Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

De kustlijn van Noord-Noorwegen, dat is echt andere koek. Van Tromsø tot de Lofoten rijd je langs diepe fjorden, berglandschappen en eilanden, langs hagelwitte stranden en door vissersdorpjes. De karakteristieke route, door de Noren zelf uitgeroepen tot 'Nasjonal Turistveg', is zonder omhaal adembenemend te noemen. Een autorondreis om nooit te vergeten.

Dag 1 - Vlucht naar Tromsø, huurauto ophalen

Accommodatie: Clarion Collection Hotel With (LO) of vergelijkbaar

Je Noorwegen rondreis begint met een vlucht via Olso naar Tromsø. De huurauto staat voor je klaar op de luchthaven. Je rijdt naar je hotel gelegen in het centrum van de universiteitsstad Tromsø voor de eerste twee overnachtingen. Je bent in het noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel, waar de zon van begin juni tot half juli niet ondergaat.

Dag 2 - Vrije dag in Tromsø

Accommodatie: Clarion Collection Hotel With (LO) of vergelijkbaar

Vandaag heb je de hele dag de tijd om de stad te verkennen. Het aanbod van cafés en restaurants is uitgebreid en er zijn veel musea. Het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, is verbonden aan de universiteit. In het schitterende gebouw wordt een mooie film over Spitsbergen gedraait en kom je veel te weten over de cultuur en natuur van het noorden. Ook het Poolmuseum is een absolute aanrader. Het bevat een schat aan informatie, die op soms aandoenlijk knullige wijze is tentoongesteld. De bibliotheek is een bezoek waard, vanwege de fraaie architectuur van het gebouw. De moderne IJszeekathedraal ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad. Op ca. 10 minuten lopen van de kathedraal neem je de kabelbaan naar de top van de berg Storsteinen. Op de top geniet je van het panoramische uitzicht op Tromsø en de omliggende fjorden.

Dag 3 - Rit naar Senja (ca. 120 km)

Accommodatie: Mefjord Brygge (LO) of vergelijkbaar

Via een mooie route langs de kust en de ferryovertocht van Brensholmen naar Botnhamn bereik je vandaag het eiland Senja. Je verblijft drie nachten op dit prachtige eiland, dat ook wel 'Noorwegen in het klein' wordt genoemd door de variatie in het landschap.

Dag 4 - Vrije dag op Senja

Accommodatie: Mefjord Brygge (LO) of vergelijkbaar

Het noorden en westen van Senja liggen aan de open zee, hier zie je dan ook steile spitse bergen recht uit zee opstijgen. Ook vind je hier diepe fjorden en levendige vissersdorpjes die op de smalle stroken land liggen tussen de steile bergen en de zee. Het zuiden en oosten van het eiland zijn milder met ronde bergen, bossen, rivieren en landbouw. Op het eiland loopt tussen Gryllefjord en Botnhamn de 90 kilometer lange nationale toeristische route Senja. De route gaat langs de vele fjorden en de karakteristieke vissersdorpjes. Parkeerplaats Tungeneset ligt direct aan zee en biedt uitzicht op de grillige toppen van de bergformatie Okshornan. Het is het meest gefotografeerde punt van Senja. Ook vind je hier poelen in de rotsen die ontstaan zijn door het getij. Bij Bergsbotn heb je een panoramisch uitzicht over het Bergsfjord en de open zee.

Dag 5 - Wandelen op Senja

Accommodatie: Mefjord Brygge (LO) of vergelijkbaar

Op Senja zijn veel gemarkeerde wandelpaden te vinden. Vanaf Mefjordbotn maak je een spectaculaire wandeling over een steil pad naar de 945 meter hoge Breitind, de hoogste en een van de meest spitse bergen van Senja. Op de top heb je een prachtig uitzicht over het Mefjord.  

Dag 6 - Ferry naar Vesterålen (ca. 15 km)

Accommodatie: Hotell Marena (LO) of vergelijkbaar

De route van vandaag is niet lang en met de ferry van Gryllefjord naar Andenes maak je de oversteek naar het eiland Andøya. Andøya is één van de eilanden van de eilandengroep Vesterålen. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Andenes.

