Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Een reis naar Spitsbergen is sowieso al bijzonder, maar met een zeilschip wordt het wel heel speciaal! De Antigua probeert Spitsbergen te ronden. Vaak lukt dit maar een garantie is er niet. Wind, stroming en ijs kan de plannen dwarsbomen. Voordeel van dit zeilschip is dat je soms tot aan de rand van het pakijs vaart. Je bent te gast bij zeehonden, ijsbergen, walrussen en walvissen. Vogelaars halen hun hart op: Noordse stormvogels, papegaaiduikers, alken en drieteenmeeuwen nestelen zich op de kliffen. Aan land struinen poolvossen en rendieren rond. Je voelt je een ware ontdekkingsreiziger op deze ongerepte bestemming!

Dag 1 - Inscheping in Longyearbyen

Welkom in Longyearbyen, je vakantie naar Spitsbergen begint hier! Je bent vanaf 14.00 uur welkom op de Antigua. De hut wordt je toegewezen en nadat je geïnstalleerd bent staat er een lichte maaltijd voor je klaar. Het schip vertrekt 's avonds of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.

Dag 2 - Forlandsundet, Ny-Ålesund

We verlaten Tryghamna en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken, waar Willem Barentsz als eerste reiziger in Spitsbergen voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes vertoeven.

Dag 3 - Smeerenburg en Ytre Norskøya

Vrijwel dagelijks wordt op deze reis op de meeste interessante plekken geprobeerd aan land te gaan. De expeditie staf gaat mee en vertelt je meer over deze plaatsen. Zij zijn te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen in Spitsbergen. De gebieden die je bezoekt zijn onbewoond waardoor aanlegsteigers ontbreken. Om op anders ontoegankelijke plaatsen aan land te komen wordt gebruik gemaakt van een zodiac. Op deze dag ligt een bezoek aan de restanten van Smeerenburg in het verschiet, het grootste 17de eeuwse walvisstation op Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld wed, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.

Dag 4 -15 - Rond Spitsbergen

We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Als de elementen het toelaten is er misschien ook een mogelijkheid om de Van Dongen bocht te bereiken, Deze bocht, vernoemd naar de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen, ligt in het uiterste noordoosten. Van Dongen deed mee aan de reddingsexpeditie die poolreiziger Umberto Nobile moest ontzetten, nadat hij met zijn Zeppelin was neergestort. Het verhaal van deze krankzinnige tocht hoor je aan boord. Daar zal ook de film gedraaid worden, die van het leven van Sjef van Dongen gemaakt is. In 2015 verschenen overigens twee boeken van deze held.

Maar het is goed mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Het ideale reisschema zou ons via Ny Alesund en Smeerenburg, de Sorgfjord en de zeven eilanden in het uiterste noorden aan de noordkant van Nordauslandet brengen. Daarna maken we een lange en fraaie zeedag langs de gletsjerfjord om te eindigen aan de zuidkant van de Hinlopenstraat. Daarvandaan willen we langs de oostkust reizen om uiteindelijk weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen, het start- en eindpunt van je reis naar Spitsbergen. Mocht dat niet lukken, dan is de tweede optie om via de Hinlopenstraat terug te varen. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopenstraat is een geweldige route en we vermijden altijd herhaling. Fjorden genoeg onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien.

Dag 16 - bezoek Longyearbyen en terugvlucht

Helaas is de reis ten einde gekomen, neem je afscheid van je medereizigers en de reisleiding en ga je rond 09.00 uur van boord.

IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.