Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een 8-daagse reis door de groene sierra’s en golvende, rotsachtige heuvels van Extremadura. In dit gebied, ideaal voor natuurliefhebbers en voor hen die zonder hordes toeristen het oude Spanje willen ontdekken, vind je, behalve natuurparken van Gredos en Monfrague, ook tal van ruïnes van oude nederzettingen, maar ook goed geconserveerde middeleeuwse stadjes als Plasencia, Trujilo en Caceres. Onderweg verblijf je in stijlvolle paradores die meestal gevestigd zijn in bijzondere gebouwen.

Dag 1 - Madrid - Gredos (ca. 185 km)

Accommodatie: Parador de Gredos

Na aankomst in Madrid haal je de huurauto op, en rij je naar de eerste parador in de schitterende Sierra de Gredos, een bergketen in het midden van het Iberisch Schiereiland. Het regionale park is een outdoorbestemming bij uitstek. Laat je informeren bij het dichtstbijzijnde informatiepunt over de vele wandelingen, fietstochten en dergelijke, die hier zijn uitgezet. De bewegwijzering schijnt niet overal helemaal top te zijn, dus koop ter plekke een goede kaart van het gebied.
Je overnacht twee nachten in de Parador de Gredos, een indrukwekkend stenen gebouw uit 1928 op een prachtige locatie midden in de naaldbossen, en met een prachtig uitzicht op de Tormes vallei, de bergen van de Sierra de Piedrahita en het Gredos massief. 

Dag 2 - Gredos

Accommodatie: Parador de Gredos

Je hebt de hele dag om op eigen gelegenheid deze schitterende omgeving verder te verkennen. De Sierra de Gredos strekt zich uit van Avila in het oosten tot iets ten westen van El Barco de Ávila. De bergen zijn er puntig, de hellingen steil. Met 2592 meter is Almanzor de hoogste berg van het massief. 

Dag 3 - Gredos - Jarandilla de la Vera (ca. 102 km)

Accommodatie: Parador de Jarandilla

De volgende bestemming is het stadje Jarandilla de la Vera, dat omgeven wordt door ravijnen, stromen en natuurlijke bronnen. Er is onder andere een brug uit de Romeinse tijd te bewonderen.
De parador waar je overnacht is van oorsprong een 15e-eeuws kasteel/paleis. Keizer Karel V verbleef er jaarlijks enkele maanden. Dankzij de zorgvuldige renovatie is de middeleeuwse sfeer behouden, maar zijn wel moderne faciliteiten toegevoegd, zoals een buitenzwembad. Keizer Karel V ligt begraven in het, op slechts 6 km afstand liggende, Monasterio de Yuste. Dit klooster behoort tot het nationaal erfgoed maar de monniken hanteren de openingstijden niet altijd zoals aangegeven.

Dag 4 - Jarandilla de la Vera - Plasencia (ca. 50 km)

Accommodatie: Parador de Plasencia

Na Jarandilla de la Vera rij je door naar Plasencia in Extremadura. In dit oude stadje vind je veel historische gebouwen, uit diverse periodes. Ten zuiden van Plasencia ligt het schitterende Parque Natural de Monfrague, met een bijzonder gevarieerde fauna. In het vlakbij gelegen Villareal de San Carlos bevindt zich het informatiecentrum.
Je overnacht in de mooie parador de Plasencia, gevestigd in het 15e eeuwse Santo Domingo klooster. Deze parador had een strategische locatie omdat het aan de Ruta de la Plata lag, de 1000 kilometer lange zilverroute, van Sevilla naar Santiago de Compostela, alsmede aan de pelgrimsroute. 

Dag 5 - Plasencia

Accommodatie: Parador de Plasencia

Vandaag heb je alle tijd om het Parque Nacional de Monfragüe te bezoeken, met 18.000 hectare het grootste natuurreservaat van de regio Extremadura en opgenomen op de lijst met beschermde natuurgebieden van UNESCO. De kern van het park wordt gevormd door verschillende aaneengesloten en parallel lopende kleine bergruggen (“sierras”), die onderling verbonden worden door de Tajo-rivier. De Tiétar en andere kleinere beken, slijten diepe kloven uit, alvorens in de Tajo uit te monden, waardoor een spectaculair samenspel ontstaat van rotskliffen waar zich een veelheid aan vogels bevindt. Wat dit gebied werkelijk meerwaarde geeft is de enorme oppervlakte aan “dehesas” (boomweides) die zich uitstrekken van noord naar zuid door het nationale park, en die een ware voorraadkast vormen voor de meest waardevolle vogels van Monfragüe om uit te eten.

Tip: Als je ook een stukje cultuur wilt meepikken adviseren we om een bezoek te brengen aan de oude binnenstad van Caceres. De oude binnenstad van Caceres is in 1986 op de werelderfgoedlijst geplaatst omdat de prachtige architectuur, een mix van romaanse, Moorse, gotische en renaissancistische stijlen, een reflectie is van haar geschiedenis.

Dag 6 - Plasencia – Oropesa (ca. 90 km)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Je rijdt vandaag van Plasencia naar Oropesa. Oropesa was in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satellietstadje van Toledo. In dit charmante stadje herinneren historische kloosters, kerken en paleizen aan deze tijd. In april worden er de 'Middeleeuwse Dagen' georganiseerd, waarin ze hun glorieuze verleden herscheppen. De parador van Oropesa, waar je twee nachten verblijft, is een van de mooie voorbeelden van de historische rijkdom, in combinatie met een prachtige omgeving, die deze regio heeft te bieden. De parador was ooit het ouderlijk huis van de Alvarez de Toledo familie, de graven van Oropesa. Het heeft onderdak geboden aan soldaten, religieuze personen en edelen. In 1930 is het geconverteerd tot een hotel en werd het de eerste, historische parador in een keten van kastelen, paleizen en kloosters die dezelfde transformatie hebben ondergaan. 

Dag 7 - Oropesa

Accommodatie: Parador de Oropesa

Je zou vandaag een uitstapje kunnen maken naar Toledo. Toledo is slechts 125 kilometer rijden van Oropesa en heeft een indrukwekkend curriculum: het werd al bewoond ver voor Christus, de Romeinen hebben zich hier gevestigd, in de 6e eeuw kozen de Visigoten het als hun hoofdstad en in de middeleeuwen was het een smeltkroes van christelijke, islamitische en joodse cultuur. Het uitgebreide monumentale en culturele erfgoed dat dateert uit deze periode, was de reden dat UNESCO de historische binnenstad van Toledo in 1986 op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Toledo bezit ook veel werk van El Greco. Veel van zijn meesterwerken schilderde hij hier.

Dag 8 - Oropesa – Madrid (ca. 171 km)

Helaas al weer de laatste dag. Na het ontbijt rij je terug richting Madrid en lever je de huurauto weer in op het vliegveld van Madrid.