Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Overnachten in stijlvolle paradores, typerend voor Spanje en gevestigd in de meest bijzondere gebouwen, en overdag er op uit in de natuur? Dan is deze 8-daagse rondreis door Spanje perfect. Verken de groene sierras, wandel door de rotsachtige bergen van de Extremadura in de Sierra de Gredos en door de glooiende heuvels van het Monfragüe National Park. Daarnaast vind je diverse ruïnes van oude nederzettingen en middeleeuwse steden als Plasencia, Trujilo en Caceres. Kortom, een vakantie met een mooie mix van luxe accommodaties, natuur en cultuur.

Dag 1 - Madrid - Gredos (ca. 185 km)

Accommodatie: Parador de Gredos

Na aankomst in Madrid haal je de huurauto op en rij je naar de eerste parador in de Sierra de Gredos, een bergketen in het midden van het Iberisch Schiereiland. Je overnacht twee nachten in de Parador de Gredos. Dit uit 1928 daterende indrukwekkende stenen gebouw staat te midden van de naaldbossen en heeft een uitzicht op de Tormes vallei, de bergen van de Sierra de Piedrahita en het Gredos massief. Het interieur doet zowel statig als knus aan.

Dag 2 - Gredos

Accommodatie: Parador de Gredos

Je hebt de hele dag om op eigen gelegenheid deze schitterende omgeving verder te verkennen. Verwonder je over de puntige bergen en steile hellingen. Er zijn meer dan tien toppen boven de 2.400 m. De hoogste berg, met 2.592 m, is de Almanzor.  In de Sierra de Gredos kan van alles, het is een outdoorbestemming bij uitstek. Mountainbiken, rotsklimmen, huttentochten of rondwandelingen. Informeer ter plaatse naar de mogelijkheden. We raden je sowieso aan een goede kaart te kopen ter plaatse, gezien de bewegwijzering soms te wensen over laat. Proviand voor onderweg kun je overal in de omgeving in slaan. Verwacht echter geen grote supermarkten, wel dorpswinkels, cafés en cafetaria's.

Dag 3 - Gredos - Jarandilla de la Vera (ca. 102 km)

Accommodatie: Parador de Jarandilla

De volgende bestemming is het stadje Jarandilla de la Vera. Dit pittoreske dorp is met maar 3.000 inwoners klein en overzichtelijk. Ben je geinteresseerd in religieuze gebouwen? Bezoek de Hermitage van Nuestra Señora del Sopetrán en de uit de 12de eeuw daterende Nuestra Señora de la Torre, dat bovenop een Keltisch fort is gebouwd. De omgeving van Jarandilla de la Vera kenmerkt zich door ravijnen, stromen, natuurlijke bronnen en walnoot- en eikenbossen. En waar water stroomt, zijn bruggen. Eén van de bruggen is een overblijfsel uit de Romeinse tijd. Natuurliefhebbers kunnen in de omgeving terecht bij de Jaranda kloof en omliggende dorpen zoals Garganta la Olla. 
De parador waar je overnacht is van oorsprong een 15e-eeuws kasteel/paleis. Keizer Karel V verbleef er jaarlijks enkele maanden. Dankzij de zorgvuldige renovatie is de middeleeuwse sfeer met versterkte torens behouden, maar zijn wel moderne faciliteiten toegevoegd, zoals een buitenzwembad omgeven door olijf- en sinaasappelbomen. 

Dag 4 - Jarandilla de la Vera - Plasencia (ca. 50 km)

Accommodatie: Parador de Plasencia

Na Jarandilla de la Vera rij je door naar Plasencia in Extremadura. Dit oude middelgrote stadje is gesticht in 1189 door koning Alfons VIII als Ut Deo Placet, dat betekent Moge het God behagen. Ter verdediging van de koninkrijksgrenzen werd er 8 jaar later een imposante stadsmuur gebouwd met 6 poorten en 68 torens. De stad ligt op een ronde bergtop en wordt omgeven door de rivier Jerte die door een kloof er omheen loopt. In het hart van de stad vind je het levendige plaza mayor. De plek om een  hapje te eten of een drankje te doen. Op dit plein komen 10 straten samen, allen vernoemd naar vroegere gildes. Zo zie je de Rúa Zapatería (schoenmakerstraat) en Rúa de los Quesos (kaasstraat). 
Je overnacht in de parador de Plasencia, strategisch gelegen tussen de oude commerciële- en pelgrimsroute Ruta de la Plata, de 1.000 kilometer lang zilverroute tussen Sevilla en Santiago de Compostella. De parador is het voormalige Santo Domingo klooster, daterend uit de 15de eeuw. 

