Boek met vertrouwen

Nu éxtra soepel omboeken en annuleren i.s.m. onze partners Askja Reizen/VNC Asia Travel.

Reizen bekijken Of lees meer

Deze 15-daagse reis laat je kennismaken met het wilde westen van Amerika. Vanuit Denver ontdek je Arches en Canyonlands, zie je de uit rotsen gehouwen presidentiële hoofden bij Mount Rushmore en de grillige rotspartijen van Badlands. In Yellowstone en Grand Teton kijk je je ogen uit, want een beer of bizon die je pad kruist, hoe bijzonder is dat? Voor een bijzonder mooie zonsopkomst moet je vroeg op maar ben je bij Mesa Arch in Canyonlands op de perfecte plek! Strek de rest van de dag de benen tijdens een flinke wandeling bij Arches N.P. Je slaapt vaak meerdere nachten op één plek, wat je optimaal de tijd geeft deze indrukwekkende nationale parken te bekijken en bovendien zorgt voor een rustig reistempo. De accommodaties zijn met zorg geselecteerd. Die bij Yellowstone is wel heel bijzonder: je overnacht in een safaritent bij Yellowstone Under Canvas. 

Dag 1 - Aankomst Denver

Accommodatie: Doubletree Curtis Hotel

Na aankomst op de luchthaven van Denver haal je je huurauto (nog niet bij prijs inbegrepen maar wel bij te boeken) op en rijd je naar je hotel. Je hebt voor deze reis keuze uit standaard- en superioraccommodaties. 
Denver heeft de stedelijke charme van een industriële stad gecombineerd met de mysterie en romantiek van het oude westen. Met zijn ligging op 1.500 m/5.000 voet boven zeeniveau, was deze Mile High stad één van de eerste nederzetting die niet centraal gelegen langs gunstige water- of spoorwegen. Door de ontdekking van een beetje goud werden veel gretige gelukszoekers naar deze plek getrokken en zij sloegen hier hun kamp op. Hoewel er nooit veel goud ontdekt werd, maakte de in 1859 gearriveerde William H. Larimer plannen voor de stad. Vandaag de dag is het centrum van Denver vol groen: in de parken, de wandelgebieden en de met bomen omgeven boulevards. Aan winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden geen gebrek. Bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de musea Denver Art en Colorado History. Ook de US Mint is belangrijk voor Denver en eigenlijk heel Amerika. In dit gebouw, geïnspireerd op Palazzo Riccardi in Florence, worden munten geslagen. Ze zijn te herkennen aan de D. Denver Mint is de grootste munt ter wereld. 

Dag 2 - Via de Rocky Mountains naar Cheyenne (ca. 165 km)

Accommodatie: Little America

Vertrek in de ochtend richting Rocky Mountain National Park. De bergen, pijn- en denneboombossen en velden met wilde bloemen vormen spectaculaire plaatjes. Deze diversiteit heeft het park te danken aan de extreme hoogteverschillen. Het is een perfecte omgeving voor het zien van wildlife. Elanden, mildieren, bevers, coyotes, ossen en vele zangvogels houden hier huis. De Trail Ridge Road, welke ten westen van het midden van het park ligt, is één van de meest pittoreske routes van Amerika. 

Dag 3 - Rit naar Rapid City via Hot Springs en Mount Rushmore (ca. 500 km)

Accommodatie: The Rushmore Hotel & Suites

Je reis startte in Colorado, ging naar Wyoming en vandaag ga je naar de derde staat deze reis. De eindbestemming van vandaag is Rapid City. De rit zelf duurt ruim 5,5 uur en onderweg is er van alles te zien. Je kunt het ook voor de volgende dag bewaren en combineren met Badlands National Park. Er is zoveel te zien!

