De populariteit van Portugal als vakantieland groeit nog elk jaar. Daar zijn redenen genoeg voor: volop zon, cultuurschatten, lekker en betaalbaar eten en genoeg te doen. Deze autorondreis voert vanuit de witte stad Lissabon langs interessante Portugese vestingstadjes en natuurreservaten noordwaarts en eindigt in het historische plaatsje Guimarães, niet ver van Porto. Onderweg verblijf je in karakteristieke pousada’s. Wil je je reis verlengen en genieten van al het moois van de twee grootste steden? We regelen met plezier extra nachten in Lissabon en Porto voor je vakantie.

Dag 1 - Lissabon - Évora (ca. 130 km)

Accommodatie: Pousada de Evora

Bij aankomst in Lissabon rij je naar Évora, gelegen in het weidse landschap van de Alentejo. Évora is een schitterend museumstadje met een historie van meer dan tweeduizend jaar oud. Je vindt hier leuke pleintjes, kronkelige straatjes en een aantal goede restaurantjes. UNESCO heeft het stadje, mede dankzij het historische verleden, geclassificeerd tot werelderfgoed.

Nog niet eerder in Lissabon geweest? Verblijf dan 1 of 2 nachten in deze charmante witte stad alvorens je naar Évora vertrekt: we regelen het graag voor je.

Dag 2 - Évora - Marvão (ca. 125 km)

Accommodatie: Pousada do Marvaõ

In Évora lijkt het alsof je door een boek over Portugese kunstgeschiedenis loopt. Te voet door de smalle straatjes met witte huizen kom je langs monumenten en details welke onderdeel zijn van het culturele erfgoed uit de tijd van de Romeinen en Moren. Binnen de 6 kilometer lange stadsmuur staat en bijzonder aquaduct. Voor een drankje en wat eten zit je goed bij Praça do Giraldo, het levendige hart van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden van Évora zijn de Romeinse Tempel, het oudste en hoogste punt van de stad met van origine 25 marmeren en granieten zuilen, en de middeleeuwse stadsmuren, maar misschien wel het aller bekendst is de Igreja de São Francisco. Naast de ingang bevindt zich de ietwat lugubere Capela dos Ossos (bottenkapel). Van plafonds tot pilaren en zelfs de binnenmuren, ze zitten vol menselijke botten en schedels van 5.000 monniken. Je vindt bottenkapellen op meerdere plekken in Portugal, maar deze is de grootste en oudste. Tijd voor iets luchtigers? Geniet dan van het uitzicht op de omgeving bovenaf de gotische Sé Catedral de Évora.

Heb je gezien wat je wilde in Évora, dan ga je op pad naar Marvão. Dit ommuurde middeleeuwse stadje ligt op een granietwand, op één van de toppen van de Serra de São de Mamede. Boven het dorp torent een 100 meter hoge citadel uit: de donjon en de muren zijn nog intact. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de Serra da Estrela en de Serra de São Mamede.

Dag 3 - Marvão - Belmonte (ca. 155 km)

Accommodatie: Pousada Convento de Belmonte

Je volgende bestemming is Belmonte, de geboorteplaats van Pedro Álvares Cabral die in 1500 als eerste in Brazilië aan land ging. Dit plaatsje ligt aan de voet van het imposante natuurreservaat Serra da Estrela. Natuurliefhebbers mogen dit gebergte der sterren met haar rotsen, bossen, meertjes en angstaanjagende ravijnen niet missen.

Dag 4 - Belmonte - Bragança (ca. 198 km)

Accommodatie: Pousada de Braganca

Je rijdt noordwaarts richting Bragança. Met haar rijke verleden is het één van de meest imposante middeleeuwse steden van Portugal. Het oude centrum is omgeven door 12e-eeuwse vestingmuren. Bezoek het Bragança kasteel uit de 12e eeuw, het Abade Bacal Museum, het Castro de Avelas klooster en de rivier Onor. Net buiten de stad begint het nationale park Montesinho, een landschap van ruige bergen, hei, brem, eikenbossen en dalen met elzen en wilgen.

Dag 5 - Bragança - Caniçada/Gerês (ca. 195 km)

Accommodatie: Pousada do Geres

De volgende stop is in Caniçada in het hart van het nationale park Peneda/Gerês. Het is één van de mooiste natuurreservaten van Europa die zich uitstrekt over een oppervlakte van ca. 72.000 hectaren. Hier vind je ook één van de hoogste bergtoppen van Portugal vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de beboste heuvels, Cávado rivier en de Caniçada stuwdam.

Dag 6 - Caniçada/Gerês - Valença do Minho (ca. 100 km)

Accommodatie: Pousada São Teotonio

Op naar Valença do Minho, een stadje aan de Minho rivier welke de grens vormt met Spanje. Binnen de fortificatie Valença do Minho zijn tal van nauwe straatjes en historische pleintjes met fonteinen. Het omringde landschap is heuvelachtig. In de buurt zijn een aantal trekpleisters, waaronder de kathedraal Tui en het kasteel Vila Nova de Cerveira.

Dag 7 - Valença do Minho – Guimarães (ca. 98 km)

Accommodatie: Pousada Mosteiro de Guimaraes

Guimarães, ooit Portugals eerste hoofdstad, ligt aan de voet van het Serra de Santa Catherina gebergte. Volgens de overlevering ontstond hier het Portugese koninkrijk. De stad bezit een goed bewaard cultureel erfgoed. Soms waan je je hier in de middeleeuwen.

Dag 8 - Guimarães - Porto - Amsterdam (ca. 55 km)

Je rijdt naar de luchthaven van Porto voor de terugvlucht naar Nederland.

De beschreven pousada-route is onder voorbehoud van beschikbaarheid. Mocht in de gewenste periode een pousada niet meer beschikbaar zijn, dan bieden wij een gelijkwaardig alternatief.