Dag 5 - Plasencia

Accommodatie: Parador de Plasencia

Ten zuiden van Plasencia ligt het Parque Natural de Monfrague, een ruit gebied in de Extremadura. Vlakbij, in Villareal de San Carlos, bevindt zich het informatiecentrum. Altijd goed om daar aan het begin van je dag langs te gaan, om te bepalen wat je wilt zien. Met 18.000 hectare is Monfrague het grootste natuurreservaat van de regio Extremadura. Het staat op de lijst met beschermde natuurgebieden van UNESCO. Doordat er erg weinig lichtvervuiling is waardoor sterren in het donker goed te zien zijn, heeft het park eveneens het label Dark Sky Park.
Monfrague bestaat uit stuwmeren, meanderende rivieren, weilanden, bos en rotsachtige gebieden. Het is een paradijs voor vogelaars en onder andere het thuis van vele giersoorten, arenden, wouws en uilen. De beste plek om ze te spotten is de steile rots Salto del Gitano. Een ander punt om deze gevleugelde dieren te zien is Los Saltos de Torrejón. Ook andere dierenliefhebbers komen aan hun trekken. Zo leven in dit park edelhertsen, vossen, wilde zwijnen, otters en lynxen. Ondanks dat het niet al te groot is, kun je prima te voet via enkele wandelpaden dit natuurgebied verkennen. Ze vertrekken vanuit Villareal de San Carlos en leiden langs onder andere de uitzichtpunten, het kasteel en watervallen.

Dag 6 - Plasencia – Oropesa (ca. 90 km)

Accommodatie: Parador de Oropesa

Je rijdt vandaag van Plasencia naar Oropesa. Loop je hier rond, dan word je overal herinnerd aan vroegere tijden: historische kloosters, kerken en paleizen vormen het decor. Het glorieuze verleden beleefd men jaarlijks opnieuw tijdens de Middeleeuwse dagen in april. Oropesa, dat in de middeleeuwen en renaissance het agrarische satellietstadje van Toledo was, is echter met name bekend vanwege het kasteel dat tegenwoordig is omgetoverd tot parador. Komende nachten is dit je slaapplaats. 

Dag 7 - Oropesa

Accommodatie: Parador de Oropesa

Het is ongeveer 120 kilometer rijden van Oropresa naar Toledo, één van de oudste en meest unieke steden van Spanje. Voor Madrid was Toledo de hoofdstad van het land. Het heeft een prachtige ligging, op een heuvel en aan de rivier de Taag, en staat bekend als de 'stad van de drie culturen', omdat christenen, Moren en joden er eeuwenlang samenwoonden. Achter de muren van Toledo bevinden zich kerken, synagogen, moskeeën, paleizen en burchten. Dit historische centrum staat sinds 1986 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn vele musea maar de publiekstrekker is toch wel de kathedraal van Saint Mary, ofwel de Toledo kathedraal. Dit gothische meesterwerk met zijn klokkentoren taat op het Plaza del Ayuntamiento. Daarnaast is Toledo ook bekend om een bijzonder exportproduct. Het staal dat hier sinds de 16de eeuw gefabriceerd wordt is van hoge kwaliteit en opmerkelijk duurzaam. Het staal blijft zo flexibel dat er zwaarden van worden gemaakt, waardoor Toledo het centrum werd van het traditionele zwaarden maken.

Dag 8 - Oropesa – Madrid (ca. 171 km)

Helaas al weer de laatste dag. Na het ontbijt rij je terug richting Madrid en lever je de huurauto weer in op het vliegveld van Madrid.