøy Fyr, de vuurtoren, ook zéker de moeite waard.

Skrollsvika - vanaf de haven kunnen we een wandeling maken langs de kust of een stukje de berg op klimmen. Van bovenaf heb je weer een prachtig uitzicht.

Svolvær ligt op het eiland Austvågøya en heeft meer dan 4000 inwoners. Het wordt ook wel de hoofdstad van de Lofoten genoemd. De plaats heeft een grote vissershaven en iedere dag meren de schepen van de Hurtigruten hier aan. In Svolvær zijn diverse kunstgaleries te bezoeken omdat de Lofoten zeer geliefd is bij kunstenaars. Het licht is er helder en zeer speciaal. Gunnar Berg is de eerste bekende kunstenaar van de Lofoten die in Svolvær geboren is. In Svolvaer staat een bus klaar om je naar het Polar Light Center in Laukvik te brengen. In het noorderlichtcentrum van de nederlandse Rob en Threes leer je van alles over noorderlicht en hoe Rob met zijn instrumenten het noorderlicht kan voorspellen.

Ten zuiden van Svolvær ligt het plaatsje Kabelvåg met een aantal mooie gebouwen uit de 19e eeuw. Kabelvåg is een leuk plaatsje om te verkennen en was ooit het centrum van de kabeljauwindustrie. Sporen van bewoning dateren terug tot de steentijd. Kabelvåg heeft verschillende bezienswaardigheden, zoals de Vågan kerk, ook wel de Lofoten Kathedraal genoemd en een museum. De lokale kroeg, Praestenbruyga, is een aardige tussenstop. Aan het einde van de dag varen we naar Bodø.

Het pittoreske vissersplaatsje Henningsvær ligt op het uiterste zuidwestelijke puntje van het eiland Austgøya. Henningsvær ligt op diverse eilandjes en wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Ook hier vind je diverse kunstgalleries omdat kunstenaars zich hier vestigden voor het licht en de prachtige wolkenpartijen.

Het Trollfjord is het bekendste fjord van de Lofoten, het strekt zich 2,5 kilometer uit en is op sommige plekken slechts 100 meter breed. De bergwanden gaan stijl omhoog en zeearenden vliegen hoog boven je. 

Vanuit Skrova kun je eventueel een wandeling de heuvel op maken om vanf de top van de berg de eilandengroep te bewonderen. Op Skrova is nog 1 van de oorspronkelijk 5 visfabrieken over die Zalm en haring verwerkt. Controversiëler is het Noorse walvisjagersstation dat er is gevestigd. Het is een van de weinige plaatsen waar vanuit men met kleine schepen op de Barentszee op dwergvinvissen jaagt.  Er wonen 150 mensen op het eiland.

Nusfjord is een prachtig gelegen en pittoresk vissersdorp. Het is één van de oudste en best bewaarde vissersplaatsje nu een openluchtmuseum met onder andere oude boothuizen, een museum met een film over de geschiedenis van de Lofoten en een souvenirwinkel. Een aantal gebouwen in Nusford gaan terug tot 1820, anderen zijn midner oud maar wel allemaal in de stijl die typisch is voor de Lofoten: rode huisjes op palen, rekken om vis te drogen en verschillende bruggen. Vanaf Nusfjord kun je weer een mooie wandeling maken over het oude visserspaadje. Je loopt tussen de bomen en over de stenen en hebt weer een prachtig uitzicht.

Hoe de reis er precies uit gaat zien is nog een verrassing, maar feit is wel dat het een bijzondere gaat worden. 's Avonds zoekt de Antigua waar mogelijk stille, kleine haventjes op om zoveel mogleijk lichtvervuiling uit de weg te gaan. Dan heb je ook de beste kans om het noorderlicht te zien! De laatste avond vaart het schip weer verder naar de haven van Bodø.

Dag 9 - aankomst Bodø, ontschepen

Na het ontbijt ga jer weer van boord en vlieg je in de loop van de dag of de volgende dag van Bodø terug naar huis. Als je nog een dagje langer wilt blijven kun je natuurlijk de reis verlengen. Vraag ons naar de mogelijkheden.