Dag 7 - Walvis- of vogelexcursie vanuit Andenes

Accommodatie: Hotell Marena (LO) of vergelijkbaar

Vandaag is er tijd voor een excursie of om er met de auto of te voet op uit te gaan. Vanuit Andenes worden walvisexcursies georganiseerd die circa 4 tot 5 uur duren en waarbij de kans zeer groot is om potvissen te waarnemen. In het walviscentrum vind je veel informatie over de walvissen die leven in de wateren rondom de Vesterålen en er wordt een multimediashow getoond. Voor de kust van het plaatsje Bleik, net iets ten zuidwesten van Andenes, ligt het vogeleiland Bleiksøya. Vanuit Andenes worden vogelexcursies georganiseerd naar dit eiland waar veel papegaaiduikers zich nestelen. Er is een grote kans dat er tijdens de excursie ook zeearenden gespot worden. Bij Bleik vind je een van de mooiste stukken zandstrand van de Vesterålen en misschien wel van Noorwegen, met prachtig blauwgroen water. 

Dag 8 - Rit naar Lofoten (ca. 260 km)

Accommodatie: Statles Rorbusenter (LO) of vergelijkbaar

Via de zuidelijke eilanden van de Vesterålen bereik je de eilandengroep Lofoten. Deze eilanden kenmerken zich door een keten van scherpe, ruige bergen. Het landschap wordt afgewisseld met pittoreske vissersdorpjes, houten visrekken waar kabeljauw aan hangt te drogen in de winter en prachtige witte zandstranden. Je verblijft drie nachten op het eiland Vestvågøya, centraal gelegen op de Lofoten en daarom een ideaal uitgangspunt om de bezienswaardigheden van de eilanden te ontdekken.

Dag 9 -10 - Vrije dagen op de Lofoten

Accommodatie: Statles Rorbusenter (LO) of vergelijkbaar

Er zijn legio van mogelijkheden op de Lofoten. Volg de Lofast route naar het meest zuidelijke plaatsje van de Lofoten dat met de auto te bereiken is, Å. Het heeft de kortste plaatsnaam ter wereld. De kustwegen, vaak onverhard, leiden je door prachtige streken.

De vissersplaatjes, waaronder Reine, liggen als een parelketting aan elkaar gerijgd en de gekleurde huisjes steken mooi af tegen de bergen en de helderblauwe zee. Ten zuiden van Reine start de wandeling naar de top van de Reinebringen. Op de top heb je een fantastisch uitzicht op de vissersplaatsjes, helderblauwe zee en spitse bergtoppen.

Nusfjord is een zeer bekend, prachtig gelegen en pittoresk vissersdorpje. Je moet er zelfs entree betalen om het te bezoeken. Bezoek ook Unstadt, een mooi kustplaatsje en voor alsnog gratis. Vanuit Unstadt maak je een prachtige wandeling langs de kust van ca. 10 km naar het dorp Eggum. Onderweg passeer je het kunstwerk Hode, dat onderdeel uitmaakt van Skulpturlandskap Nordland. In het plaatsje Borg staat het Vikingmuseum Lofotr met een nagebouwde Viking boerderij. Het is de grootste boerderij uit de Vikingperiode die in Scandinavië bekend is. 

Dag 11 - Rit naar Harstad (ca. 245 km)

Accommodatie: Thon Hotel Harstad (LO) of vergelijkbaar

Vandaag verlaat je de Lofoten en rij je over de E10 naar Harstad. Je rijdt over de Lofast route en komt langs de vissersplaatsen Henningsvær en Svolvær. Henningsvær is een sfeervol plaatsje op diverse eilandjes en wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. De hoofdstad van de Lofoten, Svolvær, is een grotere plaats met 4.000 inwoners en heeft een goede toeristeninformatie, een winkelcentrum, verschillende restaurants en cafés. Je verblijft een nacht in het centrum van Harstad.

Dag 12 - Rit naar Tromsø (ca. 300 km)

Accommodatie: Clarion Collection Hotel With (LO) of vergelijkbaar

Vandaag gaat de route naar Tromsø voor de laatste overnachting van deze fascinerende reis. Onderweg heb je de mogelijkheid om een stop te maken bij het Polar Park, 's werelds meest noordelijk gelegen wildlife park. Je ziet er onder andere beren, wolven en lynxen. 

Dag 13 - Huurauto inleveren, terugvlucht naar Amsterdam

Na het ontbijt rijd je naar de luchthaven van Tromsø waar je de huurauto weer inlevert en terugvliegt naar Amsterdam. 

Houd er rekening mee dat de autohuur volgens het 24 uur systeem werkt. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip als waar je op de eerste huurdag de auto hebt opgehaald op het vliegveld. Indien je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.