Onderweg kom je langs Hot Springs in South Dakota. Dool rond op de Freedom Trail langs de oevers van de Fall River. Je kunt zelfs onder de waterval lopen! Hot Springs is bekend vanwege de geneeskrachtige warmwaterbronnen. Her en der staan langs de straten eeuwenoude zandsteen gebouwen. Hierin vind je unieke winkeltjes, galerieën, boekwinkels en restaurants. In het uit 1890 stammende spoorwegdepot zit het bezoekerscentrum. Een aanraders is de bekende Mammoth Site, een museum waar je de geschiedenis ontdekt.  Het is de enige plek met zo veel mammoetfossielen in Amerika. In 1974 kwam een bouwproject tot een abrupt einde toen een tractor tegen een 2 meter lange slagtand, verstopt in de aarde, reed. Paleontologen verklaarden snel daarna dat de bouwvakkers een 26.000 jaar oude graf van mammoeten hadden gevonden. Tot nu toe zijn er 52 stuks ontdekt. Binnen in het museum vertellen fascinerende tours hoe deze tientonners, samen met kamelen, beren en knaagdieren, in een steile afgrond vielen en geleidelijk bedekt werden met sediment.
Custer State Park in de Black Hills is meer dan 71.000 hectare vol schitterend terrein en een overvloed aan wild. Een kudde van 1.300 bizons struint vrij rond door het park, vaak verkeersopstopping veroorzakend langs de 18-mile Wildlife Loop Road. Naast bizons is het park thuis voor antelopes, berggeiten, elanden en wilde kalkoenen. 
Rijd door naar Mount Rushmore. De vier uit stenen gehouwen figuren staan voor de eerste 150 jaar van de Amerikaanse geschiedenis. George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt hebben allen bijgedragen aan het stichten van de Verenigde Staten. Bij deze unieke plek vind je verder een amfitheater, museum, bezoekerscentrum, souvenirwinkel, boekenwinkel en eetgelegenheden. Maak je Rushmore ervaring compleet met de avond verlichtingsceremonie. Mocht je het leuk vinden, breng dan een bezoek aan 's werelds grootste bergsculptuur in wording. Het Crazy Horse Memorial vertelt het verhaal, in graniet, van de grote patriottistische Amerikaanse held Crazy Horse, die in 1877 overleed. Ook bij deze Memorial vind je een souvenirwinkel, restaurants, een museum en een cultureel centrum.

Dag 4 - Badlands N.P.

Accommodatie: The Rushmore Hotel & Suites

Neem vandaag de tijd voor het Badlands National Park. In miljoenen jaar wind- en watererosie zijn bochten, diepe ravijnen en kleurrijke bergen ontstaan. In dit grote beschermde en met prairiegrassen bedekte park leven dikhoornschapen, bizons, vossen en de met uitsterven bedreigde zwartvoet fret. Rondom de wegen en picknickplaatsen struinen antilopes en herten rond. Begin met een uur voor de informatieve video en de tentoonstelling in het bezoekerscentrum. Rijd daarna de 240 Loop Road. Zonder stops ben je een uur onderweg, maar neem de tijd voor het schieten van mooie plaatjes of om rustig de omgeving in je op te kunnen nemen. 
Verlaat je Badlands via de I-90 in de richting van het dorp Wall, stop dan voor lunch bij Wollies, favoriet bij locals. In Wall vind je het Wounded Knee museum. Hier wordt het verhaal verteld van de slag van de Wounded Knee, een bloedbad onder indianen. Je kunt hier al gauw twee uur spenderen.

Dag 5 - Rit naar Cody via Devils Tower (ca. 650 km)

Accommodatie: Buffalo Bill Village

Met ruim 6 uur rijden ben je in Cody. Bezoek je onderweg Devils Tower, dan tel er zo'n 45 minuten bij de rit op. De nagenoeg verticale monoliet bekend als Devil's Tower torent bijna 400 meter uit boven de Belle Fourche rivier. Verschillende noordelijke stammen kennen het als Bears Lodge, een heilige aanbiddingsplek voor veel Amerikaanse indianen. Na dit bezoek verlaat je South Dakota op weg naar Montana. In deze staat vond het bekende slagveld van de Old West plaats, bij het Little Bighorn Battlefield. Het ging in juni 1876 tussen luitenant-kolonel Custer en een overweldigend aantal Sioux en Cheyenne krijgers. Een aanrader is de pittoreske weg naar Beartooth Highway. Fanatieke shoppers bevinden zich in winkelwalhalla: Montana heeft namelijk geen btw.

Dag 6 - Rit naar Yellowstone N.P. (ca. 480 km)

Accommodatie: Yellowstone Under Canvas

Net buiten de parksgrenzen (10 minuten rijden), in West Yellowstone, ligt een wel heel bijzondere accommodatie. De safaritenten van Yellowstone Under Canvas (gedeelde douche/toilet) zijn de perfecte uitvalsbasis om de komende dagen Yellowstone te ontdekken. Zelfs met 2 volle dagen ben je nog lang niet uitgekeken.
Door het kampeeraspect beleef je de natuur op z'n best en door het echte tweepersoonsbed in je eigen tent slaap je ook nog eens als een roos. Dit is op en top glamping! 

