De populariteit van Portugal als vakantieland groeit nog elk jaar. Daar zijn redenen genoeg voor: volop zon, cultuurschatten, lekker en betaalbaar eten en genoeg te doen. Deze autorondreis voert vanuit ‘de witte stad’ Lissabon langs interessante Portugese vestingstadjes en natuurreservaten en eindigt in het historische plaatsje Guimarães. Onderweg verblijf je in karakteristieke pousada’s.

Dag 1 - Lissabon - Évora (ca. 130 km)

Accommodatie: Pousada de Evora

Bij aankomst in Lissabon rij je naar Évora, gelegen in het weidse landschap van de Alentejo. Évora is een schitterend museumstadje met een historie van meer dan tweeduizend jaar oud. Je vindt hier leuke pleintjes, kronkelige straatjes en een aantal goede restaurantjes. UNESCO heeft het stadje, mede dankzij het historische verleden, geclassificeerd tot werelderfgoed.

Dag 2 - Évora - Marvão (ca. 125 km)

Accommodatie: Pousada do Marvaõ

Vandaag ga je op pad naar Marvão. Dit ommuurde middeleeuwse stadje is prachtig gelegen op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Een citadel steekt 100 meter boven het dorp uit, de donjon en de muren zijn nog intact. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de Serra da Estrela en de Serra de São Mamede.

Dag 3 - Marvão - Belmonte (ca. 155 km)

Accommodatie: Pousada Convento de Belmonte

De volgende bestemming is Belmonte, de geboorteplaats van Pedro Álvares Cabral die in 1500 als eerste in Brazilië aan land ging. Dit plaatsje ligt aan de voet van het imposante natuurreservaat Serra da Estrela. Je kunt hier prachtige tochten maken. Natuurliefhebbers mogen dit ‘gebergte der sterren’ met haar rotsen, bossen, meertjes en angstaanjagende ravijnen niet missen.

Dag 4 - Belmonte - Bragança (ca. 198 km)

Accommodatie: Pousada de Braganca

Je rijdt noordwaarts richting Bragança, met haar rijke verleden is het een van de meest imposante middeleeuwse steden van Portugal. Het oude centrum is omgeven door 12e-eeuwse vestingmuren. Enkele interessante plekken in de buurt van de pousada zijn het Bragança Kasteel uit de 12e eeuw, het Abade Bacal Museum, het Castro de Avelas Klooster en de rivier Onor. Net buiten de stad begint het nationale park Montesinho, een landschap van ruige bergen, hei, brem, eikenbossen en dalen met elzen en wilgen.

Dag 5 - Bragança - Caniçada/Gerês (ca. 195 km)

Accommodatie: Pousada do Geres

De volgende stop is in Caniçada. De pousada ligt hoog op een heuvel in het hart van het nationale park Peneda/Gerês. Het is één van de mooiste natuurreservaten van Europa die zich uitstrekt over een oppervlakte van ca. 72.000 hectaren. Hier vind je ook één van de hoogste bergtoppen van Portugal vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de beboste heuvels, Cávado rivier en de Caniçada stuwdam.

Dag 6 - Caniçada/Gerês - Valença do Minho (ca. 100 km)

Accommodatie: Pousada São Teotonio

Dan volgt Valença do Minho, een stadje aan de Minho rivier. De pousada ligt op het hoogste punt binnen de fortificatie Valença do Minho, met haar nauwe straatjes en mooie historische pleintjes met fonteinen. Vanuit deze accommodatie heb je een prachtig uitzicht over de Minho rivier, die hier de grens vormt met Spanje, het heuvelachtige landschap en de oude stadsmuren. In de buurt zijn een aantal trekpleisters, waaronder Valenca Fortifications, de Tui Cathedral en Vila Nova de Cerveira Castle.

Dag 7 - Valença do Minho – Guimarães (ca. 98 km)

Accommodatie: Pousada Mosteiro de Guimaraes

Guimarães, ooit Portugals eerste hoofdstad, ligt aan de voet van het Serra de Santa Catherina gebergte. Volgens de overlevering ontstond hier het Portugese koninkrijk. De stad bezit een goed bewaard cultureel erfgoed. Het lijkt soms net of je je in de middeleeuwen waant. Je overnacht in een pousada in een van oorsprong 12e-eeuws klooster boven op een heuvel.

Dag 8 - Guimarães - Porto - Amsterdam (ca. 55 km)

Je rijdt naar de luchthaven van Porto voor de terugvlucht naar Nederland.

De beschreven pousada-route is onder voorbehoud van beschikbaarheid. Mocht in de gewenste periode een pousada niet meer beschikbaar zijn, dan bieden wij een gelijkwaardig alternatief.