Dag 7 - Yellowstone N.P.

Accommodatie: Yellowstone Under Canvas

Een icoon, één van Moeder Natuur meest indrukwekkende creaties! Een dynamisch geothermisch gebied met een ruig landschap van bergen, rivieren, kloven, geisers en warmwaterbronnen. En niet te vergeten de ondergrondse supervulkaan. Van de kleinste vogels tot grote zoogdieren, zij maken Yellowstone nóg grootser. Geen wonder dat het park zo populair is.

Het is 1872 gestichte Yellowstone is het oudste park van Amerika en ontvangt jaarlijks maar liefst 3 miljoen bezoekers. De naam is te danken aan de gele rotsen van de Yellow Follows. Het park strekt zich uit over de staten Wyoming (90 km van Jackson Hole), Idaho en Montana. Er zijn totaal 5 ingangen. De indrukwekkendste? Dat vinden wij de Scenic Beartooth Pass. Je kronkelt over de wegen terwijl je uitkijkt op gletsjermeren, valleien en watervallen in de Absaroka en Beartooth Mountains.

Let op: tot half mei/juni kan er nog sneeuw liggen, waardoor sommige wegen afgesloten zijn.

Dag 8 - Yellowstone N.P.

Accommodatie: Yellowstone Under Canvas

Yellowstone, gelegen in de staat Wyoming, was het eerste nationale park ter wereld. Het ligt op een vulkanische hotspot. De supervulkaan komt gemiddeld elke 600.000 jaar tot uitbarsting.
Eén van de bekendste bezienswaardigheden is Old Faithful. Deze beroemde geiser kreeg zijn naam vanwege zijn punctualiteit en voorspelbaarheid. De uitbarstingen duren tussen de 1 en 5 minuten, waarbij water en stoom tot 55 meter de lucht in wordt gespoten. In het park lopen buffalo's vrij rond. Amerika's grootste wildlife is te vinden in Yellowstone. Bezoek daarnaast het enorme meer, de Continental Divide (een bergkam die fungeert als waterscheiding van verschillende rivieren), ongeveer 10.000 warmwaterbronnen en meer dan 1.600 kilometer aan wandelpaden. Kortom, het park is zeer divers. 

Dag 9 - Rit naar Jackson Hole (ca. 200 km)

Accommodatie: Snow King Resort Jackson Hole

Je verlaat Yellowstone en passeert het Grand Teton gebergte op weg naar Jackson Hole. Het hoogste punt van dit 65 kilometer lange gebergte is de Grand Teton met 4.197 meter. Je uitzicht op de vaak met sneeuw bedekte bergen is spectaculair. Stop bij één van de vele uitzichtpunten of meren voor mooie plaatjes. De rit neemt maar 2,5 uur in beslag, dus je hebt vandaag ook wat tijd om het nationale park Grand Teton te verkennen.
In het voormalige bonthandelsplaatsje Jackson Hole komen cowboys tot leven. Op elke hoek vind je een saloon en in de vele galerieën is authentieke kunst te zien. Bezoek een lokale ranch voor een heerlijk maaltje en een Wild West show. Wil je de omgeving op een andere manier verkennen, kies dan voor een excursie te paard of met een luchtballon.

Dag 10 - Grand Teton N.P.

Accommodatie: Snow King Resort Jackson Hole

Aan de zuidkant van Yellowstone N.P. grenst Grand Teton N.P. Minder bekend maar eveneens een pareltje! De beste uitvalsbasis is Jackson Hole, op maar 5 minuten rijden van de ingang aan de zuidzijde. Grand Teton N.P., vernoemd naar één van de hoogste bergen van de Teton bergketen, kent een alpine landschap met gletsjermeren, watervallen, velden met wilde bloemen en pijnboombossen. Naast bevers en beren, talloze roofvogels, waaronder visarenden, hertachtigen zoals elanden en herten, leeft ook de bijzondere bizon in Grand Teton. Bij de visitors centers weten de ranger je precies te vertellen waar je welke dieren het best kunt spotten. De Moose-Wilson Road is over het algemeen een populaire plaats voor bevers, zwarte beren en elanden, die zich daar het liefst in de vroege ochtend bevinden. Voor bizons ben je op je plek bij de Antelope Flats.

Dag 11 - Naar Salt Lake City (ca. 450 km)

Accommodatie: Little America Hotel

Je laat het wilde westen acher je en gaat op weg naar Salt Lake City en het beroemde Mormon Temple plein. De stad is in 1847 gesticht door een groep mormoonse pioniers onder leiding van hun profeet Brigham Young. Hij wakkerde vijandigheid en geweld aan in het midwesten. Vanaf het Temple plein starten gratis tours. Je ziet het Tabernacle en andere historische mormoonse plekken.
Salt Lake City is de hoofdstad van en qua inwoners grootste stad van Utah. De eerste transcontinentale spoorweg leidde tot veel economische groei en gaf de stad de bijnaam Crossroads of the West. Tegenwoordig is de mijnindustrie booming. Bezoek de lokale kopermijnen of het Olympisch Park, gebouwd voor de Olympische winterspelen van 2002. De stad dankt zijn naam aan het Great Salt Lake. Het is een overblijfsel van het oude, grootse Lake Bonneville is nu omringd door land. Het is het grootste zoutwatermeer van het westelijk halfrond.

Dag 12 - Arches N.P. en rit naar Moab (ca. 375 km)

Accommodatie: Moab Downtown

Stop onderweg bij Dead Horse Point. De naam van dit staatspark is afgeleid van een legende. Volgens dit verhaal dreven cowboys wilde paarden samen en joegen ze langs de smalle toegang tot op het plateau. De doorgang werd afgezet met een barrière van takken, zodat er een natuurlijke kraal onstond afgebakend door diepe ravijnen. De cowboys kozen de paarden die ze wilden en lieten de anderen achter. Ze kwamen om van de dorst, want de rivier Colorado lag dan wel dichtbij maar onbereikbaar doordat hij 700 meter lager stroomt.
In Arches National Park staan meer dan 2.000 door de natuur gevormde zandstenen bogen. Het aantal varieert omdat oude instorten en nieuwe ontstaan. De beroemdste is Delicate Arch. Het beste uitzicht  op deze indrukwekkende reus heb je vanaf de weg en één van de trails. Loop er naartoe om Delicate Arch van dichtbij te bekijken. De wandelingen in het park zijn zeer divers, zowel in duur als in zwaarte. Lees je van tevoren goed in om niets van het moois te missen! 

Dag 13 - Canyonlands vanuit Moab

Accommodatie: Moab Downtown

Gebruik vandaag voor een uitgebreid bezoek aan Canyonlands. Als je vroeg opstaan geen probleem vindt, zorg dan dat je bij zonsopkomst bij Mesa Arch staat. De opgaande zon geeft fantastische kleuren aan deze boog: een lust voor het oog en favoriet bij fotografen! Duizenden roodgekleurde stenen bogen, kliffen en pilaren maken dit park uniek. The Needles wordt gezien als het meest kleurrijke deel. Loop 500 meter naar Needle Point voor de mooiste uitzichten. Er zijn verschillende maniern om Canyonlands te ontdekken. Met de eigen auto en te voet, met een gids op een mountainbike of in een 4WD of vanaf het water al raftend.

Dag 14 - Terug naar Denver (ca. 580 km)

Accommodatie: Doubletree by Hilton

Je keert terug naar Denver voor je laatste overnachting. Bezoek één van de vele brouwerijen in de omgeving of, als je niet genoeg krijgt van het wilde westen, het Buffalo Bill museum in Golden. Voor het diner en om te winkelen ga je naar 16th Street Pedestrian Mall. Dit winkelcentrum is een met bomen omgeven voetgangersgebied. Het rood-grijze gratniet loopt door het centrum van downtown. Je loopt tussen outdoor café's, gerenoveerde istorische kantoorpanden, wolkenkrabbers met glazen muren, winkels, restaurants en warenhuizen. Bij de fonteinen en pleinen is altijd iets te zien: speciale evenementen of entertainers, je kijkt je ogen uit.

Dag 15 - Vlucht naar huis

Een mooie reis komt ten einde. Vandaag vlieg je terug naar huis.